17 November, 2009

I love coffee, I hate coffee




You got me right, I love coffee - but, I love drinking coffee.
I don't know if you've ever had Italian moka, but when I first moved here I kept saying that was not coffee but poison. It's very strong, thick and dark, too strong for my taste, at the time. And now, nine and a half years later, I can't imagine drinking any other type of coffee.
Except espresso... and except cappuccino.
I can make pretty decent cappuccino myself, if I don't feel lazy.

What I definitely don't like is coffee taste in cakes, creams or icecream. It took me pretty long to learn to like Pocket Coffee, but my husband was insistant, and in the end I decided I liked it.
Therefore, I'm pretty surprised that I liked these cookies so much.
First I got attracted by the picture, they were so cute, and then I couldn't resist and had to make them and see if I actually didn't like the taste.
Well, I did, and considering that I made only half a batch (in case I didn't like them, and because I had a few doubts being there no eggs in the dough), they were almost gone the next day. The kids found them cute, too, so I made another batch without coffee, let's say a romantic, girlish version of these. But I'll show you those next time.
I found the recipe here, I just used brown sugar only (instead of brown+white).

CAPPUCCINO COOKIES
(approx. 45 cookies)

400 g flour
200 g butter
150 g brown sugar
2 heaping tablespoons cappuccino powder
25 g bitter cocoa
50 ml milk


Glaze:

100 g powdered sugar
1 TBspoon + 1 teaspoon cappuccino powder
1 TBspoon + 1 teaspoon milk


Mix the flour, the sugar, the cocoa and the cappuccino powder in a bowl or in the food processor.

Add the cold butter (chopped)

and rub with your fingers (or mix again shortly).

In the end, add the milk and bring everything together, kneading shortly. The dough won't come together as easily as when there are eggs, but eventually it will.
It will be quite crumbly, not very smooth or soft.

Wrap it in a piece of plastic wrap and leave in the fridge for 30 minutes.
Turn the oven on and preheat it to 180°C.
Take a little dough and form a ball, size of a wallnut. If the dough is too crumbly, wet your hands first. Flatten the ball slightly and then impress a 1/2 teaspoon mesuring spoon in the center.

Place all the cookies on a baking sheet and bake for about 10-12 minutes.

Let them cool on a cooling rack.
For the glaze, mix well all the ingredients, transfer into a freezer bag and cut off a very small angle (or you'll have to deal with running glaze).


Squeeze a little glaze on each cookie.

When the glaze has set, put the cookies in a metal box.
Of course, enjoy with a cup of coffee or CAPPUCCINO, spend a pleasant moment with these soft, delicious cookies melting in your mouth.


BISCOTTI AL CAPPUCCINO

La ricetta l'ho trovata
qui. All'inizio non ero sicura di volerli fare. Avevo già prima provato a fare alcuni biscotti senza uova e non mi erano piaciuti. E poi non mi piacciono i dolci al caffè. Ma poi non ho resistito, e li ho fatti. Erano così carini che alla fine mi sono convinta.
Invece, nonostante i miei dubbi, devo dire che mi sono piaciuti, e sicuramente li farò di nuovo. Ho fatto anche una variante "in rosa" per le bimbe.
La raccolta di Micaela scade fra qualche giorno, e io le mando anche questa ricetta.



(per circa 45 biscotti)
400 g farina
200 g burro freddo
150 g zucchero di canna
2 cucchiai di cappuccino in polvere
25 g cacao amaro
50 ml latte


Glassa

100 g zucchero a velo
1 cucchiaio + 1 cucchiaino di cappuccino in polvere
1 cucchiaio + 1 cucchiaino di latte


Mettete la farina, lo zucchero, il cacao e il cappuccino in una ciotola e mescolateli. Aggiungete il burro freddo tagliato a pezzetti, strofinate con le mani fino a ottenere le briciole. Alla fine aggiungete anche il latte e lavorate con le mani sulla spianatoia. Il composto non sarà troppo liscio, ma piuttosto granuloso.
Avvolgetelo nella pellicola e lasciate riposare nel frigo per 30 minuti.
Preriscaldate il forno a 180°C.
Foderate due teglie da forno con la carta da forno.
Formate le palline grandi come una noce. Appiattitele un po' e poi fate un buco al centro con un dito o se avete un misurino da 1/2 cucchiaino.
Cuocete i biscotti per 10-12 minuti.
Lasciateli raffreddare e poi decorate con la glassa.
Per la glassa mescolate bene lo zucchero, il cappuccino e il latte.
Trasferite la glassa in una bustina da freezer, tagliate un angolino (molto piccolo) e mettete un po' di glassa su ogni biscottino.
Lasciate che la glassa diventi dura, e poi mettete i biscotti in una scatola di latta.


CAPPUCCINO KEKSIĆI (CAPPUCCINOLINE)

Dugo sam se dvoumila da ih napravim ili ne, jer sviđao mi se izgled, ali kako nisam baš ljubitelj kave u kolačima, nisam bila sigurna da će mi se okus svidjeti.
Na kraju sam ih ipak zamijesila i ispekla na oduševljenje moje kćeri. Tako da sam ih sutradan pravila opet, ali u "roza" varijanti. Pokazat ću vam i njih, ali uskoro.
Jedina izmjena koju sam napravila bila je da stavim samo smeđi šećer (umjesto smeđeg i bijelog zajedno, jer sam imala samo svijetlosmeđi šećer)


(za oko 45 keksa)
400 g brašna
200 g maslaca
150 g smeđeg šećera
2 velike žlice cappuccina u prahu
25 g gorkog kakaa
50 ml mlijeka


Nadjev
100 g šećera u prahu
1 velika + 1 mala žlica cappuccina u prahu
1 velika + 1 mala žlica mlijeka

Pomiješajte brašno, šećer, kakao i cappuccino u zdjeli ili u multipraktiku.
Dodajte maslac narezan na komadiće, pa trljajte prstima ili izmiješajte da dobijete mrvice.
Dodajte na kraju mlijeko i zamijesite sve skupa (tijesto je dosta suho i mrvi se).
Omotajte tijesto prozirnom plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Od tijesta pravite kuglice veličine oraha, malo ih spljoštite i utisnite rupicu u sredini prstom ili mjericom od 1/2 žličice.
Pecite 10-12 minuta.
Ostavite kekse da se ohlade.
Za glazuru dobro izmiješajte mlijeko, cappuccino i šećer u prahu.
Stavite glazuru u plastičnu vrećicu za zamrzivač. Odrežite sasvim mali kut vrećice pa rasporedite glazuru na kekse i ostavite da se glazura potpuno stvrdne.
Kasnije možete kekse staviti u metalnu kutiju.

18 comments:

  1. These cookies could be very addictive! One can eat dozens without realization.

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  2. sbaglio o sono simili alle fossette golose che hanno postato su cookaforum?
    le devo assolutamente provare.
    mi piacciono i dolcetti al caffè.

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  3. Non frequento cookaforum, sono andata a cercare la ricetta che mi hai indicato, e hai raggione hanno la forma uguale, ma la ricetta e completamente diversa. Mi piace anche quella.

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  4. krasni su,baš me zanimaju kakvi su u roza varijanti.

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  5. Your cookies sound amazing! :)

    Thanks for sharing

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  6. Wow. These cookies sound great.

    Personally I love drinking coffee, of all types, and I love coffee-flavored sweets, especially ice-cream : )

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  7. *Vidjet ćeš ubrzo, Vera.

    *Thank you, Karine.

    *Then, good for you, Sasha. I'm glad you like these.

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  8. grazie carissima devono essere troppo buoni-! io non amo il caffè in sè per sè ma nei dolci lo adoro!!! inserisco anche questa! baci

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  9. Those are adorable! The recipe makes a lot too which would be great for Christmastime!

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  10. Ciao Dajana come stai? questi biscotti sono carinissimi e immagino buonissimi :) complimenti

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  11. Ciao, Pasquy, grazie. C'è un po' di influenza in casa, ma io sto resistendo ancora :))

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  12. mi sono dimenticata di dirti che la tua genialiata sta nell'usare un tablespon per creare le fossette precise precise.
    ;) e solo solo per questo mi sa che provo prima le tue...;))))

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  13. allora dimmelo che vuoi che svenga davanti al pc!! ti rubo la ricetta!

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  14. The cappuccino cookies sound fantastic! I would love some with my coffee!

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  15. Bas su lepi, pravi kolacici za dobro jutro :)

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  16. oooh my goooodness!! those are so cute and look so good. I love coffee and coffee flavored stuff. I can picture myself eating the whole batch.

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  17. These are so cute! I love coffee flavored goodies!

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  18. Sono una meraviglia, adoro il caffè, il cappuccino, nei dolci poi.....copiate!!!

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