Crumbly, crunchy Brussels sprouts
I'm really happy about this recipe. It is another way of preparing Brussels sprouts, simple and delicious. I know many people don't like them, but I'm really fond of these little green pearls. Not only because they are healthy, like other vegetables from brassicas family (broccoli, etc.) it is useful in fighting cancer, but I also find its slightly bitter flavour actually very tasty.
I saw the recipe in the December issue of my favourite food magazine, Cucina naturale, and just slightly changed the proportions of the ingredients, and substituted the almonds for walnuts.
Crunchy Brussels Sprouts with Almonds
(for 4 servings):
500 g Brussels sprouts
30 g whole wheat flour
30 g rye flour
60 g grated Parmigiano cheese
60 g almond meal (or ground walnuts)
50 g salted butter
1 TBspoon Extra virgin olive oil
1 organic lemon (grated zest)
salt
Mix both flours with the finely grated parmigiano cheese and the almond meal. Rub in the cold butter to form coarse crumbs. Put the crumbs in the freezer while cooking the Brussels sprouts, but careful not to freeze them.
Clean the Brussels sprouts and cut them in half if they are big. Put them in a pot with boiling, salted water and cook for 5 minutes. Drain them and put shortly in a bowl with ice cold water. Drain again and dry well. Season the sprouts with olive oil and finely grated lemon zest.
Put them in a shallow baking dish or four individual ones. Sprinkle the cold crumbs over them and bake in an oven preheated to 180°C for 25-30 minutes or until the dough on top is golden.
Serve warm.
Cavolini di Bruxelles croccanti
(ricetta tratta da Cucina naturale, con piccole modifiche)
(per 4 persone)
500 g di cavolini di Bruxells
30 g di farina integrale
30 g di farina di segale
60 g di parmigiano grattugiato
60 g di mandorle tritate finemente
50 g di burro salato
1 cucchiaio di olio extra vergrine d'oliva
1 limone non trattato
sale
Mescolate in un ciotola la farina integrale con quella di segale, il parmigiano e le mandorle tritate. Aggiungete il burro freddo tagliato a pezzettini e lavorate con le mani per ottenere delle briciole piuttosto grosse. Mettete le briciole nel freezer per rassodarle, ma attenzione a non congelarle.
Mondate i cavolini e tagliate a metà quelli piu grandi. Scottateli per 5 minuti in acqua salata, poi scolateli e tuffateli brevemente in acqua molto fredda. Asciugateli bene e conditeli con l'olio e la scorza di limone.
Distribuite i cavolini in una pirofila con bordi bassi o quattro individuali, ricopriteli con il composto di briciole freddo e infornate a 180°C per 25-30 minuti o finché la pasta diventi dorata.
Servite caldo.
Krokantna prokulica s bademima
(za 4 osobe):500 g prokulice (kelja pupčara)
30 g integralnog pšeničnog brašna
30 g raženog brašna
60 g naribanog parmezana
60 g mljevenih badema (ili oraha)
50 g slanog maslaca (ili običnog, ali onda dodajte malo soli)
1 žlica maslinovog ulja
1 limun (naribana korica)
sol
Pomiješajte obje vrste brašna s parmezanom i bademima, dodajte hladan maslac narezan na listiće i trljajte prstima da dobijete krupnije mrvice.
Stavite kratko u zamrzivač, ali nemojte ostaviti da se zamrzne.
Očistite prokulicu - odstranite par vanjskih listova, prepolovite i stavite kuhati u ključalu, malo posoljenu vodu, 5 minuta. Ocijedite ih pa stavite kratko u hladnu vodu.
Posušite prokulicu pa je začinite sa žlicom maslinovog ulja i naribanom koricom limuna. Rasporedite je ili u 4 manje keramičke posudice ili u jednu veću plitku keramičku/vatrostalnu posudu.
Pospite odozgor rashlađenom mrvičastom smjesom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C. Pecite 25-30 minuta ili dok posip ne poprimi zlatnu boju.
Poslužite toplo.
Mi segno subitissimo questa ricetta, perfetta per me che adoro i cavoletti!
ReplyDeleteBriciole briciole sono conquistata dalle briciole ^__^ Lo sai che così mi tenti in maniera irresistibile gioia, e pure con i cavoletti che...cavolo, li adoro :D! S'ha da fa', non c'è versi e epr fotuna ho pure la farina di segale :) Baciottoni, buona serata
ReplyDeleteJako zanimljivo!
ReplyDeleteNikako da se nateram da pocnem da jedem prokelj,sve ga nesto izbegavam, a ovo mi zvuci veoma primamljivo i neobicno, pa cu sigurno isprobati.
Pozdrav!
Ellerinize sağlık. Çok güzel ve iştah açıcı olmuş.
ReplyDeleteSaygılar.
Meni ovaj "Cavolini di Bruxelles croccanti" izgleda fantastično. Ovaj recept me zaista oduševio!
ReplyDeleteI ja obožavam kelj pupčar i baš se iznenadim kad mi neko kaže da ih ga ne voli. Jako mi se sviđa ovaj crumble i definitivno ću ga isprobati. :)
ReplyDeletefavolosa questa ricetta, la segno subito.
ReplyDeleteBuona settimana Daniela.
Boooono sto crumble salato!!! Devi provare a farne uno anche io!... per ora solo dolci! :)
ReplyDeletebaciozzi!
è una ricetta invitante per i cavolini di bruxelles si presentano anche bene
ReplyDeleteI am crazy for Brussel sprouts. What a nice looking recipe. I love that there is almond meal in the recipe. Yum!
ReplyDeleteI thought I commented on this already, my mistake. This looks soo good. Hope you have a great weekend!
ReplyDeletemeni nisu mrske prokulice, ali je uvijek izazov uvjeriti ukućane u to. hvala na ideji :)
ReplyDeleteovo je nešto jako interesantno ! moram priznati da prokulice nisam niti vidjela niti probala i ovom ruhu i zbilja me zanima recept. Bilježim ga. Izgleda odlično !!
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