18 November, 2009

Same but different


This is just a quick update post. The Cappuccino Cookies I published yesterday got little pink sisters (for my two princesses, of course). Princess Francesca is feeling better today, she's recovering from the flu.
And the No Knead Bread got a little healthier brother.
What do you think? Which ones do you prefer? The original ones or these?

PINK FRUIT TEA COOKIES

400 g flour
200 g butter
150 g light brown sugar
50 white chocolate
25 ml red fruit tea
25 ml milk

Glaze:

100 g powdered sugar
2 1/2 TBspoons red fruit tea


Prepare the tea with two teabags and 100 ml hot water. Let it cool. I used one bag mixed red fruit and bag rosehip tea.
In a mixing bowl or in a food processor mix the flour, the sugar and the grated white chocolate.

Add the chopped cold butter, rub with your fingers to get the crumbs.
Add the milk and the tea and bring the dough together.

Wrap it in a piece of plastic wrap and let rest in the fridge for 30 minutes.

Take a small quantity of the dough and form a ball size of a wallnut.
Flatten it slightly and impress a 1/2 teaspoon measuring spoon in the center (Ups, I didn't take a single picture of this phase, but it's the same as
here).
Bake in an oven preheated to 180°C for 10-12 minutes.
Let them cool on a cooling rack.
For the glaze mix well the sugar with the tea.

Transfer into a plastic freezer bag, cut off a small corner of the bag and put some glaze in the center of each cookie.

Let the glaze set completely before putting the cookies into an airtight container.



And now the bread. Last Friday I posted the recipe for No Knead Bread. I've been trying out new combinations of flours. This is the one I made yesterday.
I made it with 2 Cups white bread flour, 1 Cup wholemeal oats flour and a handful of mixed toasted seeds (pumpkin, sunflower, sesame, flax). You can find the rest of the instructions in the post with the basic
recipe.

I love this kind of bread, partially wholemeal, plus the seeds, I could eat it every day, honestly. But my husband NO. He asked me why I couldn't simply make white bread and be happy with it.



BISCOTTINI ROSA CON IL TÈ ALLA FRUTTA

Ho trasformato la ricetta per i
Biscotti al cappuccino in una variante un po' più adatta alle mie bimbe (o forse la bimba più grande sono proprio io).

400 g farina
200 g burro
150 g zucchero di canna (chiaro)
50 cioccolato bianco
25 ml tè ai frutti rossi
25 ml latte

Glaze:

100 g zucchero a velo
2 1/2 cucchiai di tè ai frutti rossi

Preparate il tè con due bustine e 100 ml di acqua calda. Lasciatelo raffreddare.
Mettete la farina, lo zucchero e il cioccolato grattugiato in una ciotola e mescolateli. Aggiungete il burro freddo tagliato a pezzetti, strofinate con le mani fino a ottenere le briciole. Alla fine aggiungete anche il te e il latte e lavorate con le mani sulla spianatoia. Il composto non sarà troppo liscio, ma piuttosto granuloso.
Avvolgetelo nella pellicola e lasciate riposare nel frigo per 30 minuti.
Preriscaldate il forno a 180°C.
Foderate due teglie da forno con la carta da forno.
Formate le palline grandi come una noce. Appiattitele un po' e poi fate un buco al centro con un dito o se avete un misurino da 1/2 cucchiaino.
Cuocete i biscotti per 10-12 minuti.
Lasciateli raffreddare e poi decorate con la glassa.
Per la glassa mescolate bene lo zucchero e il te.
Trasferite la glassa in una bustina da freezer, tagliate un angolino (molto piccolo) e mettete un po' di glassa su ogni biscottino.
Lasciate che la glassa diventi dura, e poi mettete i biscotti in una scatola di latta.

Ieri ho sfornato anche il
No Knead Bread in combinazione 2 tazze di farina "0" + 1 tazza di farina integrale di avena + una manciata di semi misti tostati (zucca, girasole, sesamo, lino).

Per me era favoloso, mio marito (piangendo) ha chiesto "bianco, soltanto bianco").



RUŽIČASTI KEKSI S VOĆNIM ČAJEM

Nakon što sam napravila
Cappucino keksiće, napravila sam iste kekse s malim izmjenama da bi bili prikladniji za klince.
I sa željom da moja princeza brzo ozdravi od gripice.

400 g brašna
200 g maslaca
150 g svijetlog smeđeg šećera
50 bijele čokolade
25 ml čaja od crvenog voća
25 ml mlijeka

Glaze:

100 g šećera u prahu
2 1/2 žlice čaja od crvenog voća


Pripremite čaj od dvije vrećice i 100 ml kipuće vode. Ostavite da se ohladi. Odaberite čaj po želji, miješano voće, brusnice, što već nađete.
Pomiješajte brašno, šećer i naribanu bijelu čokoladu u zdjeli ili u multipraktiku.
Dodajte maslac narezan na komadiće, pa trljajte prstima ili izmiješajte da dobijete mrvice.
Dodajte na kraju mlijeko i čaj i zamijesite sve skupa (tijesto je dosta suho i mrvi se).
Omotajte tijesto prozirnom plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Od tijesta pravite kuglice veličine oraha, malo ih spljoštite i utisnite rupicu u sredini prstom ili mjericom od 1/2 žličice.
Pecite 10-12 minuta.
Ostavite kekse da se ohlade.
Za glazuru dobro izmiješajte čaj i šećer u prahu.
Stavite glazuru u plastičnu vrećicu za zamrzivač. Odrežite sasvim mali kut vrećice pa rasporedite glazuru na kekse i ostavite da se glazura potpuno stvrdne.
Kasnije možete kekse staviti u metalnu kutiju.

A evo još jedanput i
No Knead Bread. Ovaj put napravljen od 2 šalice bijelog i 1 šalice integralnog zobenog brašna + miješane popržene sjemenke (bundeva, suncokret, sezam i lan).

Fantastičan (ali nekome se baš i nije svidio :)))

11 comments:

  1. My daughter is home sick and is sitting by me looking at your cookies. She said they look cute and yummy! :D I think so too!

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  2. Strepitoso il pane e carinissimi i biscottini.
    Bravissima!!

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  3. Che belli e sicuramente ottimi...e ottimo anche il pane...e capisco anche le lacrime di tuo marito...il pane bianco è troppo delicato!!
    ciaooo

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  4. these are great hope your lil ones are feeling better oh and love the new layout of your blog

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  5. Non ho ancora sperimentato il the nei dolci,mi sa dopo aver visto questi fantastii biscotti sia ora d'incominciare :P

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  6. se devo essere sincera mi attirano di più i cappuccinocookies.
    Però quel pane, ma cos'è quel pane....gnammmmmm

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  7. Ovi rozi kapućino keksi su genijalni.Znaš da si sa svojim hlebom napravila pravi bum,.Ja sam valjda još jedina koja ga nije isprobala,ali hoću ubrzo:)

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  8. *Grazie, Micaela, sono più dolci di quelli al cappuccino.

    *Kim, I hope your daughter will get well soon, I think it's my turn now. Sore throat and cough this morning.

    *Chabb, grazie. Adoro questo pane, è buono in tutte le varianti.

    *Thanks, Angie.

    *Thanks, Rebecca, you're the only one so far who noticed the my blog's new clothes :)))

    *Daj, Vera, čekam i tvoj kruhić. Kad je nešto ovako dobro, mora biti bum.

    *Lady Cocca, grazie, lo so, pane bianco e sempre buono, ma qualche volta bisogna cambiare.

    *Nanny, questa è stata una cosa improvvisata, ma si puù sperimentare.

    *hehehe, Cinzia, cosa aspetti, quell pane è una meraviglia

    *

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  9. oooh such cute little cookies for your cute little girls. so sweet. I'd prefer the original on those (as an adult). the bread...wow, thats a tough call. but I'm cracking up at your husbands comment. the answer.....well, cuz it's in our foodie nature to alter, improve....add a signature flavor....right? :)

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