Better chocolate than rain drops
I wanted to wish you a happy Monday, a nice and stress free beginning of the week, but how can I do so on a cold, rainy day. My daughter was right when she said, "mom, it's autumn so winter's here" ?!? ^__^.
At least with the beginning of this cold, rainy season, we go back to our favourite comfort recipes. We start thinking about a warm bowl of soup, packed with autumn veggies, nice slice of freshly baked bread, and... chocolate, of course.
Raise your hand if you don't think chocolate is comfort food !!!
How could it not be???
Just thinking about anything chocolate makes my heart feel warm.
And if it's a muffin packed with warm, melting chocolate, in and on top, so is my tummy.
Have to go now, to pick the little Loch Ness monster up from kindergarten and take her to the swimming pool later - she fell in love with these, and who could blame her? ^__^ ?
Chocolate chocolate-chip muffins
(by Nigella Lawson)
250 g flour (1 3/4 cup)
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda
2 TBspoons bitter cocoa
175 g sugar (3/4 cup)
150 g chocolate chips (plus more for sprinkling on top) (3/4 cup)
250 ml milk (1 cup)
90 ml vegetable oil (1/3 cup)
1 large egg
1 TBspoon pure vanilla extract
Put the flour, the baking powder, the baking soda, the cocoa, the chocolate chips and the sugar in a mixing bowl and whisk them together.
Put the egg, the milk, the oil and the vanilla extract in another bowl (or measuring glass) and lightly whisk together.
Add the wet mixture to the dry one and stir well to bring them together into a lumpy sticky batter.
Fill the paper muffin cups up to 2/3, sprinkle the top with chocolate chips and bake in an oven preheated to 200°C for about 20 minutes or until a toothpick inserted in the middle comes out dry.
Is your cappuccino ready? I'm bringing muffins, of course ^__^
Muffin al cioccolato e gocce di cioccolato
(di Nigella Lawson)
250 g farina "00"
2 cucchiaini di lievito per dolci
1/2 cucchiaino di bicarbonato di sodio
2 cucchiai di cacao amaro
175 g zucchero semolato
150 g di gocce di cioccolato (più per cospargere)
250 ml latte
90 ml olio
1 uovo grande
1 cucchiaio di estratto puro di vaniglia
Mettete la farina, il lievito, il bicarbonato, il cacao, lo zucchero e le gocce di cioccolato in una ciotola e mescolate con una frusta.
Mettete l’uovo, il latte, l’olio e l’estratto di vaniglia in un’altra ciotola e sbattete leggermente con una frusta a mano.
Versate il composto umido nella ciotola con ingredienti secchi e mescolateli bene insieme (sempre con la frusta a mano o con un cucchiaio di legno).
Riempite i pirottini per i muffin con il composto fino a 2/3, cospargete con un po' di gocce di cioccolato e metteteli nel forno già caldo a 200°C per circa 20 minuti.
Sfornateli e lasciateli raffreddare.
Se per caso vi avanza qualche muffin (difficile), conservateli ben chiusi in una scatola di latta o avvolti nel alluminio.
Čokoladni muffini s čokoladnim kapljicama
(po receptu Nigelle Lawson)
250 g brašna
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
2 žlice gorkog kakaa
175 g šećera
150 g čokoladnih kapljica ili nasjeckane tamne čokolade (plus još malo za posipati po muffinima)
250 ml mlijeka
90 ml ulja
1 veliko jaje
1 žlica čistog ekstrakta vanilije
Stavite suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kakao, šećer i čokoladne kapljice u zdjelu i promiješajte ručnom žicom.
Stavite vlažne sastojke - mlijeko, jaje, ulje i ekstrakt vanilije - u drugu zdjelu i lagano razmutite ručnom žicom (pjenjačom).
Sipajte vlažnu smjesu u suhu i opet samo dobro izmiješajte pjenjačom ili drvenom kuhačom da se sastojci spoje.
Napunite smjesom papirne košarice za muffine (kojima ste obložili kalup) do 2/3, pospite s još malo kapljica po površini, i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta (čačkalica ubodena u sredinu mora izaći suha).
Buon lunedì anche a te! Il cioccolatomi tira su il morale, ovunque si trovi, anche nei muffins naturalmente, sono belissimi! Vista l'ora mi sa che ripasso nel pomeriggio con il cappuccino!
ReplyDeleteMa che bella cupolotta. Sono decisamente d'accordo e baratterei molto volentieri i goccioloni di pioggia che stanno cadendo qui ora con quelle golose gocce di cioccolato risolleva morale. Approfitto subito di uno poi magari ripasso nel pomeriggio per il bis con il cappuccino ;) Un bacione, buona settimana
ReplyDeleteTroppo belli così gonfiotti, da copiare subito.
ReplyDeleteIl cioccolato è il comfort food per eccellenza! Buonissimi questi muffins, vien subito voglia di mangiarne uno!
ReplyDeleteFantasticos estos muffins, se ven atenticos. Saludos
ReplyDeleteodlični, ja sam radila obične sa komadičima čokolade i baš su odlični, ovi su sigurno još bolji
ReplyDeleteQuesti muffins sono un vero spettacolo...ma quanto mi piace il tuo blog!!!!Smack
ReplyDeleteMuffins predivno izgledaju, tako fini , čokoladni, primamnjivi. I definitivno najbolji način za započeti tjedan sa njima i šalicom tople kave, mmmmmmm......, uz taj okus i miris nije toliko loš niti tmuran kišni dan :)
ReplyDeleteI just love gazing at your chocolate muffin so delicious!
ReplyDeleteOur weather has been really strange. It was cold and rainy for a few days and now today it's 85 degrees! I was planning soup for dinner but I think it may be too hot!
ReplyDeleteYour muffins look wonderful! :)
these look great I am especially loving the cappuccino hows things so sorry its been a while Rebecca
ReplyDeleteChocolate muffins are always so perfect. It's like eating dessert for breakfast.
ReplyDeleteQuesti muffins al cioccolato sono fantastici proprio adatti anoi super golose, complimenti per il tuo bellissimo blog, ti seguiremo ciao da Simona e Claudia
ReplyDelete