Chick, chick... but it's not chicken
Here's my family's favourite soup of all times. We all like it and there never seem to be enough. In fact, I should be making bigger quantity, because there's hardly enough for 3 people, although the recipe says "4 servings". So we always end up stealing a few spoons from each other's plates.
It's definitely comforting, delicious and creamy. And the vegetables add a touch of freshness, so absolutely don't omit those.
Legumes are a good source of proteins and a valid substitution for meat, so whenever I can, I try to add them on the menu.
What's your favourite legume?
CHICKPEA CREAM SOUP
240 g precooked chickpea
1 small onion
1 potato
1 rosemary twig
1 litre vegetable stock
4 tablespoons EVOO
salt and pepper
80-100 g small pasta (this one is called ricciutelli, but you can use tubettini or any other that you like)
1 zucchini
5-6 cherry tomatoes

(Cro)
KREM JUHA OD SLANUTKA
Odlična juhica koju obožava cijela moja obitelj.
Recept kaže da je ovo količina za 4 osobe, ali vjerujte mi, trebate li nahraniti 4 odrasle osobe, udvostručite je.
Povrće je izuzetno ukusan i osvježavajući kontrast slanutku, pa ga nikako nemojte izostaviti.
240 g kuhanog slanutka
1 mala glavica crvenog luka
1 krumpir
1 grančica ruzmarina
1 litra temeljca (juhe) od povrća
4 žlice maslinovog ulja
sol i papar
80-100 g tjestenine malog formata
1 tikvica
5-6 rajčica (trešnjica)
Ocijedite slanutak. Luk sitno nasjeckajte, a krumpir ogulite i narežite na kockice. Odvojite listiće ruzmarina s grančice i jako sitno nasjeckajte.
Popržite luk na 3 žlice ulja da postane staklast. Dodajte slanutak, krumpir i ruzmarin. Kratko popržite sve skupa miješajući, pa dodajte juhu, poklopite i kuhajte oko 30-40 minuta.
Kad je sve kuhano, izmiksajte ili propasirajte, pa vratite opet u lonac i dodajte tjesteninu.
Po potrebi dodajte soli i papra, i kuhajte miješajući da ne prione za dno.
Tikvicu narežite na listiće, a rajčice na pola ili na četiri dijela.
Popržite tikvicu na 1 žlici ulja. Dodajte rajčice i kuhajte skupa još 3 minute.
Sipajte juhu u tanjure i u svaki dodajte tikvice i rajčice.
(Ita)
CREMA DI CECI
Ho trovato questa ricetta un paio di anni fa sulla confezione di Ricciutelli Barilla.
Ho cambiato solo le quantità, diminuendo la pasta e aumentando i ceci e il brodo. Altrimenti non sarebbe una crema, ma piuttosto la pasta con un po' di crema.
Posso dire solo che è davvero deliziosa e gustosa, con zucchine e pomodorini che danno quel tocco di freschezza alla fine.
Vi auguro buon inizio d'autunno.
Ingredienti:
240 g di ceci precotti
1 cipolla piccola
1 patata
1 rametto di rosmarino
4 cucchiai di olio EVO
1 litro di brodo vegetale
sale, pepe
80-100 g di ricciutelli (o un altro formato simile)
1 zucchina
5-6 pomodorini
Tagliate finemente la cipolla e rosolatela con 3 cucchiai di olio. Unite i ceci, il rosmarino tritato e la patata tagliata a pezzetti.
Unite il brodo e lasciate cuocere coperto per circa 30-40 minuti.
Passate il tutto nel mixer. Cuocete la pasta nella crema.
Tagliate la zucchina a listarelle fini e cuocetela in padella con un cucchiaio di olio. Unite i pomodorini tagliati a metà o in quattro e cuocete per 3 minuti.
Versate la crema nei piatti e guarnite con zucchine e pomodorini.
That soup looks so comforting!
ReplyDeleteObožavam ovakvu juhu i bez tikvica i rajčica ali s tim je sigurno još bolja! Izvrsno!
ReplyDeleteI LOVE chickpeas! That looks delicious!! I will definitely be trying it!!
ReplyDeleteThis looks really super good!
ReplyDeleteI knew you gonna say chick...peas!! This sounds so delicious and comforting :D
ReplyDelete*Thanks, girls. I'm glad you like it, too.
ReplyDelete*Girlichef, I've been cooking mostly chicken lately, some other chick was a necessity.
*Snježo, hvala. Ako voliš juhe i slanutak, sigurno će ti se svidjeti
Chickpea and zucchini soup....sounds a terrific combination and nice warm to drink now.
ReplyDeleteAngie's Recipes
Chickpeas are my favorite!! That's why I absolutely love this!!
ReplyDeleteoh this looks so good...even tho its a different kind of "chick" LOL. i seriously need to get one of those meezalunas. You should enter this in the Souper Sundays! :)
ReplyDeleteHere we do a lot of pasta e ceci when the weather gets cooler (then I put aside a can just for me and make hummus) :D
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