19 July, 2015

Eggplant Rolls with Ricotta and Mozzarella

Eggplant rolls


Summer vegetables = joy of cooking...
I'm so into zucchini, eggplants and peppers during the summer, I can't stop searching new ways to prapare and enjoy them. And eggplants have a really special place in my kitchen.
I think every summer brings me a new favourite recipe. And while Eggplant parmigiana will always be the one and only on top of my list, last year I met Jamie Oliver's eggplant polpette and we fell in love. This year I picked up the idea for these eggplant rolls (can't remember exactly where I saw the recipe, and basicly relied on my memory of the ingredients used in it).
It was worth turning the oven on to make these rolls, trust me. And you if you love eggplants like I do, don't hesitate.
You may want to double the quantities, 'cause everyone will be asking for more. And if there's anything left, refrigerate and just warm up the next day.
You may serve them as an appetizer, with slightly toasted bread slices, when having a dinner company, or as a main dish with some salad for a tasty summer dinner.


Eggplant rolls



Eggplant Rolls with Ricotta and Mozzarella

* 1 big eggplant
* 230 g ricotta
* 1 mozzarella
* 4 big ripe tomatoes
* 1-2 cloves of garlic
* fresh basil leaves
* extra virgin olive oil
* grated Parmigiano Reggiano cheese
* salt

        Eggplant Rolls  Eggplant Rolls  Eggplant Rolls  Eggplant rolls

Wash and dry the eggplant. Slice it lenghtwise into 4-5 mm thick slices. Brush them with oil on both sides.
Heat a heavy bottom non stick pan and cook the eggplant slices on both sides until golden brown and soft.
Remove them on a plate and let cool.
Cut the mozzarella into small cubes, and leave on several layers of kitchen paper for at least 1/2 hour too lose some of its liquid.
Mix the mozzarella cubes with ricotta and a couple TBspoons of grated Parmigiano cheese. Salt to taste.
Spread the ricotta mixture over the eggplant slices. Place a basil leaf on each and roll them up.
For tomato sauce: wash the tomatoes and cut them in half or quarters if very big. Using a large hole grater, grate the tomatoes in a way to separate the pulp from the skins (discard the skins), collecting the pulp in a bowl.
Warm up 2 TBspoons of olive oil in a skillet, with garlic cloves. Add the tomato pulp, 4-5 basil leaves and salt. Cook on medium low heat until the sauce has slightly thickened. Don't let it dry too much.
Spread a couple tablespoon of tomato sauce on the bottom of a baking dish. Place the eggplant rolls in, and cover them with the remaining tomato sauce.
Sprinkle generously with grated Parmigiano cheese and bake in an oven preheated to 180°C for about 1/2 hour or until a thin crust has formed on top.
Let the rolls cool slightly before serving them.






Involtini di melanzane con ricotta e mozzarella

* 1 melanzana grande
* 230 g di ricotta
* 1 mozzarella da 125 g
* 4 pomodori grandi e maturi
* 1-2 spicchi d'aglio
* foglie fresche di basilico
* olio extravergine d'oliva
* Parmigiano Reggiano grattugiato
* sale

Lavate e asciugate la melanzana. Tagliatela a fette spesse 4-5 mm nel senso di lunghezza. Spennellatele con l'olio da tutti e due lati.
Scaldate una padella antiaderente e cuocete le fettine di melanzana finché diventino leggermente dorate e morbide.
Lasciatele raffreddare su un piatto.
Tagliate la mozzarella a dadini piccoli e lasciatela perdere il suo liquido sulla carta assorbente da cucina per almeno 1/2 ora.
Mescolate i dadini di mozzarella con la ricotta e un paio di cucchiai di parmigiano grattugiato. Aggiustate di sale secondo i propri gusti.
Dividete il ripieno di ricotta sulle fette di melanzane e spalmatelo in uno strato uniforme. Mettete una foglia di basilico su ogni fetta di melanzana e arrotolatela.
Per il sugo di pomodoro: lavate e tagliate i pomodori a metà o in quattro. Grattugiateli con una grattugia a fori grossi raccogliendo la polpa e separando le bucce.
Scaldate 2 cucchiai di olio con l'aglio in una padella. Aggiungete la polpa di pomodoro, 4-5 foglie di basilico e sale. Fate addensare leggermente la salsa sul fuoco moderato senza asciugarla troppo.
Distribuite un paio di cucchiai di salsa di pomodoro sul fondo di una pirofila. Sistematevi sopra gli involtini di melanzana. Versatevi sopra la salsa rimanente, cospargete con altro parmigiano grattugiato e infornate a 180°C per circa 1/2 ora o fino a quando si sarà formata una leggera crosticina sopra.
Lasciate raffreddare leggermente gli involtini prima di servirli. Sono buoni anche serviti a temperatura ambiente.



Rolnice od patlidžana s ricottom i mozzarellom

* 1 veliki patlidžan
* 230 g ricotte
* 1 mozzarella (125 g)
* 4 velike zrele rajčice
* 1-2 češnja bijelog luka
* listići bosiljka
* maslinovo ulje
* naribani Parmigiano Reggiano
* sol

Operite i posušite patlidžan. Narežite ga po dužini na ploške debljine 4-5 mm. Uz pomoć kuhinjskog kista premažite kriške patlidžana s obje strane maslinovim uljem.
Zagrijte na suho neprijanjajuću tavu (npr. teflonsku) i ispecite kriške patlidžana s obje strane dok lagano ne porumene i odmeknu. Izvadite ih na tanjur i ostavite da se ohlade.
Mozzarellu izrežite na što manje kockice i stavite je na nekoliko slojeva kuhinjskog papira barem 1/2 sata da se ocijedi tekućina iz nje.
Pomiješajte ricottu i mozzarellu, dodajte 1-2 žlice naribanog Parmigiana i dosolite po ukusu.
Raspodijelite smjesu ricotte i mozzarelle na kriške patlidžana i ravnomjerno je razmažite. Stavite na svaku krišku patlidžana listić bosiljka pa je smotajte u rolnicu.
Rajčice operite i prerežite svaku na pola ili na četiri dijela. Naribajte ih na ribež tako da odstranite kožicu i sakupite samo pulpu.
Zagrijte u tavi 2 žlice maslinovog ulja i očišćene češnjeve bijelog luka pa zagrijte dok bijeli luk ne zamiriše. Dodajte rajčice, 4-5 nakidanih listića bosiljka, posolite i kuhajte na laganoj do srednje jakoj vatri dok se umak ne zgusne, ali nemojte ga previše osušiti.
Stavite par žlica umaka od rajčice na dno vatrostalne ili keramičke posude. Složite preko umaka rolnice patlidžana. Prelijte ostatak umaka preko rolnica, pospite sve obilno naribanim Parmigianom i stavite peći na 180°C oko 1/2 sata.
Ostavite ih da se malo prohlade prije posluživanja. Dobri su i kad se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi.


                         Eggplant rolls Eggplant rolls

2 comments:

  1. Adoro le melanzane, in questo periodo le faccio davvero spesso. Avevo provato degli involtini ma non come questi con la ricotta. Devono essere deliziosi sopra una bella fetta di pane abbrustolito.

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  2. leggere, dietetiche e gustose! oltre che belle queste girelline di melanzana, ottimo piatto!

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