Ricotta and polenta chips with sage salt for Gluten Free (Fri)Day
And now, polenta is so rarely on our menu. If I ever make it, it's for myself. You should see the faces of my husband and children if I only mention it.
However, when I saw this recipe for polenta sticks by Donna Hay, I knew I'd be making it, the sooner the better.
Kids complained it smelled strange and wouldn't go anywhere near. Their loss again.
These are so good. Crunchy on the outside and soft on the inside. And one thing you absolutely mustn't omit is the sage salt on top. That's the best touch you can imagine. A final kick that will make you reach for one more stick and one more again, licking your fingers.
This Friday I'm participating again in 100% Gluten Free (Fri)Day event organized by Gluten Free Travel & Living to raise awarness towards people suffering from celiac desease and help provide ideas for all the people who have to cook gluten free for themselves or family and friends.
(by Donna Hay)
* 500 ml chicken stock
* 150 g instant polenta
* 80 g finely grated parmigiano cheese
* 25 g butter
* leaves of 1 rosemary twig finely chopped
* sea salt and cracked black pepper
* 200 g ricotta
* olive oil for frying
- sage salt:
* 1 TBspoon sea salt flakes
* 1 TBspoon chopped sage leaves
Mix the finely chopped fresh sage leaves with freshly ground sea salt and set aside.
Pour the stock into a large saucepan, add a little salt and butter and bring to a boil over medium heat.
Add slowly the polenta stirring continuously and cook for 2-3 minutes.
Remove the saucepan from heat. Add the grated parmigiano cheese, pepper and finely chopped rosemary leaves.
Wait for polenta to cool for 10 minutes and then stir in the ricotta cheese.
Transfer the polenta and press into a 20x20 cm cake pan. Put the pan in the fridge and let the polenta set and cool.
Remove the polenta from the pan and cut it into sticks.
Fry the polenta sticks in a skillet with hot olive oil, turning them to cook evenly on all sides, until golden brown. Remove on several layers of kitchen paper to absorb excess oil.
In alternative, place the sticks on a large baking pan lined with baking paper and drizzled with oil, and bake in an oven preheated to 180°C, flipping them to cook evenly on all sides.
Serve the polenta sticks sprinkled with sage salt.
(ricetta di Donna Hay)
* 500 ml di brodo di pollo
* 150 g di polenta per cottura istantanea
* 80 g parmigiano grattugiato
* 25 g burro
* 1 rametto di rosmarino, tritato
* sale marino e pepe nero
* 200 g di ricotta
* olio di oliva per friggere
- sale aromatizzato alla salvia:
* 1 cucchiaio di sale
* 1 cucchiaio di foglie di salvia tritate
Mescolate le foglie di salvia finemente tritate con il sale e mettete da parte.
Versate il brodo nella pentola, aggiungete un pizzico di sale e il burro e portate a ebollizione.
Versate la polenta a pioggia e mescolando continuamente fatela cuocere per 2-3 minuti.
Spegnete il fuoco e aggiungete il parmigiano grattugiato, il pepe e le foglie di rosmarino tritate.
Aspettate 10 minuti e poi unite anche la ricotta mescolando bene.
Versate la polenta in uno stampo quadrato 20x20 cm e mettete in frigo perché si raffreddi completamente per poterla poi tagliare.
Una volta fredda, togliete la polenta dalla teglia e tagliatela a bastoncini.
Friggeteli in una padella con olio molto caldo, pochi alla volta, girandoli per farli diventare dorati e croccanti su tutti i lati.
Lasciateli scolare sulla carta da cucina.
In alternativa, scaldate il forno a 180°C, sistemate i bastoncini di polenta su una placca da forno rivestita con la carta da forno unta con un po' di olio e cuoceteli, girandoli, finché dorati e croccanti.
Servite i bastoncini cosparsi con un po di sale aromatizzato alla salvia.
Štapići od palente s ricottom i aromatičnom solju s kaduljom
(recept Donne Hay)
* 500 ml pilećeg temeljca
* 150 g instant palente
* 80 g sitno naribanog parmigiana
* 25 g maslaca
* grančica ružmarina, sitno nasjeckanog
* morska sol i crni papar
* 200 g ricotte
* maslinovo ulje za prženje
- sol s kaduljom:
* 1 žlica morske soli
* 1 žlica nasjeckanih listića kadulje
Sitno nasjeckajte listove kadulje i pomiješajte ih sa svježe samljevenom morskom solju. Ostavite sa strane dok pripremate palentu.
Uspite temeljac u lonac, dodajte malo soli i maslac pa zagrijte do vrenja.
Uspite polako palentu i kuhajte miješajući 2-3 minute.
Maknite palentu s vatre i dodajte naribani parmigiano, svježe mljeveni papar i sitno nasjeckani ružmarin.
Pričekajte da se prohladi 10 minuta, a zatim umiješajte i ricottu.
Istresite palentu u četvrtasti pleh 20x20 cm, poravnajte i stavite u hladnjak da se palenta potpuno ohladi i stisne da je možete rezati.
Izvadite palentu iz pleha i narežite na štapiće.
Pržite štapiće u tavi s vrućim maslinovim uljem, okrećući ih da sa svih strana dobiju zlatno-smeđu boju i postanu hrskavi.
Izvadite ih na nekoliko slojeva upijajućeg kuhinjskog papira da se ocijedi višak masnoće.
Ili ako ih ne želite pržiti, zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite pleh papirom za pečenje i nauljite ga. Rasporedite na pleh štapiće palente e stavite ih peći u toplu pećnicu. Okrećite ih tijekom pečenja tako da se ravnomjerno ispeku.
Štapići su vrlo nježni stoga pazite da ih okrećete (i pri prženju i pri pečenju) tek kad se uhvatila hrskava korica s donje strane. Ako ih pržite, stavljajte ne više od 3-4 štapića istovremeno.
Poslužite štapiće posute aromatičnom solju s kaduljom.
Grazie mille tesoro!!!
ReplyDeleteUna super ricetta, non faccio fatica a capire tuo fratello! ;)
Mmmmm...baš su lepi. :)
ReplyDeleteI am HUNGRY! These look irresistible, Dajana.
ReplyDeleteSavršeno izgledaju,obožavam žgance.
ReplyDeleteMnogo ti je ovo lepo. Mi obozavamo palentu, sigurna sam da bi nam se svidelo :)
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