Lemon and Rosemary Cakes


Lemon and Rosemary Cakes

Jamie's recipes don't need long presentation.
They speak for themselves.
And I fall in love with each and every one I prepare.
These little cakes are not only lovely to look at, but so delicious and moist, soft and simple to make.
Bursting with lemon flavour and a touch of rosemry in syrup they are infused with.
I keep wondering why I didn't make these before. They sure are a keeper. And I've got a feeling that I'll be making them every time I have a few egg whites to use.



Lemon and Rosemary Cakes



Lemon and Rosemary Cakes

* 75 g AP flour
* 1/2 teaspoon baking powder
* 150 g icing sugar
* 125 g ground almonds
* 3 large egg whites
* 125 g olive oil (me: half olive, half cold pressed sunflower oil)
* 1 teaspoon clear honey
* grated zest of 2 organic lemons
* 20 g flaked almonds

syrup:
* 2 organic lemons
* 2 sprigs of rosemary
* 100 g caster sugar

Lemon and Rosemary Cakes


Preheat the oven to 190°C. Lightly grease a 12-hole mini brioche or cupcake tin with melted butter, dust with a little plain flour, then tap out the excess.
Sift the flour, baking powder and icing sugar into a bowl, then mix in the ground almonds.
In a separate bowl, whisk the egg whites with a pinch of salt until they form soft peaks. Add the sifted dry ingredients, as well as the olive oil, honey and lemon zest, then fold it all together, until thoroughly combined.
Pour the batter into the tin holes, until they’re three-quarters full, and scatter over the flaked almonds.
Place the tins on a baking tray on the middle shelf of the oven and bake for 15 minutes, until well risen and golden. Leave them to cool in the tins for 2 minutes, before  turning them out onto a wire rack.
Meanwhile, prepare the syrup. Pare the zest off the lemons using a vegetable peeler and slice it into fine strips. Squeeze the juice of both lemons into a bowl and set aside.
Blanch the lemon strips in boiling water for 1 minute, then drain and rinse under cold water. Return them to the pan with the lemon juice, sprigs of rosemary, sugar and 5 tablespoons of water. Gently bring it to the boil, then simmer, until reduced by half.
Remove the rosemary and slowly spoon the syrup (including the pared zest) over the warm cakes. Sprinkle a few rosemary leaves over each cake, leave to cool slightly, and serve.




Lemon and Rosemary Cakes


Tortine al limone e rosmarino

* 75 g di farina 00
* 1/2 cucchiaino di lievito per dolci
* 150 g di zucchero a velo
* 125 g di mandorle finemente tritate
* 3 albumi d'uovo
* 125 g di olio extra vergine d'oliva (io: metà olio EVO, metà olio di girasole pressato a freddo)
* 1 cucchiaino di miele d'acacia
* scorza finemente grattugiata di 2 limoni non trattati
* 20 g di mandorle a lamelle

sciroppo:
* 2 limoni, non trattati
* 2 rametti di rosmarino
* 100 g di zucchero semolato

Scaldate il forno a 190°C. Imburrate e infarinate stampini da mini brioche o uno stampo per i muffin.
Setacciate la farina con il lievito e lo zucchero a velo. Unite le mandorle tritate e mescolate bene.
In un altra ciotola montate gli albumi con un pizzico di sale, a neve morbida. Unite gli ingredienti secchi, l'olio, il miele, le scorze di limone finemente grattugiate, e mescolate bene per unirli e formare un impasto senza grumi.
Riempite i stampini fino a 3/4 di altezza (i miei stampini erano forse molto più piccoli, perché mi sono venuti circa 18 pz e non 12 come da ricetta).
Cospargete le mandorle a lamelle sulla superficie delle tortine e infornatele per 15 minuti circa, o finché dorate.
Lasciate le tortine nei stampi per 2 minuti prima di sformarle e poi lasciatele raffreddare su una griglia.
Mentre le tortine sono nel forno preparate lo sciroppo.
Con un pelapatate, tagliate la buccia dei limoni (solo la parte gialla)  e spremete il succo. Tagliate le scorze a filetti sottilissimi e sbollentatele per 1 minuto. Scolate le scorze e passatele un attimo sotto l'acqua fredda.
Mettete poi le scorze, il succo dei due limoni, lo zucchero, i rametti di rosmarino e 5 cucchiai d'acqua in un pentolino. Portate a ebollizione sul fuoco dolce, poi lasciate sobbollire fino a ridurre lo sciroppo a metà.
Togliete il rosmarino e versate circa 1 cucchiaio di sciroppo su ogni tortina, ancora calda, includendo anche le scorzette di limone.
Lasciatele raffreddare prima di servirle.



Lemon and Rosemary Cakes


Tortice s limunom i ružmarinom

* 75 g mekog brašna
* 1/2 žličice praška za pecivo
* 150 g šećera u prahu
* 125 g sitno mljevenih badema
* 3 bjeljanjka
* 125 g maslinovog ulja (ja sam stavila pola maslinovog, pola hladno prešanog suncokretovog ulja)
* 1 žličica bagremovog meda
* naribana korica 2 neprskana limuna
* 20 g listića badema

sirup:
* 2 neprskana limuna
* 2 grančice ružmarina
* 100 g šećera

Zagrijte pećnicu na 190°C. Namažite kalupiće za mini brioche, ili kalup za muffine, otopljenim maslacem i pospite ih brašnom.
Prosijte brašno zajedno s praškom za pecivo i šećerom u prahu, pa ih pomiješajte s mljevenim bademima.
Umutite bjeljanjke s prstohvatom soli. Dodajte mješavinu brašna i šećera, ulje, med i naribanu koricu limuna. Izmiješajte dobro da se sastojci povežu i smjesa postane ujednačena (ručnom pjenjačom ili mikserom).
Uspite smjesu u kalupe tako da ih napunite do 3/4. Pospite listiće badema po površini.
Stavite peći kolačiće u zagrijanu pećnicu oko 15 minuta.
Ostavite ih u kalupu 2 minute a zatim ih izvadite i stavite na rešetku.
Dok se kolačići peku pripremite sirup.
Nožićem za guljenje povrća ogulite žuti dio kore limuna, a zatim iscijedite sok oba limuna.
Korice narežite na tanke prutiće i ubacite ih 1 minutu u ključalu vodu. Ocijedite ih i isperite hladnom vodom, pa ih stavite kuhati zajedno sa sokom limuna, šećerom, 5 žlica vode i grančicama ružmarina. Kad provrije smanjite vatru i ostavite da kuha lagano dok se sirup ne upolovi.
Izvadite ružmarin i prelijte oko 1 žlicu sirupa zajedno s koricama po još toplim kolačićima.
Ostavite ih da se potpuno ohlade prije posluživanja.


Lemon and Rosemary Cakes


Comments

  1. quegli stampini mi fanno tornare in mente i bocconotti della mamma prima che scoprisse i pirottini di carta...una vita fa!
    deliziose queste piccole tortine profumate, l'accoppiata limone rosmarino nei dolci la adoro
    un bacione, buona giornata

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  2. In effetti l'aspetto è davvero invitante. Devono essere molto freschi e profumati. Sono bellissimi.

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  3. These little cakes look divine.. and I love how you used brioche tins to mold them. I have to try this recipe!

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  4. Meravigliose queste tortine :)

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