Fusilli with red radicchio, feta cheese and nuts
It's time for one my favourite winter vegetables. Many of you might cringe at tought of eating this beautifully bright coloured but bitter vegetable. But I like it a lot. Fresh in salads or cooked (grilled as a side dish or with pasta or risotto). I especially like it when combined with some kind of cheese. And And a drizzle of good, thick balsamic vinegar will definitely take it to a new level. Ever tried pizza with provolone or gorgonzola, radicchio and balsamic vinegar? You should ^_^
The idea of making a pasta dish is always appealing. Admit it. But sometimes the idea of a stove full of pans and pots, long cooking sauce, can rather disuade you and you may opt for something more simple.
However, it doesn't have to be necessarily that way. This recipe is so simple and quick to prepare, that you won't have any excuses. Except that you have to run for a moment to buy a head or two of radicchio. Check it out if you don't believe me.
Fusilli with red radicchio, feta cheese and nuts
* 320 g fusilli (or other type of pasta)
* 2 heads of Treviso red radicchio
* 130 g feta cheese
* 2-3 spoonfuls of hazelnuts (or walnuts)
* 1 TBspoon of finely chopped fresh basil
* 1 clove of garlic, finely minced
* extra virgin olive oil
* salt and pepper
Separate the leaves of radicchio, wash them and dry carefully.
Cut them into thin strips.
Heat a couple TBspoons of extra virgin olive oil in a deep skillet. Add the raddichio and cook for 2 or 3 minutes, stirring, until the leaves have slightly wilted.
Remove from heat, add the finely minced garlic and set aside.
Dry toast the hazelnuts (or walnuts) in a skillet. Let them cool slightly then chop them roughly.
Cook the pasta in plenty of salted water until cooked al dente. Drain the pasta, preserving a cup of water.
Add the pasta, half of the feta cheese, the basil and part of the nuts to the skillet with radicchio.
Put the skillet back on the stove, heat everything together, stirring with a wooden spoon and adding some of the water you preserved. The cheese will melt slightly in hot, starchy water making the pasta creamy.
Season with a little salt and pepper.
Plate the pasta and garnish with the remaining cheese and nuts.
Fusilli con radicchio, feta e nocciole
* 320 g fusilli (o un altro tipo di pasta)
* 2 cespi di radicchio rosso di Treviso
* 130 g di feta, sbriciolata
* 2-3 cucchiai di nocciole (o noci), spezzettate grossolanamente
* 1 cucchiaio di basilico fresco, tagliuzzato
* 1 spicchio d'aglio, tritato
* olio extravergine d'oliva
* sale e pepe
Mondate il radicchio, separate le foglie e lavatele accuratamente. Asciugatele e tagliatele a listerelle.
In una padella scaldate due, tre cucchiai di olio EVO e saltate il radicchio per un paio di minuti, fino a quando sarà leggermente appassito. Spegnete e aggiungete l'aglio tritato, tenetelo da parte.
Tostate per qualche minuto le nocciole in una padella senza grassi. Lasciatele intiepidire e tritatele a coltello.
Cuocete la pasta in abbondante acqua salata. Scolatela al dente, conservando una tazza di acqua di cottura.
Aggiungete la pasta nella padella con il radicchio, unite metà feta, basilico e una parta di nocciole.
Scaldate il tutto mescolando con un cucchiaio di legno, aggiungendo poco alla volta l'acqua di cottura della pasta (quanto basta per creare una cremina completando la cottura).
Salate e pepate leggermente.
Distribuite la pasta nei piatti completandoli con il formaggio e nocciole restanti.
Fusilli s crvenim radičem, fetom i lješnjacima
* 320 g fusilla (ili druge vrste tjestenine po izboru)
* 2 glavice crvenog radiča (Treviso)
* 130 g fete
* 2-3 žlice lješnjaka (ili oraha), nasjeckanih
* 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg bosiljka
* 1 češanj bijelog luka
* ekstradjevičansko maslinovo ulje
* sol i papar
Razdvojite listove radiča, pažljivo ih operite i posušite. Narežite ih na trakice.
Zagrijte u tavi par žlica maslinovog ulja i propirjajte radič 2-3 minute, samo da malo svene. Maknite s vatre. Dodajte mu sitno nasjeckan ili protisnut kroz tijesak bijeli luk.
Lješnjake (ili orahe) popržite na suhoj tavi, na srednje jakoj vatri, par minuta. Ostavite da se prohlade i nasjeckajte ih.
Skuhajte tjesteninu u većem loncu s ključalom, slanom vodom. Ocijedite je, ali sačuvajte jednu šalicu vode u kojoj se kuhala.
Ocijeđenu tjesteninu dodajte odmah u tavu s radičem, dodajte polovicu fete, dio lješnjaka i bosiljak.
Zagrijte ponovno na vatri dodajući malo vode u kojoj se kuhala tjestenina i miješajući drvenom žlicom. Feta će se djelomično otopiti u toploj vodi i stvoriti tako kremicu. Lagano posolite i popaprite.
Raspodijelite tjesteninu u tanjure i pospite ostatkom fete i lješnjaka.
Slurp!!! adoro il radicchio... bellissimo primo autunnale! ...sarebbe perfetto come primo per il contest di Stagioniamo! :) ...in perfetto stile stagionale :)
ReplyDeleteHai proprio ragione, ora inserisco il banner e mando un piatto al indirizzo giusto ;)
DeleteUn primo piatto da leccarsi i baffi!!!!
ReplyDeleteGrazie della tua partecipazione :-)
keep on rockin
Con piacere :)
DeleteGrazie infinite anche per questa ricetta. Deve essere buonissima, adoro il radicchio! Un bacione buona serata!
ReplyDeleteAnch'io lo adoro, tranne quando mi capita di comprare quello troppo amaro ;))
Deletechissà perchp in inverno uso pochissimo o quasi mai la feta. è come se la identificassi con l'estate, forse perchè penso alla Grecia e alle vacanze :)))
ReplyDeletemi gusta un sacco questo abbinamento, grazie della dritta
un bacio, buona giornata
è vero, sai, anch'io quando penso alla feta la prima cosa che associo sono la Grecia, il mare, l'estate e piatti estivi leggeri. Ma non rinuncio nemmeno d'inverno. Ieri per esempio ho rifatto la feta al forno di Jamie, squisita con il pane sciocco che ho fatto (ultimamente dimentico spesso il sale nel pane :( E questa pasta è stata squisita, perché feta ha poi questa bella caratteristica, cioè e secca e si sbriciola quando fresca, ma in cottura si scioglie e diventa cremosa.
DeleteOvo mi je jako dobra kombinacija, slično sam probala ali bez oraha i lješnjaka, drugi put ću i njih dodati, odlično izgleda !
ReplyDeletemust admit haven't really tried it must change that
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