A tight knot!


I didn't really plan to make these knots for my 8th wedding anniversary, I had something completely different in mind, but so did the flu virus, that hit me suddenly and heavily. For three days I felt like my head was made of iron, not to mention the 20 kilos heavy stone on my chest. So, I was tied to bed, instead of celebrating last Friday.
I'm starting to feel a little better today and I thought I'd offer you these cookies, that I made just before I got ill, with a cup of tea for me, but you can toast with anything you want. Go ahead, don't be shy, help yourself.


CHOCOLATE ORANGE KNOTS
(makes about 45-50 cookies)

400 g AP flour
2 teaspoons baking powder
180 g butter (at room temp.)
100 g caster sugar
1 egg
60+80 g dark chocolate
1 TBspoon grated orange zest
a pinch of salt

Turn on the oven to 180°C. Line baking sheets with baking paper.
Sift together the flour, the baking powder and salt, and set aside.
Cream the butter with sugar, add the egg and mix shortly (do not overmix).


Add 60 g grated chocolate and the finely grated orange zest.

Slowly add the flour and mix till you get soft dough.

Turn it on a floured kneading board and knead shortly until smooth.
Form a roll and divide into equal parts.
Roll each piece into a thin roll, 15 cm long.

Fold it in two, join the ends and make two or three turns to form a "knot".

Place the cookies on the prepared baking sheets and bake for 10 minutes.

Let the baked cookies cool on a cooling rack.
Melt the remaining 60 g of dark chocolate, and dip the top of the knot.

Let the chocolate set completely before serving or storing in an airtight container.


NODI AL CIOCCOLATO E ARANCIA

Venerdì dovevamo festeggiare il nostro anniversario di matrimonio. Ma il virus d'influenza non era d'accordo. Va bene, i festeggiamenti sono stati posticipati.
Non mi sento ancora tanto bene, e la cucina è temporaneamente chiusa (anche se mio marito voleva mostrarvi la magnifica insalata che ha "cucinato" ieri sera, mi dispiace, ma come fotografo deve ancora migliorare, MOLTO), e quindi torno con questi biscottini preparati il giorno prima di ammalarmi.
Un libro fantastico ("Il libro d'oro dei biscotti"), e tante altre ricette da provare ancora. Non vedo l'ora di tornare in forma.
Naturalmente, li offro a tutti e passo la ricetta a Micaela (la raccolta continua...)



400 g di farina
2 cucchiaini di lievito in polvere
180 g di burro a temperatura ambiente
100 g di zucchero
1 uovo
60 + 80 g cioccolato fondente
1 cucchiaio di scorza d'arancia grattugiata finemente
un pizzico di sale

Accendete il forno a 180°C. Foderate con la carta da forno due piastre.
Setacciate la farina, il lievito e il sale e mettete da parte.
Lavorate il burro e lo zucchero in una ciotola con uno sbattitore elettrico fino a ottenere una crema.
Incorporate l'uovo ma non lavoratelo troppo.
Aggiungete 60 g di cioccolato grattugiato e la scorza d'arancia.
Incorporate anche la farina e formate una pasta morbida.
Rovesciatela su una superficie infarinata e lavorate con le mani finché sarà liscia.
Formate un rotolo e tagliatelo in pezzetti uguali.
Formate dei rotolini lungi 15 cm (ho provato a farli lunghi 20 cm come dice la ricetta ma vengono davvero troppo grandi).
Piegateli a metà e intrecciateli, unendo le estremità.
Distribuite i biscotti cosi formati sulle piastre e fate cuocere una piastra alla volta per 10 minuti.
Lasciateli raffreddare.
Fondete il cioccolato rimasto a bagnomaria. Immergete la parte superiore dei biscotti nel cioccolato e lasciateli riposare 30 minuti.


ČVOROVI OD ČOKOLADE I NARANČE
(za oko 45-50 keksa)

Mirisni, lagani, prhki keksi i šalica čaja, tako sam provela zadnjih nekoliko dana... u krevetu, s gripom.
Kuhinja je privremeno zatvorena, na sreću ovaj je recept obilan, pa će keksi potrajati još koji dan.

400 g brašna
2 žličice praška za pecivo
180 g maslaca (sobne temperature)
100 g šećera
1 jaje
60 + 80 g tamne čokolade (za kuhanje)
1 žlica korice naranče
prstohvat soli

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite barem dvije tepsije – obložite ih papirom za pečenje.
Prosijte skupa brašno, prašak za pecivo i sol.
Mikserom umutite maslac sa šećerom da postane pjenast. Dodajte jaje i sasvim kratko miješajte.
Dodajte 60 g naribane čokolade i sitno naribanu koricu naranče, pa nastavite miješati drvenom žlicom ili tvrdom plastičnom spatulom. Dodajte malo po malo i brašno, miješajući dok ne dobijete mekano tijesto.
Istresite na malo pobrašnjenu površinu i još kratko mijesite da dobijete glatko tijesto.
Oblikujte deblju “kobasicu” pa izrežite na podjednake dijelove.
Svaki dio razvaljajte u tanku rolnicu dugu 15 cm (skratite ako je veća, ostatke opet sakupite i radite dalje).
Savijte rolnicu na pola, spojite dva ruba pa uvrnite dva-tri puta da dobijete “čvor”.
Slažite kekse na tepsiju, malo razmaknute (ne šire se puno tijekom pečenja), pa pecite 10 minuta.
Ostavite da se ohlade.
Otopite ostatak čokolade na pari pa umočite gornji dio “čvora” i ostavite da se glazura osuši.

Comments

  1. Hope you're feeling better girl. The cookies sound delish, as does everything you cook and bake!

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  2. you must be feeling a little better if your baking again they look great I may get brave enough soon to try your recipes!

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  3. Hope you are on the mend quick!! The cookies look delicious :)

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  4. Mm.. sa ukusom narandze.Ti si baš krenula ovih dana u ozbiljnu pripremu keksića.I ovi su extra!

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  5. buonissimi anche questi!!! grazie carissima!! un bacione.

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  6. Oh these cookies look great.
    Happy anniversary! And feel better : )

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  7. These chocolate orange knots are really cute! Happy Anniversary!

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  8. Flu....ugh! Happy to hear that you are feeling well enough to bake such fabulous cookies.

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  9. I bet these taste even better than they look and they do look awesome ! Yummy !

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  10. So glad that you are feeling better. The flu virus can be quite bad.

    These orange knots look delightful. Your baked treats always look so good.
    Happy belated anniversary.

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  11. sto arrivando a fare colazione...ahhahah troppo buoni!

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  12. Non mi stancherò mai di dirlo, adoro questo binomio cioccolato/arancia mi fa impazzire ummmm

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  13. What scrumptious little treats - love chocolate and orange together. Hope your feeling better!

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  14. wow....you make it look so easy and they're so pretty. I'm glad you're starting to feel better.

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  15. bellissimi!!! brava Dajana, me la segno subito questa ricetta, li voglio preparare per i miei pacchetti di Natale!
    baci baci.

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  16. I hope your feeling better Dajana. Those look wonderful... I love Chocolate and Orange together, especially with my coffee... ;)

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