Cherry Sorbet


Cherry Sorbet

A hot day and the sight of first cherries reminded me of this sorbet recipe almost instatnly. I made it last year and never found time to share the recipe or maybe che cherry season was over too quickly. It always is. How I wish it would last at least three months, so I can eat them and use them and eat them and make again all those delicious things that I have tried already and those that I'd like to try.
Summer is almost here, and ice cream and other refreshing desserts are slowly substituting heavy stuff. Fruit is everywhere, fruit rules in the world of desserts and what better moment is there to make this beautiful sorbet than now.

Cherry Sorbet


Cherry Sorbet

Sugar syrup:
* 350 ml water
* 650 g raw cane sugar

Cherry sorbet:
* 500 g stoned cherries
* 250 g sugar syrup
* 250 ml cold water
* 5 g locust bean powder
* freshly squeezed juice of 1/2 lemon

For sugar syrup:
Put the sugar and the water in a sauce pan and cook on low heat until the syrup has reached 85°C. Remove from heat and set aside to cool.
Once the syrup is cold, transfer into a bottle or other container with a lid and refrigerate for up to a week.  Use when you need it.
With this quantity, following the recipe, you can prepare about 3 kg of sorbet, so if you don't need all that quantity or aren't making the sorbet so often, half the recipe.

For Cherry Sorbet:
Put the sugar syrup, the cold water and the locust bean powder in a blender and mix.
Add the washed, dried and stoned cherries and mix again until smooth.
Add the lemon juice and pour half of the cherry cream in your ice cream maker. Churn for 15-20 minutes and your sorbet is ready to be served. If you prefer it firmer, transfer into a freezer suitable container and freeze for additional hour or two before serving.
You can prepare the other half of sorbet soon after or keep it in the fridge for up to three days if you want to prepare it later.


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Sorbetto alle ciliegie

Base - sciroppo di zucchero:
* 350 ml di acqua
* 650 g di zucchero integrale di canna

Sorbetto alle ciliegie:
* 500 g di ciliegie snocciolate
* 250 g sciroppo di zucchero
* 250 ml di acqua fredda
* 5 g di farina di semi di carruba
* succo di 1/2 limone

Per preparare lo sciroppo di zucchero:
Mescolate lo zucchero con l'acqua e mettete a cuocere sul fuoco dolce. Togliete dal fuoco una volta che abbia raggiunto la temperatura di 85°C.
Lasciate raffreddare lo sciroppo a temperatura ambiente. Una volta freddo versatelo in una bottiglia o altro contenitore con coperchio. Si conserva in frigorifero per una settimana.
Usatelo quando vi serve.
Con questa quantità di sciroppo potete preparare circa 3 kg  di sorbetto, quindi potete anche dimezzare gli ingredienti se vi serve meno sciroppo.

Per il sorbetto di ciliegie:
Frullate insieme lo sciroppo di zucchero con l'acqua fredda e la farina di semi di carruba.
Aggiungete le ciliege lavate, asciugate e snocciolate e frullate di nuovo fino a ottenere la crema (più o meno liscia, secondo propri gusti).
Alla fine unite il succo di limone.
Versate metà della crema di ciliegie nella gelatiera e azionatela per 15-20 minuti. Il sorbetto è pronto per essere servito. Se lo preferite più sodo, versatelo in un contenitore da freezer e congelatelo per un ora o due.
Potete preparare subito anche la seconda parte del sorbetto oppure conservare la crema in frigo fino a tre giorni.



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Sorbet od trešanja

Osnovica - šećerni sirup:
* 350 ml vode
* 650 g nerafiniranog smeđeg šećera

Za sorbet od trešanja:
* 500 g odkoštenih trešanja
* 250 g šećernog sirupa
* 250 ml hladne vode
* 5 g brašna od sjemenki rogača
* sok 1/2 limuna

Priprema šećernog sirupa:
Pomiješajte šećer i vodu i stavite kuhati na laganoj vatri. Maknite sirup s vatre kad dostigne temperaturu od 85°C.
Ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim uspite u bocu ili drugi spremnik s poklopcem i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.
Koristite po potrebi.
Od ove količine sirupa možete pripremiti oko 3 kg sorbeta, dakle ako je to previše za vaše potrebe možete pripremiti i manju količinu.

Sorbet od trešanja:
Izmiksajte šećerni sirup i hladnu vodu s brašnom od sjemenki rogača u blenderu.
Dodajte očišćene trešnje i opet izmiksajte da dobijete kremu.
Na kraju dodajte sok limuna i sipajte polovicu kreme u aparat za sladoled. Pustite da miješa 15-20 minuta. Možete poslužiti sorbet odmah ili, ako želite da bude čvršći, premjestite ga u posudu pogodnu za zamrzavanje i zamrzavajte sat-dva.
Ostatak kreme pripremite po potrebi odmah ili čuvajte u hladnjaku do 3 dana.

Cherry Sorbet

Comments

  1. Ha un aspetto delizioso, la mia nipotina ne andrebbe pazza visto che adora il ghiacciolo "rosso". Purtroppo quest'anno devo rinunciare alle ciliegie di mio zio...spero nell'albero a casa di mia nonna.

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  2. Mmmmmmmmmm, fantastično !!!!

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  3. Baš me zanima ovaj dodatak rogača. Super izgleda!

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    1. Da ne bi bilo zabune ne radi se o (mljevenom) rogacu vec o brasnu od sjemenki rogaca, koje nema ni okus ni miris rogaca, vec se koristi kao sredstvo za zgusnjavanje i kad je u pitanju sladoled da sprijeci stvaranje velikih kristala leda

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  4. Mai pensato di farci un sorbetto! Se riesco lo provo prima che spariscano le ciliegie! :)

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