Hot Milk Sponge Cake

Hot Milk Sponge Cake

There are moments when we all seem to be running headless around. And yet I don't want to renounce something nice and homemade to have in the morning with the first morning coffee or in the afternoon when I start feeling hungry because I had just a quick lunch and it's still too early for dinner. Or simply I need a cup of hot steaming tea or cocoa because it suddenly started to be freezing outside, and one can't fill one's stomach with liquids only. Right?
This cake is so nice and soft, it seems rather a piece of cloud (Ok, mine must be a winter cloud :))) than a cake. And it comes together in no time using few simple ingredients that I'm sure everyone's got at home, eggs-butter-milk-flour. The secret: hot, boiling hot milk. I didn't believe it until I tried it myself.


Hot Milk Sponge Cake

Hot Milk Sponge Cake
(from The Cake Book by Tish Boyle)

* 120 ml milk
* 60 g butter
* 165 g flour
* 6 g baking powder
* 165 g sugar
* 3 eggs (at room temperature)
* 1 teaspoon pure vanilla extract
* finely grated zest of 1 organic lemon or orange
*  a pinch of salt

Put the milk and the butter in a saucepan and heat until the butter's melted completely. Remove from heat.
Mix and sift together the flour and the baking powder with a pinch of salt.
Finely grate the zest of a lemon or an orange and mix it with the sugar (I substituted white caster sugar from the original recipe with raw cane sugar, that's why my cake is brown and not white).
Put the eggs into a mixing bowl and start mixing with an electric mixer for 1 minute.
Start adding the sugar with the zest gradually and continue mixing for 10 minutes or until the mixture has tripled, its pale and foamy.
Add the sifted flour in three times and fold it in delicately, using a rubber spatula or a hand whisk.
Heat the milk again until it reaches a boiling point.
Add it to the batter in two addings stirring with a spatula or a whisk after each addition.
Pour the batter into a greased and floured 20-22 cm springform or other that you prefer (loaf pan for example).
Bake the cake in an oven preheated to 175°C for 25-30 mintues or until a toothpick inserted in the center comes out clean and dry.
Let the cake cool on a cooling rack before serving it dusted with some powdered sugar.


Hot Milk Sponge Cake

Una torta semplicissima ma buonissima che vi conquisterà con la sua squisita sofficità. 


Torta al latte caldo
(da The Cake Book di Tish Boyle)

* 120 ml di latte
* 60 g di burro
* 165 g di farina
* 6 g di lievito per dolci
* 165 g di zucchero
* 3 uova (a temperatura ambiente)
* 1 cucchiaino di puro estratto di vaniglia
* scorza grattugiata di un limone o 1 arancia (non trattati)
*  un pizzico di sale

Mettete il latte e il burro in un pentolino e scaldateli finché il burro non si sarà sciolto.
Spegnete il fuoco.
Mescolate e setacciate insieme la farina, il lievito e il sale.
Grattugiate la scorza di limone o arancia e mescolatela con lo zucchero (a differenza della ricetta originale che prevede lo zucchero bianco, ho usato lo zucchero di canna integrale che ha conferito un colore bruno alla torta).
Mettete le uova in una ciotola e sbattetele con lo sbattitore elettrico per 1 minuto.
Unite lo zucchero con la scorza di limone o arancia e continuate a sbattere per 10 minuti o finché l'impasto si sarà triplicato e diventi chiaro e spumoso.
Aggiungete in tre volte la farina setacciata usando una frusta a mano o la spatola con movimenti delicati da su a giù.
Scaldate di nuovo il latte portandolo a bollore. Versatelo in due volte al composto di uova e farina mescolando di nuovo delicatamente con la spatola o la frusta a mano.
Versate il composto in uno stampo tondo da 20-22 cm o unto lungo (io usato quello per amor polenta).
Infornate la torta nel forno già caldo a 175°C per 20-25 minuta, fate la prova stecchino. 
Lasciate raffreddare la torta su una gratella per dolci e servitela cosparsa con un po' di zucchero a velo.


Hot Milk Sponge Cake

Vrlo jednostavan kolač koji možete pripremiti i bez neke posebne prigode, za svaki dan. Prijat će i odraslima i djeci, uz kavu, čaj ili šalicu mlijeka. Osvojit će vas svojom mekoćom.

Kolač s vrućim mlijekom
(iz knjige The Cake Book, Tish Boyle)

* 120 ml mlijeka
* 60 g maslaca
* 165 g brašna
* 6 g praška za pecivo
* 165 g šećera
* 3 jaja (sobne temperature)
* 1 žličica ekstrakta vanilije
* 1 neprskani limun ili naranča (naribana korica)
*  prstohvat soli

Stavite mlijeko i maslac u lončić pa zagrijavajte dok se maslac ne otopi. Maknite s vatre.
Brašno pomiješajte i prosijte s praškom za pecivo i malo soli.
Koricu limuna ili naranče sitno naribajte i pomiješajte sa šećerom.
*po originalnom receptu ide bijeli šećer, ja sam koristila integralni smeđi šećer, zato je kolač smeđe boje, inače bi bio bijel.
Stavite jaja u zdjelu za mućenje i mutite mikserom oko 1 minutu.
Dodajte zatim postepeno šećer s koricom limuna/naranče.
Nastavite mutiti još 10-ak minuta, dok se smjesa otprilike ne utrostruči, svijetla je i pjenasta.
Dodajte prosijano brašno u tri navrata miješajući ručnom pjenjačom ili spatulom pokretima od gore prema dolje.
Zagrijte ponovno mlijeko s maslacem skoro do točke vrenja.
Dodajte ga iz dva puta u tijesto miješajući ponovno pjenjačom ili spatulom.
Uspite tijesto u namašten i pobrašnjen kalup promjera 20-22 cm (ili duguljasti kalup kao ja),
pecite kolač u pećnici zagrijanoj na 175°C, 25-30 minuta.

Hot Milk Sponge Cake


Comments

  1. mette voglia di rubarti la fetta!! ^__^

    ReplyDelete
  2. È buonissima questa torta. In quello stampo è anche parecchio bella :) Un bacio, buona settimana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lo sai benissimo ;) Non appena l'ho vista da te sono corsa a prepararla

      Delete
  3. Questa me la segno assolutamente. Ho proprio comprato quello stampo da poco ma non avevo ancora trovato la ricetta giusta per rinnovarlo. Amo le torte "nuvola", mi fanno ricordare la ciambella che mi preparava mia nonna quando ero piccola

    ReplyDelete
  4. I love hot milk sponge. Yours has turned out perfect, Dajana.

    ReplyDelete
  5. Sigurna sam da je ovaj kolač odličan, često nam na izgled jednostavno kolači uz neku malu posebnost postanu jako omiljeni i jedni od najboljih. Super mi izgleda !

    ReplyDelete

Post a Comment

Hi, Welcome to my blog. I love hearing your feedback, so don't hesitate to say what you think, or ask any question, I'd be glad to help.

Benvenuti! Mi fa piacere che vi siete fermati qui. Se vi va, lasciatemi un commento, una domanda, o altro, li leggerò con piacere.

Hvala vam na posjeti. Volim pročitati vaše mišljenje, stoga je svaki dobronamjeran komentar dobro došao kao i pitanja i nedoumice. Trudit ću se odgovoriti svima.

Popular Posts