20 May, 2015

Oats and Apple Milk

Oats and Apple Milk

Whether you choose to avoid dairy milk as a personal choice or necessity, there are multiple milk alternatives available today.
Oat milk is one them.
Oat milk is a wonderful way to receive essential nutrition from a natural, lactose free, and sustainable source every day.

Oats have many healing properties and are best known for their high protein and fiber content and cholesterol reducing abilities. Oats can enhance the immune system, prevent cardiovascular diseases, maintain healthy cholesterol and blood sugar levels, provide strength and energy from natural plant proteins and sugars, and improve the health of your skin and hair.
Oat milk is an extremely health-concious choice, high in natural fiber and iron, and low in fat, sugars, and calories. Switching to oat milk is a preferable option if you are looking to lose weight.
Oat milk also provides many important vitamins and minerals including manganese, potassium, phosphorus, many B vitamins, vitamin E, and Vitamin A. Oat milk also contains a type of antioxidant called phytochemicals, which can protect against diseases including heart disease, stroke, and some cancers.
Oats also have skin clearing properties and drinking oat milk has been known to clear acne and improve the overall health of the skin, as well as strengthen and repair hair.

Making your own homemade oat milk has many benefits. When you make it yourself, you don’t have to worry about any unnatural additives you may find in commercial brands. Making homemade oat milk affordable and definitly cheaper than buying cows milk. It is also very simple, and fun as well. You can experiment with different textures and flavors, and have a complete control over the caloric and sugar content.
Don't throw the oats left in the nutcloth or cheesecloth after straining, they can be eaten, added to a smoothie or cookies, or used as a facial mask for clear and soft skin.




                              Oats and Apple Milk Oats and Apple Milk


Oats and Apple Milk

* 100 g oats
* 1 apple
* a pinch of salt
* 1 liter of still mineral water

Put the oats into a mesh strainer and rinse them under cold water.
Transfer the rinsed oats into a blender. Add a peeled and chopped apple and a pinch of salt.
Mix until creamy.
Gradually add the water still mixing everything.
Strain the liquid through a cheesecloth placed over a mesh strainer.
Pour the thus obtained liquid into a bottle and keep refrigerated. Drink within 3-4 day from preparation. The drink will change colour slightly, but it's normal. Shake the bottle before pouring the drink into a glass.
You may add a pinch of cinnamon, a little vanilla extract or chocolate syrup to aromatize it furtherly.
Oat milk is naturally sweet, but if, however, you want a sweeter drink, you may add sweeteners like brown sugar, maple syrup, agave syrup or mix it with a banana to get an even more nutricious preparation.





Oats and Apple Milk

Che sia una scelta consapevole o per necessità (problemi di salute e allergie/intolleranze), scegliere di bere il latte d'avena al posto del latte di mucca è una scelta molto salutare.
L'avena è ben conosciuta per le sue proprietà salutari - è una fonte ricca di proteine e fibre, e ha la capacità di abbassare il livello di colesterolo nel sangue.
Avena rinforza il sistema immunitario, previene malattie cardiovascolari, mantiene livelli ottimali di colesterolo e zucchero nel sangue, è la fonte naturale di proteine e zuccheri per donare energia e forza al nostro organismo.
L'avena è un ottima fonte di minerali come manganese, fosforo e potassio, e le vitamine A, E e quelle del gruppo B.
L'avena aiuta a purificare la pelle e si consiglia a chi ha problemi di acne. Inoltre rende i capelli più forti e sani.
Preparare il latte d'avena in casa è facile e può essere anche divertente, perché possiamo giocare con la consistenza/densità del latte, e il sapore.  Scegliendo di prepararlo in casa abbiamo controllo completo dei ingredienti (non dobbiamo preoccuparci dei eventuali additivi o quantità di zucchero).

Latte d'avena e mela

* 100 g di fiocchi d'avena
* 1 mela
* un pizzico di sale
* 1 litro di acqua minerale naturale 

Mettete i fiocchi d'avena in un colino e sciacquateli sotto l'acqua corrente.
Metteteli nel bicchiere del frullatore. Unite la mela, sbucciata e tagliata a pezzettini, e un pizzico di sale. Frullate fino a ottenere una crema densa.
Continuando a frullare aggiungete piano piano l'acqua.
Filtrate il liquido attraverso una garza posata sopra il colino. Versate il liquido ottenuto in una bottiglia e conservatelo in frigo. Consumate la bevanda per un massimo di 3-4 giorni.
Scuotete la bottiglia prima di versare la bevanda nel bicchiere.

La bevanda può essere ulteriormente aromatizzata con la cannella in polvere, estratto di vaniglia o sciroppo di cioccolato.
Il latte d'avena è naturalmente dolciastro, ma se si desidera una bevanda più dolce potete dolcificarla con lo zucchero di canna, sciroppo d'acero o agave, oppure aggiungere per esempio una banana e fare un frullato ancora più nutriente.
ps. Dopo aver filtrato il latte, non buttate i fiocchi rimasti nella garza. Mangiateli, aggiungeteli nei smoothies o nei biscotti, oppure usateli come maschera per il viso.




Oats and Apple Milk

Zobeno mlijeko je izuzetno zdrava alternativa kravljem mlijeku. Bilo da se radi o osobnom prehrambenom odabiru ili o nuždi kod osoba koje iz zdravstvenih razloga ne mogu konzumirati kravlje mlijeko.
Zob je poznata kao izvor bjelančevina i prehrambenih vlakana, i po svojoj sposobnosti snižavanja kolesterola u krvi.
Zob jača imunitarni sustav, spriječava kardiovaskularna oboljenja, održava zdravu razinu kolesterola i šećera u krvi, prirodni je izvor bjelančevina i šećera koji pružaju snagu i energiju našem organizmu.
Zobene pahuljice bogate su mineralima kao što su mangan, kalij, fosfor, i vitaminima iz grupe B, vitaminima A i E.
Zobene pahuljice također pomažu pročišćavanju kože i preporučuju se kod problema s aknama. Osim kože, utjecat će i na izgled i zdravlje kose.
Priprema domaćeg zobenog mlijeka ima puno prednosti u odnosu na kupovno. Jeftinije je, a istovremeno priprema je jednostavna i brza, i imate potpunu kontrolu nad sastojcima (ne morate brinuti o eventualnim aditivima, količini šećera) i možete prilagoditi okus i teksturu svojem ukusu.

Zobeno mlijeko s jabukom

* 100 g zobenih pahuljica
* 1 jabuka
* prstohvat soli
* 1 litra vode (negazirane mineralne ili izvorske)

Stavite zobene pahuljice u cjedilo i isperite ih pod mlazom hladne vode.
Stavite pahuljice u čašu blendera, dodajte očišćenu i narezanu jabuku, i prstohvat soli.
Izmiksajte sve u kašu (možete ovo napraviti i uz pomoć štapnog miksera).
Dodajte polako vodu i dalje miksajući.
Na kraju procijedite napitak (gusto cjedilo i gaza), ulijte u bocu i čuvajte u hladnjaku 3-4 dana.
Promućkajte bocu prije upotrebe.

Napitak možete dodatno aromatizirati s malo mljevenog cimeta ili domaćeg ekstrakta vanilije ili čokoladnog sirupa.
Zobeno mlijeko je prirodno slatkastog okusa, ali ako volite slađi napitak, dodajte po želji malo smeđeg šećera, javorovog ili agavinog sirupa, ili ga smiksajte s bananom.
p.s. ostatak zobenih pahuljica nakon što ste procijedili napitak nemojte baciti. Možete ih pojesti, dodati u smoothie ili kekse, ili iskoristiti kao masku za lice.




                                  Oats and Apple Milk Oats and Apple Milk

2 comments:

  1. Devo confessare di non essere un'amante dei latti alternativi, mi sembra sempre che sappiano di poco. Però non ho mai provato l'avena

    ReplyDelete
  2. Che bell'idea! La metto insieme alle varie idee per latti veg che ho salvato ...e che per ora non ho ancora provato! I will ... ;)

    ReplyDelete

Hi, Welcome to my blog. I love hearing your feedback, so don't hesitate to say what you think, or ask any question, I'd be glad to help.

Benvenuti! Mi fa piacere che vi siete fermati qui. Se vi va, lasciatemi un commento, una domanda, o altro, li leggerò con piacere.

Hvala vam na posjeti. Volim pročitati vaše mišljenje, stoga je svaki dobronamjeran komentar dobro došao kao i pitanja i nedoumice. Trudit ću se odgovoriti svima.