Jamie's Homemade Ketchup
That's what happened to me. Apart from peppers, I also had tons of tomatoes this summer and had to (still have to) use them in some way. I grew my own cherry tomatoes, and my father had me bring back from Bosnia lots of those big juicy ones that you can see in the picture bellow.
Looking through Jamie Oliver's book, Jamie at home, I came upon the recipe for homemade ketchup, and it didn't take me long to start making it.
It really isn't that much work, and the result is excellent. Nothing to do with store bought ketchup, neither in terms of taste or consistency. The colour will also depend a lot on the type of tomatoes used.
Definitely recommend to try making it yourself. I only made very slight changes (you can see my note below).
Homemade Ketchup
by Jamie Oliver (from Jamie at home)
ingredients for approx. 500 ml of ketchup:
* 1 large red onion, peeled and roughly chopped
* 1/2 bulb fennel, trimmed and roughly chopped
* 1 stick celery, trimmed and roughly chopped
* Olive oil
* thumb-sized piece fresh ginger, peeled and roughly chopped
* 2 cloves garlic, peeled and sliced
* 1/2 a fresh red chili, deseeded and finely chopped
* bunch fresh basil, leaves picked, stalks chopped
* 1 tablespoon coriander seeds
* 2 cloves
* sea salt
* 1 teaspoon freshly ground black pepper
* 1 pound (1/2 kg) amazing cherry or plum tomatoes, halved plus 1 pound (1/2 kg) canned plum tomatoes, chopped or 2 pounds yellow, orange or green tomatoes, chopped
* 3/4 cup plus 2 tablespoons red wine vinegar
* 1/3 cup soft brown sugar
* I used combination of fresh and canned tomatoes
** I also halved the quantity of vinegar and sugar
Place all the vegetables in a large heavy-bottomed saucepan with a big splash of olive oil and the ginger, garlic, chili, basil stalks, coriander seeds and cloves. Season with the pepper and a good pinch of salt.
Cook gently over a low heat for 10 to 15 minutes until softened, stirring every so often. Add all the tomatoes and 1 1/2 cups of cold water. Bring to the boil and simmer gently until the sauce reduces by half.
Add the basil leaves, then whiz the sauce in a food processor or with a hand blender and push it through a sieve twice, to make it smooth and shiny. Put the sauce into a clean pan and add the vinegar and the sugar. Place the sauce on the heat and simmer until it reduces and thickens to the consistency of tomato ketchup. At this point, correct the seasoning to taste.
Spoon the ketchup through a sterilized funnel into sterilized bottles, then seal tightly and place in a cool dark place or the refrigerator until needed - it should keep for 6 months.
Ketchup fatto in casa
(di Jamie Oliver, La mia cucina naturale)
Per circa 500 ml di salsa:
* 1 cipolla rossa, tritata grossolanamente
* 1/2 finocchio, mondato e tritato grossolanamente
* 1 costa di sedano, tritata grossolanamente
* olio extra vergine d'oliva
* 1 pezzo di zenzero fresco grande come un pollice, pelato e tritato grossolanamente
* 2 spicchi d'aglio, pelati e affettati
* 1/2 peperoncino rosso fresco, senza semi, tritato finemente
* 1 mazzetto di basilico fresco
* 1 cucchiaio di semi di coriandolo
* 2 chiodi di garofano
* 1 cucchiaino di pepe nero appena macinato
* sale marino
* 1 kg di pomodori *
* 200 ml di aceto di vino rosso **
* 70 g di zucchero di canna **
* Potete usare 1/2 kg di ottimi pomodorini o pomodori san marzano (tagliati a metà) + 500 g di pelati
oppure 1 kg di pomodori gialli, arancioni o verdi, tritati
** Ho dimezzato la quantità sia d'aceto che di zucchero.
Mettete la cipolla, il finocchio e il sedano in una pentola dal fondo spesso, con un bel po' di olio (io messo circa 3-4 cucchiai), lo zenzero, l'aglio, peperoncino, i gambi del basilico (mettete le foglie da parte), i semi di coriandolo e i chiodi di garofano. Condite con il pepe (io ho messo molto meno di un cucchiaino) e sale.
Cuocete a fuoco dolce per 10-15 minuti finché le verdure si saranno ammorbidite, mescolando di tanto in tanto.
Aggiungete tutti i pomodori e 350 ml d'acqua fredda. Portate a ebollizione e fate andare la salsa pian pianino finché si sarà ridotta della metà.
Aggiungete le foglie di basilico, poi frullate il tutto e filtratelo due volte in modo da ottenere una salsa liscia e vellutata.
Versatela nella pentola pulita e aggiungete l'aceto e lo zucchero. Rimetetela sul fuoco e fatela sobbollire dolcemente finché avrà la consistenza del ketchup. A questo punto aggiustate di sale e pepe secondo i vostri gusti.
Servendovi di un imbuto sterilizzato, versate il ketchup in bottiglie sterilizzate, sigilatele e conservatele in luogo fresco e buio, oppure in frigorifero, fino al momento di utilizzarlo. Dovrebbe durare sei mesi.
Io sterilizzo sempre i vasetti e i coperchi nel forno scaldandoli a 110°C.
Domaći ketchup
(recept Jamieja Olivera, iz knjige Jamie at home)
za otprilike 500 ml salse:
* 1 glavica crvenog luka
* 1/2 komorača
* 1 stapka celera
* ekstra djevičansko maslinovo ulje
* komadić svježeg đumbira (veličine palca)
* 2 češnjabijelog luka 1/2 svježe crvene ljute papričice (bez sjemenki) svežnjić bosiljka
* 1 žlica sjemenki korijandera
* 2 klinčića
* 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
* 1 kg rajčica *
* 200 ml crvenog vinskog octa **
* 70 g smeđeg šećera **
* Možete koristiti 500 g kvalitetnih cherry ili San Marzano rajčica (prerežite ih na pola) + 500 g pelata iz konzerve
ili
1 kg žutih, zelenih ili narančastih rajčica
** Ja sam upolovila količinu octa (nisam imala crveni nego bijeli vinski ocat), kao i šećera.
Povrće (luk, komorač i celer) očistite i krupno nasjeckajte.
Stavite u veću posudu s debelim dnom, dodajte podosta ulja (ja sam stavila oko 3-4 žlice), dodajte usitnjeni češnjak, nasjeckani đumbir, sitno nasjeckanu ljutu papričicu, stapke bosiljka (odvojite listove, njih ćete dodati kasnije), sjemenke korijandera i klinčiće.
Posolite i popaprite (ja nisam dodala baš žličicu papra, dozirajte prema svom ukusu).
Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta da povrće odmekne. S vremena na vrijeme promiješajte.
Dodajte sve rajčice (ako koristite pelate, nasjeckajte ih, svježe samo prerežite na pola) i 350 ml hladne vode.
Pustite da provrije, a zatim kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne upolovi.
Na samom kraju dodajte listove bosiljka.
Izmiksajte sve u blenderu ili multipraktiku.
Propasirajte salsu dva puta da bi na kraju bila glatka i baršunasta (ja sam procijedila kroz mrežasto cjedilo - prvi put s malo većim rupicama, a drugi put kroz skroz gusto).
Uspite salsu u čisti lonac, dodajte šećer i ocat i kuhajte na laganoj vatri opet dok salsa ne dobije gustoću ketchupa.
Kušajte i po potrebi i ukusu dosolite i popaprite.
Uz pomoć lijevka sipajte vruć ketchup u tople, sterilizirane flaše ili teglice.
Dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu ili u hladnjaku. Rok trajanja mu je oko 6 mjeseci.
Flaše i/ili teglice steriliziram uvijek tako što ih pažljivo oprane i osušene stavim u hladnu pećnicu koju zatim uključim na 110°C i održavam ih na toj temperaturi dok ketchup (ili što god drugo pripremam) nije gotov.
Obožavam Jamie Olivera i odgledala sam sve epizode Jamie at Home-a, imam čak i kuharicu, a recept za ketchup mi je jedan od najdražih. Sad si me potakla da ga opet pravim. Predivno izgleda na fotkama! :))
ReplyDeletePeccato non avere a disposizione una bella quantità di pomodori magari del proprio orto : anche io non sono troppo fan del ketchup però non ho mai provato la versione "home made"
ReplyDeleteConosco questa ricetta, niente a che vedere con il ketchup che si compra abitualmente...semplicemente irresistibile :-)
ReplyDeleteSavršen ketchup,vjerujem da je izuzetno aromatičan..a fotke su predivne:)
ReplyDeleteMeraviglia! Altro che i "fratelli" del supermercato...
ReplyDeleteJako dobro ! Sastojci su izvrsni i ova salsa mora biti dobra. Miriše mi do ovdje i sigurna sam da ću je napraviti, a 6 mjeseci stajanja sigurno neće dočekati :)
ReplyDeletevolim Jamieove recepte, mada ovu salsu nisam još isprobala vjerujem da je odlična
ReplyDeleteChe bello il tuo blog e che piacere averlo scoperto.Da oggi hai una nuova follower. Ricetta splendida e bellissime foto. Un abbraccio, Pat
ReplyDeletevolim njegove recepte i knjige. Krasan je, divna mu je boja!
ReplyDeleteObožavam sve njegove recepte! Vjerujem da je ovaj jako fin :)
ReplyDeleteOttima versione, sicuramente profumatissima, vero?
ReplyDeletebaci