12 November, 2013

Chicken Rolls with Ham and Cheese

Chicken Rolls with Ham and Cheese

These chicken rolls are simple and totally delicious meal that everyone will like. Pinky promise.
I've tried serving them in different occasions, from weeknight family dinners to weekend dinner parties with friends. Haven't found a single person yet who didn't like them. More likely comments like, "This chicken... is... mmmmm, rather good," are heard. That ususally gives me a hint that a person who spoke isn't much into chicken.
And there isn't much messing about them. You can prepare the rolls ahead and cook them last minute, it takes less then 10 minutes from the moment you start cooking to the moment you bring them to the table.
The white, sour cream based sauce, is their perfect companion, since chicken breast can easily cross on a dry side of the road. Most of the cheese you put into the rolls will melt and that will make the sauce even richer and tastier.

If you don't hear from me for the rest of the week, give me a shout. I'll probably be burried amongst the boxes, dust and dreaming of the things I'd rather be cooking or baking.
Have a wonderful week, everyone.

Chicken Rolls with Ham and Cheese


Chicken Rolls with Ham and Cheese

* 8 thin chicken cutlets 
* 8 slices of ham
* 8 slices of cheese (e.g. Edamer)
* 3 TBspoons sour cream
* 1 1/2 teaspoons corn starch
* 1/2 glass white wine
* 1/2 glass chicken or vegetable stock
* salt and pepper
* 1/2 TBspoon butter
* 2 TBspoons extra vergin olive oil
* fresh parsley for garnish


                                 Chicken Rolls with Ham and Cheese    Chicken Rolls with Ham and Cheese   Chicken Rolls with Ham and Cheese

Cover the cutlets with a piece of plastic wrap and pound them a little.
Season them with salt and pepper on both sides.
Place a slice of ham and a slice of cheese.
Roll everything together and fasten with a toothpick or with a piece of cooking twine.
Put the butter and oil in a large skillet and heat on medium heat.
Add the chicken rolls and cook them until they are lightly brown on all sides.
Add the wine and let it evaporate. Then add the chicken stock, cover and cook for a couple minutes to make sure the meat is cooked inside but not too long to avoid overly dry meat.
Dissolve the corn starch in sour cream. Dilute with a TBspoon of water.
Remove the chicken rolls from the skillet and remove the toothpicks or twine that you used to hold the rolls together.
Add the sour cream to the skillet, stir well and then add the chicken rolls back.
Let it simmer for a minute, then sprinkle with finely chopped parsley and serve.
Serve with potatoes, other vegetables or just simply a mixed salad of your choice.


Chicken Rolls with Ham and Cheese


Involtini di pollo con prosciutto e formaggio

* 8 fettine sottili di petto di pollo
* 8 fettine di prosciutto cotto
* 8 fettine di formaggio (tipo Edamer o simile)
* 3 cucchiai di panna acida
* 1 cucchiaino e mezzo di amido di mais
* 1/2 bicchiere di vino bianco secco
* 1/2 bicchiere di brodo di pollo o vegetale
* sale e pepe
* 1/2 cucchiaio di burro
* 2 cucchiai di olio extra vergine d'oliva
* un mazzetto di prezzemolo per guarnire

Coprite le fettine di pollo con un pezzo di pellicola alimentare e assottigliatele un po' con un batticarne. 
Salatele e pepatele secondo i propri gusti.
Appoggiate una fettina di prosciutto e una di formaggio su ogni fettina di pollo e poi arrotolate tutto insieme. Fermate gli involtini con uno stuzzicadenti o con un pezzettino di spago da cucina.
Scaldate insieme il burro e l'olio in una padella abbastanza larga da contenere tutti gli involtini.
Aggiungete gli involtini e cuoceteli a fuoco medio su tutti i lati.
Sfumateli con il vino e lasciatelo evaporare.
Unite il brodo, coprite e lasciate cuocere per pochi minuti, giusto il tempo necessario perché la carne sia cotta anche dentro.
Mescolate l'amido con la panna acida e diluite poi con un cucchiaio di acqua fredda.
Togliete gli involtini dalla padella, rimuovete lo stuzzicadenti o lo spago usati per tenerli fermi, e teneteli in caldo.
Versate la panna acida nella padela, mescolate e poi rimettete gli involtini nel sugo.
Cuoceteli sul fuoco basso per un minuto ancora, aggiungete il prezzemolo tritato finemente e servite.
Potete accompagnarli con le patate, altre verdure o semplicemente un'insalata mista.



Chicken Rolls with Ham and Cheese


Pileće rolnice sa šunkom i sirom

* 8 tankih pilećih odrezaka (od prsa)
* 8 kriški prešane/kuhane šunke (ili praške)
* 8 tankih kriški sira (edamer ili sl.)
* 3 žlicekiselog vrhnja
* 1 i pol žličicaškrobnog brašna
* 1/2 čaše suhog bijelog vina
* 1/2 čaše pilećeg ili povrtnog temeljca
* sol, papar
* 1/2 žlice maslaca
* 2 žlice maslinovog (ili dr.) ulja
* svežnjićperšinovog lista

Odreske stavite u plastičnu vrećicu (za zamrzavanje) i malo ih istucite s obje strane.
Začinite ih po ukusu.
Na svaki odrezak stavite krišku šunke i krišku sira.
Zarolajte i učvrstite komadom kuhinjske špage ili čačkalicom.
U dubljoj širokoj tavi (dovoljno velikoj da u nju stanu sve rolnice) zagrijte ulje i maslac.
Popržite rolnice sa svih strana na srednje jakoj vatri.
Dodajte vino i pustite da ispari.
Dodajte juhu, poklopite i kuhajte par minuta na laganoj vatri.
Škrobno brašno pomiješajte s kiselim vrhnjem, pa razrijedite s jednom žlicom hladne vode.
Izvadite rolnice iz tave na tanjur i izvadite čačkalice ili skinite konac.
U tavu dodajte prvo kiselo vrhnje sa škrobom, promiješajte, pa vratite rolnice i još kratko prokuhajte.
Dodajte sitno nasjeckan list peršina i poslužite.
Poslužite ih uz prilog po želji, od krumpira, kuhanog povrća do svježih sezonskih salata po izboru.

Chicken Rolls with Ham and Cheese

5 comments:

  1. Ovo bih mogla sutra za ručak, odlično izgleda!

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  2. looks so good I think I will make this week thanks

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  3. I love this is cooked in the sour cream broth. The flavour must be amazing.

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  4. Ovakva jela jako volim, odličnog okusa i lijepog izgleda, super je ! A meni se i salatica jako sviđa !

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