Lemon Yogurt Ice Cream
Well, as long as I'm convinced, this is going to be my favourite Lemon Ice Cream, because it's softer and creamier that the usual one we used to buy, and since I discovered it also paired perfectly with other fruit addition, without becoming stone hard, who's gonna stop me from making it again and again. Especially because it's quick and easy to make, no cooking involved - just mix and freeze... and run to your freezer every time you need a delicious refreshment.
What would you add if you'd add anything?
Isn't it funny how blueberries actually become red? ^__^
* 250 ml heavy whipping cream
* 200 g sweatened condensed milk
* 100 g thick plain yogurt (e.g. greek style yogurt)
* 125 ml freshly squeezed lemon juice
(* 2 TBspoons agave syrup)
Whip the heavy cream until soft peaks form.
Add the condensed milk, the yogurt and the lemon juice.
I added agave syrup because it was too tart for my taste - definitely do as you like and suit your taste.
Mix everything shortly and leave in the fridge for a couple hours to chill.
Freeze the ice cream in the ice cream maker until firm. Transfer into a freezer suitable container and keep in the freezer until serving.
If you don't have an ice cream maker, pour the chilled cream directly into a freezer suitable container and freeze, making sure you stir it thouroughly 2-3 times during the first couple hourse, then leave to freeze completely.
Blueberry Lemon Ice cream
Since I'm the only one in my family who loves blueberry ice cream, I took about 1/3 of the above prepared ice cream and mixed it with bluberries - about a handful of frozen blueberries that I first warmed up slightly with a tablespoon of sugar and a tablespoon of water, then strained through a fine mesh siever. I let it cool down and then mixed with the prepared Lemon Ice cream and let freeze completely in the freezer.
* 250 ml panna fresca
* 200 g latte condensato zuccherato
* 100 g yogurt (tipo yogurt greco)
* 125 ml succo di limone
(* 2 cucchiai di sciroppo d'agave)
Montate la panna fredda a neve non troppo ferma.
Aggiungete il latte condensato, lo yogurt, il succo di limone e mescolate bene.
Io ho aggiunto lo sciroppo d'agave perché era troppo acido per i miei gusti, ma voi naturalmente fate come vi piace (potete anche diminuire la quantità di succo di limone, ho aggiungere il miele d'acacia).
Lasciate la crema in frigo per un paio d'ore e poi congelate nella gelatiera. Trasferite il gelato pronto in un contenitore adatto per il freezer e conservate nel freezer fino al momento di servire.
Se non avete la gelatiera, trasferite la crema direttamente nel freezer e mescolate con cura almeno 2-3 volte durante le prime ore. Poi lasciatelo congelare completamente.
Come ricetta base ho usato la ricetta per il gelato al limone descritto sopra. Siccome sono l'unica che lo mangia, ho preso solo 1/3 del gelato già pronto e l'ho mescolato con la purea di mirtilli - ho riscaldato una manciata di mirtilli surgelati con 1 cucchiaio di zucchero e 1 cucchiaio d'acqua e poi li ho passati a setaccio e lasciato raffreddare prima di unire questa purea al gelato. Il risultato era davvero squisito.
* 250 ml svježeg slatkog vrhnja (neutralno sl. vrhnje za šlag)
* 200 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
* 100 g gustog jogurta (npr. grčki)
* 125 ml svježe iscijeđenog soka limuna
(* 2 žlice sirupa agave)
Umutite hladno vrhnje u mekani snijeg.
Dodajte kondenzirano mlijeko, jogurt i sok limuna koji ste prethodno filtrirali kroz gusto cjedilo.
Za moj ukus smjesa je bila prekisela pa sam dodala i 2 žlice sirupa agave, ili možete smanjiti količinu soka od limuna.
Umutite kratko mikserom da se svi sastojci sjedine, pa stavite u hladnjak na 2-3 sata.
Ohlađenu kremu sipajte u stroj za sladoled i pripremite po uputama za vaš stroj. Gotovi sladoled stavite u zamrzivač da se stisne do kraja.
Bez stroja - sipajte ohlađenu kremu u posudu za zamrzavanje, pokrijte i stavite u zamrzivač. Izvadite otprilike nakon 1 sat i dobro izmiješajte vilicom. Ponovite barem 2-3 puta, a zatim ostavite da se stisne do kraja.
U gore opisanu smjesu (odvojila sam 1/3 smjese) dodala sam otprilike šaku smrznutih borovnica koje sam kratko prokuhala sa žlicom šećera i žlicom vode, a zatim propasirala i dalje smrznula kao i sladoled od limuna.
Prilagodite količinu borovnica svom ukusu.
limunkasto, limunkasto, jako volim! Krasne su ti sličice :)
ReplyDeletethe clicks look so fresh and summery amazing post
ReplyDeleteCosa aggiungerei? Solamente un cucchiaino da tuffarci dentro! Un vero gelato al limone credo di non averlo mai gustato. Qui sono per lo più sorbetti e nella maggio parte dei casi fatti anche male. Su quella coppetta mi ci fionderei ad occhi chiusi ^__^ Un bacione
ReplyDeleteHow wonderful, I like lemon flavored just about anything. Sounds even better with the blueberries.
ReplyDeleteglasam za ovaj lumunasti, pravi osvježavajući sladoled!!
ReplyDeleteMeni su oba fantastična, možda bi za pintu prednost dala ovome sa borovnicom. Prekrasne slike!
ReplyDeletewow heavenly ice creams really want some to cool of super hot here
ReplyDeleteOhhhh, limun, svakako! Ali i borovnica. Sve skupa s onim triom od pred par postova! Ljetna bajka! :)
ReplyDeleteThat ice cream looks incredible. Love the lemon flavor.
ReplyDeleteMislim da si ti definitivno kraljica sladoleda koji su perfektni ne znam koji bih radije imala želju probati...sličice osvježavaju pri samom pogledu na njih jednostavno divno.Najljepši ti pozdrav!
ReplyDeleteodličan sladoled ! od limuna, sigurno vrlo osvježavajući , a sviđa mi se i dodatak borovnica. Super izgleda !
ReplyDeleteThose look delicious! They look like the perfect consistency :)
ReplyDeleteTutti i tuoi gelati sono davvero strepitosi!!
ReplyDeletejako kremasto izgleda ovaj sladoled!
ReplyDeleteovaj s borovnicama ima i divnu boju, znala je takav praviti moja susjeda kad sam još bila dijete..sad si me vratila 20 godina unatrag :)
Ho preso la gelatiera, devo ancora testarla..quest'idee son subito segnate...quello yogurt e limone mi ispira un sacco!
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