Chocolate and Mascarpone Dessert
The temperature dropped suddenly. I'm happy that autumn waited this long, but still, the first cold wind kind of took me by surprise. I don't like sudden weather changes. I feel down, I start having a headache early in the morning.
There was only one thing I could do this morning to cheer myself up. A dessert... moreovever, a chocolate one. And since I wasn't in the mood for something complicated, this recipe came in just handy. It's relatively easy and quick to prepare.
Delicious crunchy cookie base topped with a soft, delicate, chocolate cream. Trust me, it's hard to stop after the first piece.
Hopefully, the one who doesn't like desserts (except pizza) but always asks for one after dinner will be satisfied. What do you think?
Chocolate and Mascarpone Dessert
* 200 g chocolate cookies with chocolate filling (I used these)
* 50 g melted butter
* 250 ml milk
* 3 egg yolks
* 90 g sugar
* 2 TBspoons corn starch
* 150 g good quality dark chocolate (55% cocooa)
* 1 TBspoon of Marsala wine
* 250 g mascarpone cheese
* 6 g leaf gelatine
* white chocolate for decoration
Preheat the oven to 180°C.
Prepare a shallow 20x20 cm square baking pan. Butter it just slightly and line it with baking paper (it will be usefull for removing the whole cake out of the pan).
Put the cookies in a food processor with the blades attachment and process until you get relatively fine crumbs. Add the melted butter and process again to mix well.
Press the cookie and butter mixture into the prepared pan to cover the bottom. Bake for 8-10 minutes and then leave to cool completely.
For the cream, whisk the egg yolks with the sugar, the corn starch and 2 TBspoons of milk.
Put the gelatine leaves into cold water to soften.
Heat the remaining milk until it almost starts boiling, then pour it slowly into the egg mixture whisking all the time.
Pour the mixture back into the saucepan and cook on low heat whisking all the time until the cream has thickened (2-3 minutes).
Pour the cream into a clean bowl and add the well squeezed softened gelatine, the Marsala wine and the melted chocolate. Whisk well until blended and set aside to cool at room temperature.
Mix in the mascarpone cheese one TBspoon at a time. When the cream is well blended pour it into the pan over the cookie base.
Level the surface with a spatula, cover with a piece of plastic wrap and let chill in the fridge for minimum 2 hours.
When the cream has set properly, lift the whole cake with the paper and remove from the pan.
Cut into squares (mine were 5x5 cm), decorate with white chocolate shavings (I use a vegetable peeler) and serve.
Delizia al cioccolato e mascarpone
* 200 g di biscotti alla crema di cioccolato (ho usato questi)
* 50 g di burro sciolto
* 250 ml di latte
* 3 tuorli
* 90 g zucchero
* 2 cucchiai di amido di mais
* 150 g di cioccolato fondente (55% cacao)
* 1 cucchiaio di Marsala
* 250 g di mascarpone
* 6 g di gelatina in foglie
* cioccolato bianco per decorare
Preriscaldate il forno a 180°C. Ungetela leggermente e copritela con la carta da forno, facendola sbordare dai due lati oposti.
Mettete i biscotti nel mixer e lavorateli finché non sono finemente spezzettati. Unite il burro sciolto e lavorate fino ad ottenere un impasto granuloso.
Mettete l'impasto nella teglia e premete leggermente sul fondo. Cuocete per 8-10 minuti circa e poi lasciate raffreddare completamente.
Mettete la gelatina nel acqua fredda per farla ammorbidire.
Mescolate con una frusta a mano i tuorli con lo zucchero, amido e 2 cucchiai di latte.
Scaldate il restante latte in una casseruola fin quasi a farlo bollire. Versatelo a filo nella ciotola con i tuorli mescolando contemporaneamente. Versate di nuovo tutto nella casseruola e cuocete la crema a fuoco basso mescolando finché si addensa (circa 2-3 minuti).
Trasferite la crema in una ciotola pulita, unite il marsala, la gelatina strizzata bene e il cioccolato sciolto nel forno a microonde o a bagno maria. Mescolate bene e lasciate raffreddare a temperatura ambiente.
Quando la crema si è raffreddata unite il mascarpone un cucchiaio alla volta e amalgamate bene usando la frusta.
Versate la crema nella teglia sopra la base di biscotti. Coprite con pellicola trasparente e lasciate in frigo minimo 2 ore.
Quando la crema si è rassodata bene, togliete il dolce con attenzione dalla teglia alzandolo insieme alla carta.
Tagliatelo a quadrati e decorate con scagliette di cioccolato bianco.
Čoko-mascarpone delicija
* 200 g čokoladnih keksa punjenih čokoladnom kremom (koristila sam ove kekse)
* 50 g otopljenog maslaca
* 250 ml mlijeka
* 3 žumanjka
* 90 g šećera
* 2 žlice škrobnog brašna (gustina)
* 150 g kvalitetne tamne čokolade (55% kakaa)
* 1 žlica vina Marsala (ili zamijenite nekim likerom po želji)
* 250 g mascarponea
* 6 g želatine u listićima (ili 1/2 vrećice u prahu)
* bijela čokolada za ukras
Uključite pećnicu na 180°C.
Pripremite plići četvrtasti kalup 20 x 20 cm. Obložite ga s dva komada papira tako da ih stavite u križ (papir vam je potreban da biste kolač kasnije lakše izvadili iz kalupa).
Stavite kekse u multipraktik i sameljite ih (ja sam koristila ove kekse, možete bilo koje slične kekse imate).
Dodajte otopljeni maslac i opet kratko izmiksajte da se sve poveže u mrvičastu smjesu.
Stavite smjesu od keksa u kalup, rasporedite je ravnomjerno da pokrije dno i lagano pritisnite prstima.
Pecite podlogu 8-10 minuta. Ostavite da se ohladi u kalupu.
Listiće želatine namočite u hladnoj vodi da omekšaju (ako koristite želatinu u prahu pripremite je prema uputama i ostavite da nabubri).
Za kremu pomiješajte u zdjeli žumanjke, šećer, škrobno brašno i 2 žlice mlijeka. Izmiješajte dobro ručnom pjenjačom.
Ostatak mlijeka zagrijte skoro do vrenja. Dodajite vruće mlijeko polako i postepeno u smjesu od žumanjaka neprestano miješajući pjenjačom.
Vratite sve natrag u šerpu i kuhajte na laganoj vatri par minuta, neprestano miješajući, da se krema zgusne, poput pudinga.
Prespite odmah kremu u čistu zdjelu.
Dodajte marsalu ili drugi liker po želji (rum na primjer).
Želatinu dobro iscijedite i umiješajte u kremu.
Čokoladu nasjeckajte i istopite (u mikrovalnoj ili na pari) pa umiješajte u kremu. Ostavite kremu da se ohladi, povremeno je promiješajte pjenjačom.
Dodajte mascarpone, žlicu po žlicu, u kremu i dobro izmiješajte da dobijete glatku kremu.
Uspite kremu u kalup preko podloge od keksa. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
Uz pomoć papira odignite cijeli kolač i izvadite iz kalupa. Narežite ga na kocke i ukrasite strugotinama bijele čokolade (možete to napraviti nožićem za guljenje povrća).
Questi quadrotti sono una cosa divina, vien voglia di mangiarli solo a vederli in foto!
ReplyDeleteMi mancavano le tue delizieeeee!!!!!
ReplyDeleteuh, Dajana, ovo je vrhunski!
ReplyDeleteAnche qui le temperature sono scese di colpo ed oggi c'è stato un vento gelido che tagliava in due. Stasera naso goccioloni, mal di gola, borsa dell'acqua calda e tanta voglia di qualcosa di coccoloso. I tuoi quadrotti sono una visione paradisiaca ^__^ Un bacione, buon we
ReplyDeleteP.S. ho trovato la farina di carrube. Cavolo se è buona, me la sto mangiando a cucchiaiate :))
Non ci sono parole...una sola la dico: complimenti!!!!! :-)
ReplyDeleteoh mamma mia che visione magnifica!!!!!!!!!!!!baci!
ReplyDeleteCim sam videla sliku, znala sam da je ovo nesto extra! Fenomenalno izgleda!!! :)
ReplyDeleteHi this is Nicole from Colie’s Kitchen I just discovered your blog and wanted to drop by and say hi. I am now a new follower. I would love to have you stop by Colie’s Kitchen if you get a chance. www.colieskitchen.com
ReplyDeleteDugo nisa bila na tvom blogu, ali sve što sam propustila me oduševljava, pogotovo ovaj recept:) Samo tako nastavi, a ja ću ovaj recept isprobati svakako
ReplyDeleteMeraviglioso, ora sono doppiamente contenta che al mio super abbiano deciso di portare finalmente il mascarpone ;-)
ReplyDeleteDevono essere sublimi questi quadrotti!
ReplyDeleteTako fini kremasti kolač dođe mi gušt da s prstom poližem kremu (kao malo dijete).
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