Basta! It's time for some pasta!
My husband always critisizes me for not posting enough pasta dishes on my blog. I don't know why I don't, honestly, I just don't. I guess it's because I prefer talking about desserts.
So, when he saw that I took pictures of Linguine ai Scampi that I cooked today he was soooooooooo happy. "Finally she'll be writing about pasta :))))"
But I have another pasta dish to tell you about, something I cooked for myself only.
So this is a kind of surprise for him. I a-t-e it alone :))))
And trust me, it was excellent, flavourful, and yet healthy and light.
I've been trying to eat more wholewheat stuff. In fact, I've been baking only whole wheat bread lately, but I somewhow kept away from whole wheat pasta. I tried it couple of times and I didn't really like it. Until I tried this recipe.
I think all the credit goes to this method of cooking it, wrapped in a piece of baking paper. All the flavours remain imprisoned inside and mix together with the pasta, and you don't really need to overseason it with heavy stuff to get that perfect flavour you're looking for.
Enough talking from the director, here are the stars of this dish:
Wrapped whole wheat pasta with veggies
250 g whole wheat pennette
200 g broccoli
100 g cauliflower
1 leek
1 head of red radicchio
1 clove of garlic
1 TBspoon soya sauce
2 TBspoons EVOO
dill (I substituted it with basil leaves)
1 mozzarella (125 g)
Clean and wash the broccoli and the cauliflower , and divide into florets.
Wash and cut the red radicchio into stripes.
Clean and slice the white part of the leek .
Sauté the leek and the radicchio in a skillet with extra virgin olive oil and the clove of garlic for 2 minutes on high heat. Set aside.
Bring a large pot of water to boil, salt it and add the broccoli and the cauliflower florets.
After 5 minutes add the pasta, as well, and cook until the pasta is very al dente (at least 2 minutes less then the indicated cooking time.
Drain the pasta and the vegetables and put them into a large bowl.
Season with the soya sauce, add the sautéed leek and radicchio and the chopped dill (I put basil).
Mix everything together and divide between 4 sheets of baking paper. Add the chopped mozzarella and sprinkle with some grated Parmigiano Reggiano.
Close the packages and tie them (if you don’t have these fancy silicone loops, use some cooking twine).
Bake in the oven preheated to 200°C for 10 minutes.
Open the packages directly on plates and enjoy all the fragrances and flavours that will burst out.
Oggi vi propongo un primo piatto (la categoria che, secondo mio marito, resta poco rappresentata sul mio blog). È un piatto che resta nella categoria “light”, intorno a 300 cal per porzione, ma è pieno di sapori invernali.
La cottura in forno della pasta in un cartoccio ha lo scopo di concentrarne i profumi e di ottenere un piatto appetitoso nonostante l’uso moderato di condimenti.
Pennette integrali al cartoccio
250 g pennette integrali
200 g broccoli
100 g cavolfiore
1 porro
1 piccolo cespo di radicchio Trevigiano
1 spicchio d ‘aglio
1 cucchiaio di salsa di soia
Un paio di cucciai di olio EVO
1 ciuffo di aneto (io ho messo basilico)
1 mozzarella
Pulite i broccoli e i cavolfiori e divideteli a cimette.
Mondate il radicchio e tagliatelo a striscioline.
Eliminate le radici e la parte verde al porro, lavatelo e tagliate a rondelle.
Fate soffriggere in una padella l’aglio con l’olio, unite il porro e il radicchio e fate saltare tutto a fuoco vivo per 2 minuti.
Portate a ebollizione in una pentola abbondante acqua, salatela e tuffateci le cimette di broccoli e cavolfiore, cuoceteli per 5 minuti e aggiungete anche le pennette.
Scolate tutto insieme quando la pasta è molto al dente e mettete in una terrina.
Condite la pasta con la salsa di soia, aggiungete il porro e il radicchio saltati e l’aneto (nel mio caso basilico) tritato.
Distribuite la pasta preparata su 4 pezzi di carta da forno (che avete bagnato e strizzato bene), aggiungete la mozzarella tagliata a pezzetti e un po’ di Parmigiano grattugiato. Chiudete i pacchettini e mettete in forno già caldo a 200°C per 10 minuti.
Aprite i pacchettini direttamente sul piatto.
Inače nisam (bila) veliki ljubitelj integralne tjestenine, dok nisam iskušala ovaj recept.
Obično integralna tjestenina ima sama po sebi snažan okus, koji se ne sviđa svima, iako pretpostavljam da je na koncu sve stvar navike.
Ono što mi se ovdje najviše svidjelo je način "dovršavanja", odnosno tjestenina se zapeče u pećnici, ali zatvorena u papiru (u škartocu, kako su me naučile Dalmatinke na Coolinariki). Na taj način mirisi i okusi ostanu zarobljeni unutra i prožmu se međusobno i s tjesteninom. I stoga nije potrebno začiniti je i opterititi dodatno.
Integralne pennette s povrćem u "škartocu"
250 g intergalnih pennetta
200 g brokule
100 g karfiola
1 poriluk
1 manja glavica crvenog radiča
1 češanj češnjaka
1 žlica umaka od soje
par žlica maslinovog ulja
kopar (ili neko drugo aromatično bilje po želji)
1 mozzarella
par žlica ribanog parmezana
Stavite kuhati veći lonac s vodom.
Kad voda provrije, posolite je i ubacite brokulu i karfiol, koje ste prethodno oprali i podijelili na cvjetiće.
Nakon 5 minuta dodajte tjesteninu i nastavite kuhati skupa dok tjestenina nije jako al dente. Nemojte je skuhati do kraja, jer će se nastaviti kuhati u pećnici.
U međuvremenu, popržite u tavi na maslinovom ulju češnjak (tko voli ljuto, može dodati malo svježih ljutih papričica), dodajte nasjeckane poriluk i radič i miješajući popržite 2 minute. Izvadite češnjak.
Ocijedite tjesteninu s brokulom i karfiolom. Pomiješajte s izdinstanim porilukom i radičem, dodajte umak od soje, i sve dobro izmiješajte. Ako vam nije dovoljno slano, dodajte još malo soli.
Komad papira za pečenje navlažite, a zatim dobro iscijedite i stavite u posudu za pečenje (vatrostalnu, keramičku, po volji). Stavite tjesteninu na papir.
Dodajte mozzarellu narezanu na komadiće i malo naribanog parmezana. Pospite koprom (ja sam stavila bosiljak).
Zatvorite papir i zavežite.
Zapecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C i poslužite toplo. Možete zapeći sve zajedno ili napraviti 4 individualna svežnjića, pa jednostavno svaku porciju poslužiti i otvoriti na tanjuru.
Ovo mi je predobro! Uh, što bih se ja ovoga najela sa užitkom!
ReplyDeleteDa i ja objavim recept u kojem se može uživati bez osjećaja krivnje :)))
ReplyDeleteWhat a yummy and filling pasta dish!
ReplyDeleteWhat an awesome idea! I love this kind of dish, where all the flavors soak into the pasta. Good times.
ReplyDeleteUou, ovo stvarno izgleda dobro, a jednostavno, bas kako ja volim!
ReplyDeleteThat looks delicious. With that recipe I might even talk my husband into eating whole wheat pasta. Will give it a shot. Thanks for the recipe!
ReplyDeleteajme, ovo ti je fenomenalno, bas mi se jako svidja!!!
ReplyDeleteOvo moram probati... super zvuci i izgleda...
ReplyDeleteWhat an unusual and delicious sounding pasta! Yum
ReplyDeletewhat a great idea! I've never seen those silicone loops before....way cool!
ReplyDeleteUna cottura particolarissima,tutta da provare,il risultato è da 10 e lode :P
ReplyDeleteWhat a smart idea wrapping it up in the baking paper. Must try this! Delicious!
ReplyDeleteSjajno i vrlo ukusno!
ReplyDeleteHello, ciao Dajana!
ReplyDeleteThank you so much for visit and comment! Your pasta (and any dish...) looks very delicious and BASTA!!! :))) kiss
Oh Dajana, that looks unbelievably good... YUM! What a great idea, with the baking paper... I love it, and will have to try it, cause I don't like Whole Wheat pasta very much :)
ReplyDeletefantastica idea questa della pasta al cartoccio che conserva intatti tutti i sapori!!!
ReplyDeleteIsprobala i mogu samo reći da je izvrsno !! toliko mi se svidjelo da bih ja sada to svaki dan jela , bez pretjerivanja ! Iako , kada sam radila nisam imala integralnu tjesteninu pa sam napravila sa običnom, integralnu verziju ću slijedeći put.
ReplyDeletevery unusual..very tasty looking
ReplyDeleteYummy... Dajana, questa pasta sembra deliziosa! :)
ReplyDeleteComunque se ti consola anche il mio migliore amico mi rimprovera sempre del fatto che non ho abbastanza pasta sul blog :)
A presto!