Deep in the hundred acres wood...



WINNIE THE POOH CAKE FOR SARA

Baking cakes has always been my passion, and whenever I have an opportunity to make something "special", I jump and do it. However, I don't do much decorating except in special occasions, like birthdays. Now, having two kids (5 and 2), gives me plenty of possibility to do it. But just a nicely decorated cake isn't what I want to do. If the cake doesn't taste well, then the effort to make it look nice is wasted.
That's why I always make my cakes from scratch and that's why I always try and look for new recipes. Here's a good one that I'm saving in my recipe box.
Recently I got so interested in working with Marshmellow fondant (MMF) that I even created a special food exchange with DD, a wonderful lady I met over on Bakespace,the most wonderful social network for people who like cooking and baking, and those who want to learn more. DD's the Fondant queen, fondant fairy, call her what you want, but she's the best, not only because her works are far beyond anything I hope I'll ever be able to make myself, but also because she shared all the secrets, tips and lot more on her blog. So if you haven't done it so far, go and VISIT her blog, DDpie's Slice and check what she's able to do with MMF and Gumpaste
I received my package with things I needed for fondant and couldn't find here in Italy just the day before Easter, and was as happy as my kids receiving chocolate Easter eggs. I soon started planning the birthday cake for my daughter Sara who turned two last Sunday, April 26.
I leave you now to admire or critisize my cake, and I'll be back soon with the recipe for the Hazelnut cake I used here.
RECIPE (part 1)


TORTA WINNIE THE POOH PER SARA

Recentemente ho conosciuto MMF (Marshmellow fondant) che si usa per decorare le torte e per fare varie decorazioni e oggetti. Mi sono subito appassionata all'idea e ho voluto provare a tutti i costi. Ma sono iniziati subito i problemi. Marshmellow che si usa dovrebbe essere quello bianco, ma in Italia si trova solo quello già colorato. I colori - chiunque abbia mai provato a decorare una torta sa che nei supermercati italiani si trovano solo i colori liquidi e si trovano in tre colori di base: giallo, rosso e blu. Ma per ottenere il risultato migliore con il MMF bisognerebbe usare i colori in gel o in pasta. Io qui non ho trovato nessun negozio specializzato in pasticceria, e sarei grata se qualcuno me lo indicasse, tranne qualche cosa che si trova su Internet, ed è spesso indisponibile. Siccome nel frattempo ho fatto amicizia con una simpatica signora americana, molto gentile, dalla quale ho imparato tutto quello che c’è da imparare sul fondant e pasta di zucchero (e se volete imparare anche voi visitate il suo blog
DDpie’s slice), le ho chiesto se poteva spedirmi alcune cose che non trovavo qui. Il giorno prima di Pasqua è arrivato il mio pacco, con tutto quello che occorre per preparare e lavorare fondant e la pasta di zucchero – i marshmellow piccoli bianchi, i colori in gel (giallo, arancione, rosso, rosa, viola, verde, blu, marrone, nero), alcuni attrezzi elementari per lavorare e formare le figurine di fondant, come fiori, foglie, nastri, ecc. Immaginate la mia felicità! Mi sono messa subito a progettare la torta per il compleanno di mia figlia Sara, che ha compiuto 2 anni domenica 26 aprile.
Vi lascio ora giudicare il risultato della mia dolce avventura.
Nei prossimi post parlerò in dettaglio della torta, per questa volta è tutto.

RICETTA (prima parte)

WINNIE THE POOH TORTA ZA SARU

U posljednje vrijeme počela sam se zanimati za rad s MMF-om (MMF je skraćenica za marshmellow fondant). Fondant se koristi za ukrašavanje torti i pravljenje figurica. U prošlosti sam koristila marcipan u istu svrhu, ali okus marcipana mi se nikad nije sviđao. Recept za pravljenje MMF-a je u biti jako jednostavan, ali nije bilo lako pronaći određene sastojke ovdje u Italiji. Marshmellow, oni mekani, gumirani slatkiši, trebali bi biti bijeli kako bi se poslije mogla dobiti bilo koja boja koju želite za svoju tortu, ali ovdje sam pronašla samo one već obojene (roza, žute i plave – pomiješane). Drugi su problem bile boje. U trgovina su na raspolaganju samo tekuće boje – žuta, plava i crvena, ali za bolji rezultat preporučuju se boje u gelu. Potraga za trgovinama specijaliziranim za slastičarsku opremu i sastojke bila je neuspješna. U međuvremenu sam preko interneta upoznala jednu jako dragu gospođu u Americi, koja je velikodušno i ljubazno pristala poslati mi neophodne sastojke i opremu za rad s fondantom. Želite li se diviti pravom majstoru posjetite njezin blog
Ddpie's slice. Moj paket je stigao dan prije Uskrsa, i možete zamisliti moju radost dok sam ga otvarala. Bila su ondje četiri paketa bijelog marshmellowa, paket od 9 boja u gelu – žuta, narandžasta, crvena, roza, zelena, plava, ljubičasta, smeđa i crna, kao i osnovni alat neophodan za oblikovanje cvjetova, listova i sličnih ukrasa za torte. Moja je mašta dobila krila, i odmah sam se bacila na posao. Prošle je nedjelje, 26. travnja bio rođendan moje kćeri Sare, koja je napunila 2 godine, a zaključit ćete i sami – najdraži joj je lik iz crtića medvjedić Winnie the Pooh.
Ostavljam vas sad da se divite ili da kritizirate moj prvi rad, a uskoro ću pisati i o samoj torti i kako sam je pripremila.

RECEPT (1. dio)

Comments

  1. Great job! The cake looks fabulous!

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  2. guarda bene torta!

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  3. How adorable! Your awesome!

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  4. That is so cool. I love the look on the childs face, "no pictures, cut the cake!"

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  5. Thanks, everyone.
    Bob, the poor kid was confused and couldn't wait for the cake part to be over so that she could go and play again. But she was sweet the same.

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  6. wow! wow! Awesome cake for kids' BD. I couldn't help but saying "wow" twice.
    Dajana, you have asked me about Maggi sauce.
    It is a Nestlé product, a seasoning sauce made from fermented wheat protein, salt and some other flavouring ingredients. It tastes sweeter than soya sauce. You can use it as both a table condiment and a marinade for meat.

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  7. What an inspiration! You did a great job. Makes me want to try my hand at MMF! I'll have to work my way up to the cake shaping idea though. I'm afraid I'll end up with a pile of crumbs LOL

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  8. Avrai avuto problemi ma te la sei cavata egregiamente. A Conegliano, (non è molto lontano da casa mia)c'è un negozio meraviglioso, c'è di tutto, puoi ordinare online. Ti do l'indirizzo se sei interessata. Ci sono andata di persona, anche con la mia amica Solidea. Se ti interessa sai dove trovarmi. Ciao e buona settimana...

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