12 February, 2014

Masala Chai

Chai

Just as much a big cup of Italian moka in the morning, a cup of chai has become important for me in the afternoon. Both serve as a fuel to carry the day on. I love my coffee but rarely drink any in the afternoon. Instead, since I learned how to prepare a cup of good Masala Chai, I've been enjoying it a lot. Warm and spicy, it realy lifts your spirit and gets you to a new level of energy. And trust me, I need a lot of energy, my days sometimes seem to be never ending. And don't get fooled by it being tea, it's just as strong as a cup of good coffee. So better not having it too late in the afternoon, if you have problems getting to sleep.
I've checked several recipes around the internet. But I really liked the one I'm copying here for you. You can find the original article here.
Masala chai is a warm beverage made with black tea, milk and spices. But mind you, it's not just a cup of tea with milk. Tea is actually steeped in a mixture of water and milk along with the spices. Most common spices used are ginger, cardamom, cinnamon, cloves and black pepper. But most people personalize it according to personal tastes. The word 'masala' is a generic term for spices and the word 'chai' means tea.
Apart from demerara sugar you can use other sweeteners like honey for example. I personally like to add raw cane sugar sometimes, it adds darker color and the hint of caramel to it.


Chai


Masala Chai
(for 4 cups of tea)

* 2 Cups of water
* 1/2 teaspoon fresh ginger, grated
* 1/8 teaspoon freshly ground black peppercorns
* 4 whole cloves
* 4 cardamom pods 
* 1 cinnamon stick
* 2 Cups whole milk
* 2 TBspoons demerara sugar
* 2 TBspoons loose black tea

Bring water, ginger, pepper, cloves, cardamom pods and cinnamon to boil.
Add the milk and the sugar and bring to a boil again.
Remove from heat and add loose black tea (if using tea in teabags open them and add tea leaves directly without bag).
Cover and let steep for 4-6 minutes.
Strain and serve.



Chai

Masala Chai ('masala' = spezie, 'chai' = tè) è una bevanda proveniente dal sud asiatico fatta con il tè nero, latte e un misto di spezie. Fate attenzione, però, non si tratta della solita tazza di tè al latte. In questo caso l'infusione del tè avviene appunto nel acqua e latte portati a bollore insieme alle spezie.
Si trovano in commercio i Chai in bustine già pronti, ma provate a farlo a casa con le spezie fresche e noterete una bella differenza.
L'uso delle spezie è abbastanza personalizzabile, si possono togliere alcune o aggiungere altre, anche se di base non dovrebbero mancare zenzero, cannella, pepe nero, chiodi di garofano e cardamomo.
Non fatevi ingannare dal fatto che questa è una bevanda a base di tè, è abbastanza forte e quindi in principio sarebbe meglio evitare di berlo la sera se avete problemi a prendere sonno. Ma nei momenti di maggior bisogno di energia, io lo preferisco al caffè.

Masala Chai 
(per 4 tazze di tè)

* 2 tazze (500 ml) di acqua
* 1/2 cucchiaino di zenzero fresco, grattugiato 
* 1/8 di cucchiaino di pepe nero macinato fresco
* 4 chiodi di garofano
* 4 bacche di cardamomo
* 1 bastoncino di cannella
* 2 tazze (500 ml) di latte intero
* 2 cucchiai zucchero demerara 
* 2 cucchiai di tè nero (o 2 bustine svuotate)

Mettete a bollire l'acqua con zenzero, pepe, chiodi di garofano, cardamomoe cannnella.
Quando comincia a bollire, aggiungete il latte e lo zucchero e portate di nuovo a bollore su fuoco medio.
Togliete dal fuoco, aggiungete il tè, coprite e lasciate in infusione per 4-6 minuti.
Filtrate il tè attraverso un colino e servitelo caldo.




Chai

Masala Chai ('masala' = mješavina začina, 'chai' = čaj) južno azijski je napitak pripremljen s crnim čajem, mlijekom i mješavinom začina. Nije u pitanju uobičajeni čaj s dodatkom mlijeka. Radi se naime o tome da se crni čaj stavi u infuziju u ključalu vode s mlijekom zajedno sa začinima. Rezultat je mirisni napitak, dubokog, jakog okusa. Neka vas ne zavara to što se radi o čaju, učinak je jednak šalici dobre kave. Zapravo u Indiji ga i piju umjesto kave. Stoga ako imate problema zaspati uvečer, izbjegavajte piti ga kasno poslijepodne ili navečer. Ali zato u trenucima kad vam treba energični poticaj, posegnite radije za šalicom ovog mirisnog napitka, nećete požaliti.
Vrsta začina može se svakako prilagoditi osobnom ukusu, možete oduzeti neke od začina s popisa dolje ili dodati druge, vama drage. Iako u principu u mješavini začina za chai ne bi trebali nedostajati đumbir, cimet, cardamom, crni papar i klinčići.

Masala Chai
(za 4 šalice čaja)

* 2 šalice (500 ml) vode
* 1/2 žličice svježeg đumbira (naribanog)
* 1/8 žličice svježe mljevenog crnog papra
* 4 cijela klinčića
* 4 mahune kardamoma
* 1 štapić cimeta
* 2 šalice (500 ml) punomasnog mlijeka
* 2 žlice demerara šećera
* 2 žlice crnog čaja (ili sadržaj dvije vrećice, ispražnjene)

Stavite vodu s đumbirom, paprom, klinčićima, kardamomom i cimetom da provrije.
Kad provrije dodajte mlijeko i šećer i na srednje jakoj vatri zagrijte ponovno do vrenja.
Maknite s vatre i dodajte čaj. Poklopite i ostavite u infuziji 4-6 minuta, ovisno koliko jak čaj želite.
Procijedite i poslužite.


Chai

4 comments:

  1. Non ho mai assaggiato questa bevanda, ma visto che adoro tutto quello che è speziato credo proprio che mi piacerà. Mi incuriosisce davvero molto

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  2. Amo il chai! ...mi hai fatto venir voglia... Bella la foto con tutte le spezie! :)

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  3. Ovo mi se jako sviđa, već vidim šalicu u mojim rukama, mirisno, ukusno, ......, odlično !

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