Masala Chai Ice Cream

Masala Chai Ice Cream

As this heat wave is continuing to torment my days (we've had about ten days in a row...or more, I've stopped counting... with temperatures over 35°C), I feel my energy level going dangerously low some days. While at the same time it seems to have the exactly opposite effect on kids.
A cup of chai in the afternoon saved me many times during the winter, when low on energy and things to do were plenty. The warm spicy mix in a cup of black tea. Yes, that was the idea behind this unusual ice cream flavour. To be able to enjoy that spicy drink in a fresh and solid form suddenly started swirling in my head and I simply had to try.
Just as Chai can be personalized in terms of spices you use, so can be this ice cream. If you are not fond of any of the spices listed omit them or substitute with a different one. For me this one is just perfect, and I like both drinking it and enjoying it frozen.

If you are more into classical flavours or fruit flavoured ones or some other combinations check out the ice cream section here on blog  ^_^



Masala Chai Ice Cream



Masala Chai Ice Cream

* 200 ml heavy cream
* 500 ml full fat milk
* 2 egg yolks
* 140 g light brown sugar
* 6 g locust bean gum
* 4 cardamom pods
* 1 cinnamon stick
* 4 cloves
* 1/8 teaspoon black pepper
* 1/2 teaspoon fresh ginger root
* 2 TBspoons Darjeeling black tea

Mix the heavy cream and the milk in a pot. Add half of the sugar and all the spices (crushed cardamom pods with seeds, cinnamon, cloves, black pepper and ginges). Bring to a boil over medium heat. Remove from heat, add the tea (if using tea bags, open them), cover and let sit in infusion for 10 minutes.
Strain the mixture through a fine mesh sieve to remove the tea and spices.
In a bowl, whisk together the egg yolks with the remaining sugar and locust bean gum.
Add the warm milk mixture, stir well then pour everything back into the pot.
Cook the custard over low heat, stirring continuously, until it starts coating the back of the spoon and reaches 80°C.
Remove from heat and transfer immediately into a clean bowl straining it through a fine mesh sieve.
Chill the custard placing the bowl into an ice bath (a larger bowl with cold water and ice).
Once the custard has cooled to room temperature, cover the bowl and place in the fridge for at least 4 hours or overnight.
Churn the ice cream in your ice cream maker. Transfer the ice cream into a freezer safe container and freeze.




Gelato al Masala Chai

* 200 ml di panna fresca
* 500 ml di latte intero
* 2 tuorli d'uovo
* 140 g di zucchero di canna chiaro
* 6 g di farina di semi di carruba
* 4 bacche di cardamomo
* 1 bastoncino di cannella
* 4 chiodi di garofano
* 1/8 di cucchiaino di pepe nero
* 1/2 cucchiaino di zenzero fresco grattugiato o tagliato in pezzettini piccoli
* 2 cucchiai di tè nero Darjeeling

Mescolate il latte e la panna in una pentola con fondo spesso. Aggiungete metà dello zucchero e le spezie (bacche di cardamomo schiacciate, cannella, pepe nero, chiodi di garofano, zenzero). Portate a bollore sul fuoco moderato.
Quando il latte inizia a bollire, spegnete il fuoco e unite le foglie di tè nero (se usate il tè in bustine, apritele). Coprite e lasciate in infusione per 10 minuti. Poi filtrate il liquido attraverso un colino a maglie fitte per rimuovere le foglie di tè e le spezie.
In una ciotola mescolate i tuorli con lo zucchero rimanente e la farina di semi di carruba. Versatevi il latte caldo a filo, mescolate bene con una frusta a mano e poi rimettete il tutto nella pentola e di nuovo sul fuoco.
Cuocete la crema sul fuoco basso, mescolando in continuazione, finché cominci a velare il dorso del cucchiaio e raggiunge 80°C.
Versate subito la crema in una ciotola pulita attraverso un colino a maglie fitte. Sistemate la ciotola in un'altra, più grande contenente l'acqua fredda e ghiaccio, e lasciate raffreddare la crema.
Una volta fredda, copritela e mettete in frigo per almeno 4 ore o tutta la notte.
Successivamente, versate la crema fredda nella gelatiera e fatela mantecare.
Trasferite il gelato in un contenitore adatto e congelatelo nel freezer per almeno un paio d'ore.




Sladoled s okusom Masala Chai

* 200 ml svježeg slatkog vrhnja
* 500 ml punomasnog mlijeka
* 2 žumanjka
* 140 g svijetlog smeđeg šećera
* 6 g brašna od sjemenki rogača
* 4 mahune kardamoma
* 1 štapić cimeta
* 4 klinčića
* 1/8 žličice crnog papra
* 1/2 žličice svježeg korijena đumbira, naribanog ili sitno nascjeckanog
* 2 žlice crnog čaja Darjeeling

Pomiješajte slatko vrhnje i mlijeko u loncu s debelim dnom. Dodajte pola količine šećera i začine (otvorene mahune kardamoma, cimet, papar, đumbir i klinčiće). Zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne provrije. Maknite s vatre, dodajte listiće čaja (ako koristite filtere, otvorite ih i istresite listiće), pokrijte lonac i ostavite u infuziji 10 minuta.
Procijedite kroz gusto mrežasto cjedilo da odstranite čaj i začine.
Pomiješajte u zdjeli žumanjke, preostali šećer i brašno od sjemenki rogača (ako ga nemate jednostavno ga izostavite). Ulijte polako toplo mlijeko i izmiješajte pjenjačom.
Vratite smjesu u lonac i kuhajte na tihoj vatri, neprestano miješajući, dok se smjesa lagano ne zgusne (počne pokrivati stražnju stranu žlice) ili dostigne 80°C zbog pastorizacije.
Odmah kremu presipajte u čistu zdjelu, kroz gusto cjedilo. Stavite zatim zdjelu s kremom u ledenu kupku (veću zdjelu s hladnom vodom i ledom) da se potpuno ohladi.
Pokrijte zatim zdjelu i stavite je u hladnjak na najmanje 4 sata ili preko noći.
Sipajte dobro ohlađenu kremu u stroj za sladoled i pripremite sladoled po uputama za vaš stroj.
Premjestite gotovi sladoled u posudu pogodnu za zamrzavanje i čuvajte ga u zamrzivaču.

ps. brašno od sjemenki rogača nije isto što i mljeveni rogač, već je fini prah bijelo-bež boje koji se dodaje sladoledu da bi se spriječilo stvaranje velikih kristala leda i sladoled ostao kremast i nakon zamrzavanja. Neutralnog je okusa.


Masala Chai Ice Cream Masala Chai Ice Cream
Masala Chai Ice Cream Masala Chai Ice Cream

Comments

  1. ah che buono e che freschezza il masala té lo adoro! avevo fatto dei biscotti ..ma il tuo gelato mmmm... che golosità!

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  2. In effetti non avrei mai pensato a fare il gelato col gusto chai. Che poi ora mi chiedo "ma come mai non ti è mai venuto in mente"? perchè in effetti è un'idea strepitosa

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  3. ho una ricetta simile che però ero titubante ad usare,grazie sicuramente è in buonissimo gelato

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