Cookies with chocolate dulce de leche
The thing is, I'm so satisfied with the outcome this time, that I basicly swept them all.
And now I'm wondering. If I keep doing this to every batch of cookies I bake, how on Earth will I ever get enough cookies to save till Christmas? Definitely hard job, because I always choose those cookies that I like best.
Dulce de leche |
And the caramel is just irresistible any time of year, add some chocolate to it and you've got yourself a winner. It really kind of contrasts the sweetness of dulce the leche in a perfect way. Not that I need to be convinced to clean a whole jar ^_^
What should I say more? A new batch of these cookies has alredy been baked, and a new can of dulce de leche is waiting...
And my panettone? It's resting, and I can't wait till tomorrow morning to see if it came out right. But I'm sending positive vibes... In case things don't turn out right, I'll have my cookies to console with.
Cookies with chocolate dulce de leche
Dough:
* 380 g flour
* 175 g butter
* 200 g sweetened condensed milk
* 80 g unrefined cane sugar
* 1 teaspoon vanilla extract
* 1 teaspoon baking powder
* 15 g unsweetened cocoa
Chocolate dulce de leche:
* 300 g dulce de leche (homemade or storebought)
* 150 g dark chocolate
* 30 g butter
Cut the butter in small pieces and leave it in a mixing bowl at room temperature to soften.
When it's soft enough to stir with a spoon, add the sugar, the condensed milk and the vanilla extract. Stir well with a wooden spoon until smooth.
Mix the flour with the baking powder and sift them together.
Add 300 g of flour to the batter and stir well.
Divide the dough into two equal parts. Add 50 more grams of flour to one half, and the remaining 30 g of flour mixed with the cocoa to the other half.
Knead both doughs shortly to get smooth and soft dough. Shape each into a ball, flatten it a little, wrap in a piece of plastic wrap and refrigerate for 1 hour.
Roll a small portion of the dough to 3-4 mm thin and cut out round cookies. When working with the white dough make a hole in the middle with a smaller cookie cutter, and leave the dark cookies whole.
Bake the cookies in an oven preheated to 180°C for about 10 minutes or until the edges are slightly golden.
Let them cool for a couple minutes on the baking tray and then move to a cooling rack.
For the chocolate dulce de leche, chop the chocolate, place it in a heat proof bowl together with butter and microwave at 30 seconds intervals until the chocolate's melted (stir well at the end of each 30-second interval).
Add the dulce the leche, cover and microwave again at 50% power for 1 minute.
Take out and whisk until the mixture is smooth.
Put about a teaspoon of chocolate dulce the leche on the bottom side of the dark cookie and cover with a white cookie. Fill the cookies with the cream while it's still a little warm. In case you prepare the chocolate dulce the leche ahead and refrigerate you may want to warm it up shortly in the microwave oven to soften it.
Biscoti con dulce de leche al cioccolato
Biscotti:
* 380 g farina
* 175 g burro
* 200 g latte condensato zuccherato
* 80 g zucchero di canna grezzo
* 1 cucchiaino di estratto di vaniglia
* 1 cucchiaino di lievito per i dolci
* 15 g cacao
Dulce de leche al cioccolato:
* 300 g dulce de leche (fatto in casa o pronto)
* 150 g cioccolato fondente
* 30 g burro
Tagliate il burro a pezzettini e lasciatelo ammorbidire in una ciotola.
Aggiungete lo zucchero, il latte condensato e la vaniglia e mescolate il tutto con un cucchiaio di legno finché il composto diventi liscio e omogeneo.
Unite 300 g di farina precedentemente mescolata con il lievito e setacciata. Dividete poi la pasta in due parti uguali e aggiungete altri 50 g di farina a una parte, e 30 g di farina mescolata al cacao all'altra.
Formate due palle di pasta, appiattitele un po' e avvolgetele in pellicola. Lasciate riposare la pasta in frigo per 1 ora.
Stendete la pasta un piccolo pezzo alla volta ad uno spessore di 3-4 mm. Tagliate i biscotti con una formina rotonda. Per i biscotti di pasta bianca fate anche un buco con un tagliapasta più piccolo, e lasciate invece interi quelli di pasta al cacao.
Cuocete i biscotti a 180°C per circa 10 minuti. Lasciateli raffreddare qualche minuto sulla placca e poi toglieteli e lasciateli raffreddare completamente.
Per il dulce de leche al cioccolato, spezzettate il cioccolato, mettetelo in una ciotola resistente al calore, unite anche il burro e fateli sciogliere nel forno al microonde in intervalli di 30 secondi - togliendo e mescolando dopo ogni 30 sec. - finché il cioccolato non si sarà sciolto.
Aggiungete allora il dulce de leche, senza mescolare. Coprite con la pellicola adatta al microonde o un pezzo di carta da forno e scaldate di nuovo per 1 minuto a metà potenza. Mescolate bene con una frusta a mano fino a ottenere una crema liscia e morbida.
Spalmate un po' di crema sul biscotto al cacao e copritelo con un biscotto bianco premendo leggermente per distribuire la crema.
La crema si può preparare anche in anticipo e conservare in frigo, per poi riscaldarla un po' prima di usarla per renderla spalmabile.
Il dulce de leche lo preparo facendo bollire un baratolo di latte condensato (non aperto) in una pentola con l'acqua che deve essere sempre sopra il livello del baratolo, per 2,5-3 ore.
Keksi s čokoladnim dulce de leche
Tijesto:
* 380 g brašna
* 175 g maslaca
* 200 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
* 80 g integralnog smeđeg šećera
* 1 žličica vanilije
* 1 žličica praška za pecivo
* 15 g kakaa
za čokoladni dulce de leche:
* 300 g dulce de leche (domaćeg ili kupovnog)
* 150 g tamne čokolade
* 30 g maslaca
Maslac narežite na kockice i ostavite da odmekne na sobnoj temperaturi.
Kad je dovoljno mekan da ga možete miješati žlicom, dodajte kondenzirano mlijeko, šećer i vaniliju, pa sve dobro izmiješajte drvenom žlicom da se sjedini u glatku smjesu.
Dodajte smjesi ovoj smjesi 300 g brašna prethodno prosijanog s praškom za pecivo, pa izmiješajte žlicom.
Podijelite smjesu na dva jednaka dijela.
U prvi dio dodajte još 50 g brašna i izmijesite u glatko i mekano tijesto.
U drugi dio dodajte preostalih 30 g brašna pomiješanih s 15 g kakaa. Izmijesite i ovaj dio u glatko mekano tijesto.
Omotajte oba tijesta prozirnom folijom i ostavite 1 sat u hladnjaku.
Uzimajte manji dio tijesta i razvaljajte ga na 3-4 mm debljine. Okruglim kalupom vadite kekse i stavljajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Na keksima od svijetlog tijesta napravite manjim kalupom rupu u sredini, a tamne kekse ostavite cijele.
Pecite ih na 180°C oko 10 minuta (dok im rubovi lagano ne porumene).
Izvadite ih iz pećnice, pričekajte da se ohlade par minuta na plehu, a zatim ih premjestite na rešetku da se ohlade do kraja.
* tijesto koje vam preostane nakon rezanja, sakupite i opet ohladite pa tek onda ponovno razvaljajte.
Iskidajte čokoladu na komadiće, stavite je u zdjelu, dodajte maslac i zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi dok se čokolada ne istopi (nakon svakih 30 sekundi izvadite i dobro izmiješajte).
Dodajte dulce de leche otopljenoj čokoladi - ne miješajte, već pokrijte (folijom za mikrovalnu ili komadom papira za pečenje) pa vratite opet u mikrovalnu na 1 minutu na pola snage (kod mene 350W). Izvadite i dobro izmiješajte pjenjačom da kreme postane glatka i sjajna.
Još toplu kremu stavljajte na donju stranu tamnog keksa i poklopite svijetlim keksom.
Ako vam se krema ohladi i postane teška za mazati, zagrijte je opet par sekundi u mikrovalnoj.
Također kremu možete pripremiti unaprijed i ostaviti u hladnjaku, pa malo zagrijati prije upotrebe da se lakše maže.
Dulce de leche pripremam tako što stavim kuhati limenku kondenziranog mlijeka u loncu s vodom koja treba cijelo vrijeme pokrivati limenku, na 2,5 do 3 sata.
Chocolate, dulce de leche...perfect combo, Dajana. They look irresistible!
ReplyDeleteBella la scusa del panettone per un'altra infornata di biscotti :D! Io il mio l'ho già sfornato ma poteri sempre inventarmi qualcos'altro per mettere mano a queste piccole chicche super golose. Bianchi e neri mi ricordano tanto qualcosa con la differenza che per "quelli"...famosi...da piccina (e anche ora) toglievo via la crema. Qui la crema non so mica se ci arriva dentro i biscotti! Dulce de leche + cioccolato è diabolico :D! Un bacione, buona settimana
ReplyDeleteHai fatto benissimo, bisogna aiutare un povero panettone a lievitare :) questi biscottini bicolore sono bellissima, e con quella crema dentro devono essere davvero favolosi
ReplyDeleteKolačići su naprosto divni! I ja volim ovakve, a ono što ne volim, to je priprema jer mi se čini da nema kraja pečenju i ljepljenju. Izgledaju savršeno.
ReplyDeleteKrasno izgledaju! Slična je situacija i kod nas doma, sve što napravim jednostavno do drugog dana nestane.
ReplyDeleteMoto ;)
ReplyDeletesono golosissimi!!!!!!!!!! segnoooooo non sapevo di poter usare il latte condensato per una frolla...baci
ReplyDeleteI know that I would gladly help you polish them off, they look delicious.
ReplyDeletePa ne može bolje od ovog, super je punjenje!
ReplyDeletedulce de leche obozavam, tako da sam sigurna da bi mi se s čokoladom još više svido, keksići su divni
ReplyDeletekeksići su odlični i jako lijepo mi izgledaju. Odmah su me podsjetili na moto kekse :), ipak samo izgledom jer ovi sastojci su daleko kvalitetniji kao što je i tvoja izvedba daleko ljepša !
ReplyDeleteThis looks great. I would love to pin your recipe in my pinterest but you don't give the option to do it.
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