Green Asparagus Risotto
And just if you want to get "dirty" and are not following a strict vegetarian diet, add some pancetta for extra flavor and crunch.
For me, risotto is always a perfect choice for lunch or dinner. Quick and easy to prepare. Delicious and creamy. And you can play with ingredients really. The only important thing is following the basic steps.
Green Asparagus Risotto
* 320 g rice for risotto (Carnaroli, Vialone nano, Arborio)
* 500 g green asparagus
* 1 scallion
* 40 g butter
* 1/2 glass dry white wine
* vegetable stock, about 1 liter
* salt, pepper
* grated parmigiano cheese
Clean the asparagus. Cut the stems into small pieces and leave the tips.
Saute the the chopped scallion in a skillet with 10 g of butter. Add the chopped asparagus together with the tips to the skillet, adding just a little vegetable stock. Do not overcook the asparagus.
Remove the tips and puree the rest using a stick blender.
Melt the remaining butter in a pot. Add the rice and stirfry for a couple minutes. Add the wine and let it evaporate. Start adding the hot vegetable stock gradually until the rice is cooked but al dente. If using the types of rice indicated for risotto it takes about 16-18 minutes. Add the asparagus puree and the tips to the risotto about 5 minutes before the rice is cooked.
When the rice is cooked, turn off the heat, add a small piece of butter and a few tablespoons of grated parmigiano cheese. Season with salt and pepper to taste. Stir well, cover and let risotto sit for 2 minutes before serving it.
Unless you are a vegetarian, I suggest adding a slice of thin, crispy pancetta on top.
Risotto alla crema di asparagi
* 320 g di riso per risotti (Carnaroli, Vialone nano, Arborio)
* 500 g di asparagi verdi
* 1 cipollotto
* 40 g di burro
* 1/2 bicchiere di vino bianco
* brodo vegetale, circa 1 litro
* sale, pepe
* parmigiano grattugiato
Pulite gli asparagi, spezzando la parta inferiore legnosa. Staccate le punte e tagliate il resto dei gambi a rondelle.
Soffriggete il cipollotto tritato con 10 g di burro sul fuoco basso. Aggiungete le rondelle e le punte di asparagi. Saltate tutto insieme e cuocete per qualche minuto aggiungendo poco brodo.
Separate le punte e frullate il resto con un frullatore a immersione per ottenere una crema.
In una pentola/padella, scaldate il burro rimanente. Aggiungete il riso e tostatelo per un paio di minuti.
Sfumate con il vino bianco, e quando sarà evaporate cominciate a bagnare il riso con il brodo bollente portandolo a cottura (16-18 minuti).
A circa 5 minuti dalla fine unite la crema e le punte di asparagi.
Spegnete il fuoco, aggiungete una noce di burro e un paio di cucchiai di parmigiano grattugiato. Regolate di sale e pepe. Mescolate bene, coprite e lasciate riposare due minuti prima di servirlo.
Se vi piace, aggiungete in ogni piatto una fetta di pancetta croccante, tostata in padella senza aggiungere grassi.
Rižoto sa zelenim šparogama
* 320 g riže za rižoto (Carnaroli, Vialone nano, Arborio)
* 500 g zelenih šparoga
* 1 mladi luk
* 40 g maslaca
* 1/2 čaše suhog bijelog vina
* povrtni temeljac, oko 1 litra
* sol, papar
* naribani parmigiano
Očistite šparoge tako što ćete ih prelomiti u donjem dijelu i na taj način odstranite drvenasti dio stapki (odbacite ih ili iskoristite za pripremu povrtnog temeljca). Narežite stapke na kolutiće, i sačuvajte vrhove.
Zagrijte u tavi 10 g maslaca i popržite nasjeckani mladi luk. Dodajte nasjeckane šparoge i vrhove i pirjajte ih dodajući malo povrtnog temeljca. Nemojte prekuhati šparoge, posebice vrhovi neka ostanu hrskavi.
Odstranite vrhove a ostatak izmiksajte štapnim mikserom u kremu.
U srednje dubokoj posudi ili tavi, zagrijte preostali maslac, dodajte rižu i popržite je par minuta neprestano miješajući (dok ne osjetite da se riža počinje hvatati za dno). Zalijte bijelim vinom. Kad je vino isparilo, počnite dodavati vruć povrtni temeljac, ne sve odjedanput već po jednu dvije grabilice, tako da je riža uvijek "mokra". Ako koristite vrste riže navedene u receptu (idealne za rižote) trebat će vam 16-18 minuta ukupno da se riža skuha. 5 minuta prije kraja kuhanja dodajte kremu i vrhove šparoga i skuhajte do kraja.
Kad je riža kuhana, maknite s vatre, dodajte žličicu maslaca i par žlica naribanog parmigiana, posolite i popaprite po ukusu, energično promiješajte, poklopite i ostavite da odmori 2 minute prije nego ćete ga poslužiti.
Po želji dodajte u svaki tanjur i krišku tanke hrskave pancette koju ste prepekli na suhoj tavi.
Anche in casa mia siamo dei gran "risottari" e lo mangiamo anche in estate. Quello con gli asparagi è uno dei miei preferiti
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