Smoked Salmon Mousse
Here's a very simple recipe that I find so useful to serve at dinner parties and especially in this holiday period, when salmon is almost always present as an appetizer. And if you got tired of the usual smolked salmon tartines, try this mousse. It's perfect as an appetizer served with thin, toasted bread crostini or crackers.
Smoked Salmon Mousse
* 100 g smoked salmon
* 100 g cream cheese
* 1 small clove of garlic
* peper
* a few branches of fresh dill
* a few teaspoons of freshly squeezed lemon juice
Flake the salmon with a fork and put in the bowl of your food processor with all the other ingredients (you may want to add more lemon juice according to your taste, the same goes for dill).
Process until smooth.
Taste and adjust the flavour if necessary.
Transfer the mousse into a container with a lid and refrigerate until ready to serve (minimum 1 hour).
Serve the mouse with crackers or toasted baguette slices (crostini) or fill the vol-au-vents.
You may simply spread a little mouse on each cracker or crostini or fill a pastry bag and pipe it for more decorative effect.
With this quantity you can decorate approx. 15 small crostini.
Mousse al salmone affumicato
* 100 g di salmone affumicato
* 100 g di formaggio philadelphia
* 1 spicchio (piccolo) di aglio
* pepe
* un paio di rametti di finocchietto
* un paio di cucchiaini di succo di limone (o di più, secondo i gusti)
Sgranate un po' il salmone con la forchetta. Poi mettetelo insieme al formaggio, l'aglio sminuzzato, il finocchietto e succo di limone nel robot da cucina con le lame (per il finocchieto e il succo di limone regolatevi secondo i propri gusti, assaggiate e poi aggiungete di più se serve). Lavorate fino a ottenere una crema liscia.
Trasferite la mousse in un contenitore con coperchio e lasciate in frigo fino al momento di servire (minimo 1 ora).
Servite la mouse di salmone con cracker salati o crostini di pane oppure riempite i vol-au-vent. Potete semplicemente spalmarla o riempire una tasca da pasticcere con il beccuccio a stella per un effetto più decorativo.
Con questa quantità di mousse ho fatto circa 15 crostini piccoli.
Mousse od dimljenog lososa
* 100 g dimljenog lososa
* 100 g krem sira (npr. philadelphia)
* 1 manji češanj bijelog luka
* malo svježe mljevenog papra
* svježi kopar
* par žličica (ili po ukusu) limunovog soka
Lososa prvo malo nakidajte vilicom, a zatim stavite u električnu sjeckalicu zajedno s krem sirom, protisnutim ili sitno nasjeckanim češnjakom, paprom i koprom (dodajte količinu po vlastitom ukusu, ja sam stavila par grančica).
Miksajte dok ne dobijete ujednačenu kremu.
Premjestite mousse u posudu s poklopcem i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.
Smjesu možete poslužiti uz slane krekere ili prepečene tanke kriške kruha/baguette tako da si svatko maže po želji.
Ili stavite smjesu u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom pa ga ukrasno našpricajte (na krekere ili kriškice kruha/crostine).
Također mousseom možete puniti vol-au-vent od lisnatog tijesta.
Po potrebi količinu možete lako povećati. Ja sam od ove količine pripremila 15-ak crostina (tankih lagano tostiranih kriškica baguette).
complimenti,divina da abbinare a pani con semi,grazie,buon anno
ReplyDeleteJako fino , volim dimlejni losos i šteta je samo što je kod nas dosta skup, ipak povremeno si možemo priuštiti i ovako fine stvari :)
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