Blackberry Lemonade
Summer in... summer out...
But I can't say I'm not glad for slightly fresher weather.
I've been baking and cooking with more pleasure now that the temperatures are normal.
Yet, just in case the heat returns, here's a fantastic, refreshing remedy.
Pull out your favourite book, find a comfortable chair and forget about heat. Just relax and enjoy.
Blackberry Lemonade
(original recipe here)
* 200 g sugar
* 250 ml water
* 100 g fresh blackberries + a few more for garnish
* 1 fresh mint sprig
* 250 ml fresh lemon juice
* 1 l water
* a sliced lemon and ice cubes for serving
Combine the sugar (1 cup) and 250 ml water (1 cup) in a saucepan. Heat stirring until all sugar has dissolved. Remove from heat and add the blackberries and the mint sprig. Let the fruit and the mint sit in infusion for a couple minutes and then mash them with a fork or a muddler.
Strain the syrup, wait until it's completely cold and then mix it with the freshly squeezed lemon juice.
Transfer to a pitcher and add 1 liter (4 cups) of cold water, lemon slices and additional blackberries. Serve over ice.
Or you could place the syrup (after you've added the lemon juice) in the fridge and mix it with the cold, still or sprarkling, mineral water just before serving.
I really liked it with sparkling (fizzy) water. Very refreshing.
Limonata alle more
* 200 g zucchero
* 250 ml acqua
* 100 g di more + altre per servire/decorare
* 1 rametto di menta fresca
* 250 ml succo di limone
* 1 l acqua fredda
* 1 limone, tagliato a fettine, e cubetti di ghiaccio (per servire)
Mettete lo zucchero con 250 ml d'acqua in un pentolino e riscaldate mescolando per far sciogliere lo zucchero. Togliete dal fuoco e aggiungete le more e il rametto di menta. Lasciate in infusione per un paio di minuti e poi schiacciatela bene con una forchetta. Filtrate il tutto attraverso un colino a maglie fitte.
Quando lo sciroppo è completamente freddo unite il succo di limone. Lasciate lo sciroppo cosi preparato in frigo e diluitelo nei bicchieri aggiungendo l'acqua minerale fredda (naturale o frizzante), qualche mora, qualche fettina di limone e tanto ghiaccio. Oppure diluite subito lo sciroppo nella caraffa aggiungendo 1 litro d'acqua e tenete la limonata già pronta nel frigo fino al momento di servire, aggiungendo poi altre more, fettine di limone e ghiaccio.
Limunada s kupinama
* 200 g šećera
* 250 ml vode
* 100 g kupina + za dekoraciju
* 1 grančica mente
* 250 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
* 1 l vode
* 1 limun, isječen na kolutiće i kockice leda za posluživanje
Stavite 250 ml vode i šećer u posudu i zagrijavajte miješajući dok se sav šećer ne istopi.
Dodajte kupine i grančicu mente, ostavite par minuta, a zatim sve smrvite villicom ili tučkom mužara.
Procijedite kroz gusto mrežasto cjedilo i dodajte iscijeđeni sok limuna.
Ostaviti u hladnjak da se dobro ohladi.
Ovako pripremljeni sirup možete odmah pomiješati s 1 litrom vode u bokalu pa sve skupa rashladiti, ili čuvati do posluživanja pa ga razrijediti hladnom gaziranom ili negaziranom mineralnom vodom prije posluživanja izravno u čašama. Dodati još svježih kupina i kockice leda, limun isječen na kolutiće i uživati u ovom prekrasnom ljetnjem osvježenju.
Per adesso l'estate mi sembra ancora parecchio "out" ma la limonata è dcisamente "IN" ^__^ Un bacione, buon we
ReplyDeleteKupine obožavam.. Ovo je odlična ideja..
ReplyDeleteTaman za sljedeći tjedan ako se vrati ljeto :)
Odličan izbor za osvježavajuću limunadu, siđa mi se!
ReplyDeleteLijep pozdrav:)
krasno izgleda! rekli su da nam se idući tjedan vraća opet ljeto, ja jedva čekam :)
ReplyDeleteche freschezza!!!!!
ReplyDeleteDeliziosa versione della mia amatissima limonata, la proverò.
ReplyDeleteUn bacione!
Osvezavajuce i uz to predivno izgleda!!! :)
ReplyDeleteDivno osvježavajuće.
ReplyDeleteZaista prekrasno osvježavajuće,sličice su predivne:)
ReplyDeleteOdlična ideja za rashlađivanje tokom ljetnih vrućina...
ReplyDeleteVersione carina mi piace questa ricetta di lusso, abbracci e baci.
ReplyDelete