A cup od real hot chocolate
I was going to be a good girl today.
I wasn't going to write another sweet recipe.
I wasn't even going to prepare any sweets for at least a week (fingers crossed).
I was going to share a recipe for a delicious, light and healthy meat loaf with you today.
I was going to to tell you how it was colourful and kind of reminded me of summer when I first prepared it and how I needed little sunshine after endless gloomy, rainy days.
I was... But I'm not.
Because the real winter has just knocked on our door.
And the day started with cleaning the car from snow that came down last night. And even the snowflakes seemed cushions rather than gracious little snowflakes.
Who can blame me then for thinking only about a hot cup of chocolate goodness.
It cures everything, cold, depression, you name it ^__^
Are you ready to join in?
(from Peccati al cioccolato by Luca Montersino)
(for 2-3 cups)
* 450 ml whole fat milk
* 100 ml fresh heavy cream (35% fat)
* 200 g dark chocolate with 70% cocoa
*1/2 vanilla bean
* spices like chili pepper, cardamom or cinnamon if desired
Combine the milk and the cream in a sauce pan. Add the scraped vanilla seeds and the empty vanilla pod.
Heat to the boiling point, then remove from heat, cover and let infuse for 1/2 hour.
Remove the vanilla pod and heat the milk again.
I wanted an extra kick, so I added a little speculoos mix (cinnamon, cardamom, ginger, white pepper and cloves).
Add the chopped chocolate and blend everything with an immersion blender until smooth.
Pour into cups and serve hot with some whipped cream if you like or just plain.
Da quando ho provato questa ricetta di Luca Montersino, la cioccolata calda la preparo solo in questo modo. Troppo buona e veramente la vera cioccolata calda.
E da voi, è arrivata la neve?
La "vera" cioccolata calda
(di Luca Montersino, Peccati al cioccolato)
(per 2-3 tazzine)
* 450 ml di latte fresco intero
* 100 ml panna fresca
* 200 g cioccolato fondente con 70% di cacao
*1/2 baccello di vaniglia
* spezie (se vi piacciono)
Mettete il latte e la panna in un pentolino.
Aggiungete i semi e il baccello vuoto di vaniglia. Scaldate fino a far bollire. Spegnete fuoco, coprite e lasciate in infusione per 1/2 ora.
Scaldate di nuovo il latte. Aggiungete il cioccolato spezzettato o tagliato a pezzettini e frullate con un frullino a immersione.
A piacere aggiungete anche un po' di peperoncino, cannella, cardamomo (non è obbligatorio) - io ho aggiunto un po' di miscela di spezie per speculoos (cannella, cardamomo, pepe bianco, zenzero e chiodi di garofano).
Servite subito accompagnandola con la panna montata se vi piace.
"Prava" topla čokolada
(iz knjige Peccati al cioccolato, Luca Montersino)
(za 2-3 šalice)
* 450 ml punomasnog mlijeka
* 100 ml svježeg slatkog vrhnja za šlag s 35% m.m.
* 200 g čokolade sa 70% kakaa
*1/2 mahune vanilije
* začini po želji i ukusu (neobavezno)
Pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje u lončiću.
Prerežite mahunu vanilije uzduž pa nožem sastružite sjemenke. Dodajte sjemenke i prazne mahune u mlijeko.
Zagrijte mlijeko do vrenja.
Maknite s vatre, pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta.
Izvadite mahunu vanilije pa ponovno zagrijte mlijeko.
U vrelo mlijeko dodajte sitno nasjeckanu čokoladu.
Izmiksajte štapnim mikserom.
Poslužite toplo.
Po želji umiješajte začine poput cimeta, kardamoma, čilija, i sl.
(ja sam stavila speculoos mješavinu iz domaće izrade - cimet, đumbir, bijeli papar, kardamom, klinčić)
Baš smo se nadopunile danas s toplom čokoladom :D prekrasna je :)
ReplyDeleteKrivo je ovo vrijeme :D
DeleteLa neve non è arrivata e spero vivamente che si fermi altrove! Invece vorrei tanto arrivasse una bella tazza gigante di cioccolata calda e fumante. Oggi ho bisogno di coccole con la C maiuscola!!!
ReplyDeleteMa perché compro i libri e li lascio a prendere solo polvere sulle mensole?!?!?
un bacione, buona settimana
Anche a me oggi serviva una mega coccola, per fortuna che il cioccolato funziona sempre, che sia solido o liquido :)
DeleteOdlična :) ja ju slično radim i obavezno stavim začine po raspoloženju ;)
ReplyDeleteHvala. I ja obožavam dodatke u obliku začina
Deleteee to je ono sto i ja zovem prava topla cokolada.. a ne buckuris u prahu sto neki nazivaju toplom cokoladom.. mmm, ova tvoja bas privlacno izgleda =)))
ReplyDeleteHvala, ni ja ne volim zamjene, ali priznajem ovo se ne može svaki dan, ali kad je bal...
Deleteche visione...ma perche' sono passaa a trovarti...e adesso resto a bocca asciutta..intanto segno..baci e buon 2013!
ReplyDeleteDai, ci vuole poco per farla ;)
DeleteGrazie, tanti auguri anche a te
Ciao, ho appena trovato il tuo blog e quel poco che ho visto mi è piaciuto. Complimenti hai delle ricette molto invitanti :) ti metto nei miei RSS's per non perderti di vista.
ReplyDeleteKod nas opet pada snijeg tako da bih sa ovim bila više nego oduševljena.
ReplyDeleteOmiljeno zimsko pice! :) Obozavam ovo!!!
ReplyDeleteHmmm, wondering why I always made hot chocolate for my children when they were young, but I have never made it for myself. This has made me want to run to the kitchen and make some just for me!
ReplyDeleteMy kids keep asking for it, but once I make it they don't drink it so I'm left alone with it :D
DeletePosso direttamente tuffarmi dentro quella tazza? ci nuoterei dentro molto volentieri, un po' come Paperone tra le monete d'oro :D
ReplyDeleteQua è attesa neve per domani....vediamo che succede...
Ed è arrivata, anzi, non ha intenzione di smettere. Tuffiamoci insieme :D
DeleteO da, šalica ovog divnog čokoladnog napitka sigurno bi mi uljepšala dan ! Odlično izgleda, uz obavezne začine divno i miriše , predobro !
ReplyDeleteI ja volim kad miriše, danas bi mi trebala litra ovoga da me ugrije
Deletethis looks so good, can I have one?
ReplyDeletePrekrasno izgleda! Dva pitanja: koja je ovo posuda u kojoj si topila čokoladu,koliko si ju platila,jer mi se jako sviđa,i htio bi takvu.
ReplyDeleteMogu li se i rižota za 2 osobe raditi u njoj?
i koje slatko vrhnje sa 35% m.m. koristiš? hvala
Posuda je iz Ikee, ja je često koristim za rižoto kad pravim manju količinu (npr. za 2 osobe), ima zapreminu 1 l http://www.ikea.com/it/it/catalog/products/20083462/
DeleteKad kažem slatko vrhnje s 35% m.m. mislim na mliječno, svježe slatko vrhnje (koje je nezaslađeno pa se koristi i za šlag i za kuhanje). U Italiji najčešće kupujem Granarolo. Ne znam odakle mi se javljaš, ako si u Hrvatskoj onda bi to bilo npr. Dukatovo slatko vrhnje za šlag (ali ne biljno, svježe koje sigurno stoji u hladnjaku)
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