A little sunshine in the fog...
I want a little sunshine... but i guess it takes a little miracle.
Actually, a little miracle did happen yesterday, just as I prepared these little yellow balls, the fog disappeared and the sun shone so brightly for several hours... before it ran away, and the fog came down to stay. Today, it's not even worth looking out of the window. Having the lights on in the house during the day is something I just hate.
These days I'm not really in the mood for anything heavy or complicated to make or eat. And these little ricotta balls came just along the line. The minimum effort, and the very few ingredients... and there you go, a light, refreshing dessert made in no time. And to be honest, I'm not even coconut crazy, but I so loved these. They satisfied both my curiosity to see how saffron tasted in a sweet recipe, and my craving for something sweet.
250 g ricotta cheese
90 g caster sugar
150 g flaked coconut (+ more for rolling)
1/2 package of saffron (1 package = 0.1 g)
cocoa powder for rolling
Put the well drained ricotta cheese into a mixing bowl and whisk with a hand whisk until smooth and creamy.
Stir in the sugar and the saffron, followed by the coconut. Stir well and then chill in the fridge for 1 hour.
Shape the chilled mixture into small balls, roll them into flaked coconut or the cocoa powder and place each into a small paper cup.
My ricotta balls were rather small, about 2 cm in diameter and I got about 30 pieces.
250 g di ricotta
90 g di zucchero semolato
150 g di farina di cocco (+ altro per coprire le palline)
1/2 bustina di zafferano
cacao amaro in polvere
Mettete la ricotta in una ciotola e lavoratela bene con una frusta a mano fino a renderla morbida e cremosa.
Aggiungete lo zucchero e lo zafferano, mescolate bene e poi unite la farina di cocco. Lasciate il composto in frigo per 1 ora.
Riprendete il composto, prelevatene un po' con un cucchiaino e formate delle palline di circa 2 cm di diametro.
Rotolate alcune nella farina di cocco e altre nel cacao in polvere. Servitele nei pirottini di carta o semplicemente su un vassoio.
Kuglice od ricotte s kokosom i šafranom
250 g ricotte
90 g sitnog kristal šećera
150 g kokosovog brašna (+ za posipanje)
1/2 vrećice šafrana (1 vrećica = 0,1g)
kakao (za posipanje)
Stavite dobro ocijeđenu ricottu u zdjelu i miješajte je pjenjačom dok ne postane glatka i kremasta.
Dodajte šećer i šafran i na kraju umiješajte kokosovo brašno.
Izmiješajte dobro i ostavite u hladnjaku 1 sat.
Žličicom grabite smjesu i oblikujte kuglice veličine po želji (ja sam ih pravila promjera 2 cm - ako su te veličine dobijete oko 30 kom.).
Uvaljajte kuglice u kokos i/ili kakao i stavljajte u male papirnate košarice ili jednostavno složite na pladanj.
Čuvajte ih u hladjaku do posluživanja.
Queste palline sono veramente deliziose! Brava!!
ReplyDeleteottima idea,poi amo lo zafferano!!!!!!!!!!
ReplyDeleteGià le adoro, così semplici e veloci ma di sicuro deliziose!
ReplyDeleteDeliciosas.
ReplyDeleteSenti facciamo che qualche uccellino vola da te e qualce pallina rotola da me :D? zì zì zì qualche bella pallina coccolosa o dorata come il sole mi rimetterebbe al mondo ^__^ Baciottoni bella, buon we
ReplyDeleteP.S. ti rispondo per la pasta degli uccelletti. Non è soffice e morbida ma neanche croccante come la frolla classica. Mi verrebbe da paragonarla ai biscottoni da latte, quelli un po' inzupposi, non so se ho reso l'idea...
Originale l'impiego dello zafferano, da provare, mi stuzzica proprio!!!
ReplyDeleteVrlo zanimljiv recept koji bi svakako zeljela isprobati - izgledaju prekrasno!
ReplyDelete:) super! baš lijepo izgleda...
ReplyDeletePrelijepe su kuglice. Boja ima je super i kombinacija sastojaka mi je jako privlacna.
ReplyDeleteQuesti bocconcini sono strepitosi.
ReplyDeleteciao
Prekrasno izgledaju, Dajana!
ReplyDeleteKombinacija okusa mi se zaista jaaako sviđa :)
These treats look awesome. Don't feel down! It won't be foggy forever, I promise : )
ReplyDeletep.s. Check out my new blog!
What cheerful looking little treats. These would brighten anyone's day.
ReplyDeleteMene su odusevile na prvi pogled. Zaista preslatke su i jako dobra ideja. Bas sam radoznala sto se ukusa tice. Pozzz
ReplyDeleteBright and colourful!
ReplyDeletei love the colorful ricotta cheese coconut balls .....i would love to take a bite from this one :)
ReplyDeleteL'aggiunta dello zafferano nel dolce, per me è una vera novità!
ReplyDeletePosso capire come queste palline abbiano portato il buon umore in casa tua: sono bellissime da vedere e deliziose. In più sono anche leggere, quindi perfette per coccolarsi un po' senza troppi sensi di colpa!
ReplyDeleteDajana, super kombinacija, pomalo neobična, čini mi se da odlično funkcionira.
ReplyDeleteI ja čeznem za proljećem i toplijim danima... :)
Sono bellissime, veloci da fare e anche leggere! Complimenti buon w.e.!
ReplyDeleteStvarno su poput malih sunaca!
ReplyDeletePrekrasne boje i odlična kombinacija sastojaka!
These really do look lovely. I hope to make some time to try them. I hope you have a wonderful evening. Blessings...Mary
ReplyDeleteSo cute and colorful, Dajana! I'm having winter doldrums, too. Your post is a real pick-me-up! :)
ReplyDeleteZbilja su predivne, a boja im je tako intenzivna da su unijele malo sunca u moj sivi ured. :)
ReplyDeleteDajana, svrati po jednu nagradicu kod mene :)
ReplyDeletehttp://mojanoblica.blogspot.com/2011/01/nagrada-3-u-1.html
kako mi ovo dobro izgleda!!! safran obozavam, sastojci mi se svidjaju, savrseno!!!
ReplyDeleteVery delicious. Thanks for sharing the recipe.
ReplyDeleteDeliciosas, unas fotos magnifícas! Saludos desde españa.
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