White... chocolate... mousse...mmmmmmmm
From the series "I need a Sunday dessert, quickly".
And this time I found a perfect recipe for a delicious, quick, delicate and really elegant dessert.
Excellent not only when you're craving something sweet, but don't want to slave in your kitchen all day, but also perfect as an after dinner dessert that will not make you feel too full to breath.
I immediately liked this recipe, because of the shortest ingredients list ever, for one, and because it didn't involve eggs like most other mousse recipes. And yet the result was a creamy, delicately fluffy, and above all melting texture.
Be my guest, help yourselves ^_^
White Chocolate Mousse
150 g / 5.3 oz (good quality) white chocolate
320 ml / 1 1/3 C heavy cream
4 g / 0.14 oz leaves gelatine
+ decoration:
100 g / 3.5 oz dark chocolate
or fruit sauce (e.g. raspberry)
20-30 g / 1 oz white chocolate
Soak the gelatine leaves in cold water for 10 minutes.
Chop the white chocolate finely using a knife.
Put 120 ml (1/2 C) of heavy cream into a small saucepan and warm it up (almost to a boiling point). Lower the heat to minimum and add the chopped chocolate and stir or whisk until the chocolate's completely melted.
Remove from heat and add the gelatine leaves (squeeze them well). Stir well for the gelatine to melt completely.
Whip the remaining cream until firm and mix it gently with the cooled chocolate cream.
Pour the mousse into 6 glasses or cups and let set in the fridge for at least 2 hours.
You can decorate the mousse as you like, melt some dark chocolate and pour over the mouse or serve with some fruit sauce (raspbery sauce would be heaven if you ask me), or white chcolate shavings.
Mousse al cioccolato bianco
150 g di cioccolato bianco
320 ml di panna fresca
4 g di gelatina in fogli
per decorazione:
100 g di cioccolato fondente
o salsa alla frutta (per esempio ai lamponi)
o 20-30 g di cioccolato bianco
Mettete la gelatina ad ammorbidire in acqua fredda per 10 minuti.
Tritate il cioccolato con un coltello fino a ridurlo in pezzettini piccoli.
Scaldate 120 ml di panna, unite il cioccolato e continuate a scaldare a fiamma bassa mescolando finché il cioccolato non si sarà sciolto completamente.
Togliete dal fuoco e aggiungete la gelatina, sgocciolata e strizzata bene, e fatela sciogliere nel composto di panna e cioccolata.
Montate il resto della panna con uno sbattitore elettrico e unitela nella crema intiepidita con movimenti delicati.
Versate la mousse in 6 bicchieri o nelle coppette di vetro e fate riposare in frigo per almeno 2 ore.
Decorate la mousse a piacere. Io o creato un tappo con cioccolato fondente fuso, e l'ho decorata con i riccioli di cioccolato bianco.
Ma secondo me, con una salsa di lamponi sarebbe ancora più golosa e buona.
Mousse od bijele cokolade
150 g bijele čokolade
320 ml slatkog vrhnja (svježeg)
4 g želatine u listićima (2 listića od 2 g)
za ukras:
100 g tamne čokolade
20-30 g bijele čokolade
voćni umaka (npr. od malina)
Namočite želatinu 10 minuta u hladnoj vodi.
Nasjeckajte sitno čokoladu nožem. Zagrijte 120 ml vrhnja, dodajte čokoladu i miješajte na niskoj temperaturi dok se čokolada sasvim ne otopi i smjesa postane glatka i ujednačena. Maknite s vatre i dodajte ocijeđene omekšale listiće želatine. Izmiješajte dobro da se želatina sasvim otopi.
Umutite mikserom preostalo slatko vrhnje. Pomiješajte tučeno vrhnje s prohlađenom kremom od vrhnja i čokolade, ulijte u staklene čaše ili zdjelice i stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
Otopite tamnu čokoladu i ulijte preko stvrdnute kreme. Stavite na kratko u hladnjak ili u zamrzivač da se stisne.
Bijelu čokoladu stavite da se rashladi u hladnjaku, a onda nastružite nožićem za povrće i ukrasite desert.
Možete izostaviti “čep” od tamne čokolade i ukrasiti samo strugotinama bijele čokolade, ili poslužiti uz otopljenu tamnu čokoladu, kekse ili voćni umak (na primjer od malina)
Wow! This recipe looks soo delicious!! I am following you!!
ReplyDeleteThat's nice you took Italian classes. Glad to hear you had fun. Thank you so much that is so sweet of you to offer to help. Are you Italian?
ReplyDeleteOddio cosa vedo!!!!!! Sei un diavolo tentatore!
ReplyDeleteIndubbiamente il lunedì va addolcito e caspiterina se lo hai addolcito bene ^__^ Me la passi una coppetta? Un bacione, buona settimana
ReplyDelete* The Sweet Life, thanks. I'm originally from Bosnia, but I've been living in Italy for more than 10 years
ReplyDelete* arabafelice, ma senti chi parla :)))
* Federica, peccato che queste cose non sopravvivono mai fino a lunedì :(
Generalno, ne volim belu čokoladu, ali ovo ne bih odbila nikako :)
ReplyDeleteFotografije su božanstvene!
I know someone who would like it veeery much! Thanks Dajana
ReplyDeleteperbaccolina che foto! quel cucchiaino poi... ricetta deliziosa, una vera goduria, approvo la salsa di lamponi ma anche così...
ReplyDeleteJoj, al je dobrooo! Nisam bas cesto pripremala mus ali ovo mi deluje izvrsno
ReplyDeleteStavrno je krasan i vrlo elegantan desertić. Osvaja izgledom, a okus je sigurno potpuni užitak.
ReplyDeleteMamma mia ! saranno veloci ma sono fantastiche queste coppette !
ReplyDeletedeliziosa questa mousse, complimenti e buona settimana.
ReplyDeletenooooo,secondo me la cioccolata ci stà divinamente!!!!
ReplyDeleteanche io l'ho fatta,ma molto classica.
questa tua versione ora mi ha ingolosita da pazzi!!!
copio ed incollo sul mio ricettario di sicuro!!!!
Wow Dajana, stvarno prekrasno izgleda!
ReplyDeleteSlike su odlične, a recept jednostavan :)
Mamma mia, che bontà questa mousse! Solo a vederla mi viene l'acquolina!
ReplyDeleteSjajno i efektno!
ReplyDeletePredivan desert.
ReplyDeleteIzgleda bezobrazno dobro! :)
ReplyDeleteI love the fact that these don't use raw eggs, something I try to avoid. They look absolutely delicious and creamy.
ReplyDeletei love your blog. everything here is <3!!!
ReplyDeletethe mousse looks so tempting
This looks absolutely heavenly!!!!
ReplyDeleteI love your selections for your posts...so many of the recipes look divine!! You already post in 3 languages...KUDOS to you! I know I'm asking alot but in the US/English post, could you possibly post the ingredients in US measure: pounds, cups, teaspoons, quarts, etc.? I do not have the conversions for the grams, etc. So I just marvel but do not make them. Thank you for considering...Blessings...you are amazing and your photography is wonderful!!!! I started a BLOG and have not kept it up...life between the Bake-Off and after have been just too busy...but I want to get back to it. It is www.bestofthebestrecipes.blogspot.com
ReplyDeleteMichelle
olá!!parabéns!!adorei..sua fã do brasil!
ReplyDeletecaroliny!
Divan a u slikicama sam guštala i na coolinariki.
ReplyDeletedecisamente incantevole un ottimo dessert, belle anche le foto con i contrasti di colori che valorizza molto il dessert
ReplyDeleteThe more I look at these cute little treats, the hungrier I get. How amazing!!
ReplyDeleteGreets from BFC
Ovo je divan desert ! Slike su me odmah privukle a sada i recept , odlično !
ReplyDeletePosebno mi se sviđa tamni "pokrivač" i ja ga ne bih preskočila. Baš profinjeni , ukusni desert !!