27 October, 2014

Soft sandwich buns

Soft (sandwich) buns

At the end of a long search for a perfect party sandwich bun, I found, tried, and saved this recipe.
Just perfect. I've been baking them for quite some time. And I must say I've been asked to share the recipe by all the moms that ate them.
I usually make them small, ideal for kids hands and tummies. And they love them.
But they are not only party sandwich buns. They'll go nice with anything, from breakfast to dinner.
If carefully stored, in plastic bags, they'll stay soft for a day, maybe more.

What I'm trying to do now is transform this recipe to use it with my sourdough starter.
And the experiment took a particular turn. If you are curious visit my Facebook fan page and if you like them, we can talk about putting them here as well.


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Soft Sandwich buns

* 200 g strong bread flour
* 200 g AP flour
* 5 g fresh yeast 
* 250 ml water
* 1 TBspoon extra virgin olive oil
* 1 teaspoon salt
* 1/2 teaspoon sugar
* 1/2 teaspoon freshly squeezed lemon juice
* different types of seeds for sprinkling (poppy / sesame /flax etc seeds)
* 1 egg + 50 ml milk/or water, for brushing

Put slightly lukewarm water into a mixing bowl. Add the yeast and sugar, stir and let sit for 5 minutes.
Add the olive oil and lemon juice to the water.
Mix and sift the two flours. Add 2/3 of the total flour to the bowl with water and yeast. Stir with a wooden spoon.
Add the remaining flour and salt, bring everything together and knead on a floured kneading board until the dough gets soft and smooth.
Put the dough back into the bowl, cover (with a lid or seal with plastic wrap) and let it proof in a warm place until doubled in size.
Divide the dough into 35-40 g pieces (approx. 15 pieces).
Shape each into a nice small ball and place them all on baking sheet.
Cover them and let rest again for about 1 hour.
Preheat the oven to 250°C.
Whisk the egg with  50 ml of milk or water.
Brush the buns with the egg wash, sprikle them with seeds, and put into the hot oven. Immediately lower the heat to 200°C.
Bake the buns for about 15-20 minutes or until golden brown.
Let them cool on a cooling rack.
Once they have cooled down, store them into plastic bags or freeze.








Plum Jam with Rum and Cinnamon



Panini morbidi

* 200 g di farina manitoba 
* 200 g di farina tipo  "0"
* 5 g  di lievito di birra fresco
* 250 ml di acqua
* 1 cucchiaio di olio extra vergine d'oliva
* 1 cucchiaino di sale
* 1/2 cucchiaino di zucchero
* 1/2 cucchiaino di succo di limone
* semi vari per cospargere (papavero, lino, sesamo ecc.) 
* 1 uovo + 50 ml di latte o acqua, per spennellare

Mettete l'acqua, leggermente intiepidita, nella ciotola. Aggiungete il lievito sbricciolato e lo zucchero. Mescolate e lasciate riposare 5 minuti.
Setacciate insieme le due farine.
Aggiungete l'olio e il succo di limone nell'acqua, unite 2/3 della farina e mescolate con un cucchiaio di legno.
Aggiungete il resto della farina e il sale e impastate per bene, prima nella ciotola poi sulla spianatoia leggermente infarinata. L'impasto deve risultare morbido e liscio.
Formate una palla, sistematela nella ciotola e coprite con la pellicola o coperchio e lasciate lievitare in un luogo caldo fino al raddoppio.
Dividete l'impasto in pezzi da 35-40 g circa (circa 15 pezzi). Formate delle palline e sistematele su una placca da forno rivestita da carta da forno.
Coprite i panini e lasciateli lievitare 1 ora.
Riscaldate il forno a 250°C.
Sbattete l'uovo con 50 ml di latte o acqua e spennellate i panini prima di infornarli.
Cospargeteli con i semi (i miei bimbi protestano quindi a volte non li metto).
Infornate i panini e abbassate subito la temperatura a 200°C. Cuoceteli circa 15-20 minuti o finché diventino dorati.
Sfornateli e lasciate raffreddare su una griglia coperti con un canovaccio pulito.
Una volta freddi, conservateli nei sacchetti di plastica oppure congelateli.





Soft (sandwich) buns


Mekana peciva za sendviče

* 200 g brašna  za dizana tijesta
* 200 g mekog brašna
* 5 g svježeg kvasca
* 250 ml vode
* 1 žlica maslinovog ulja
* 1 žličica soli
* 1/2 žličice šećera
* 1/2 žličice limunovog soka
* razne sjemenke za posipanje (mak, sezam, suncokret itd.)
* 1 jaje + 50 ml mlijeka ili vode (za premazivanje)

Stavite malo umlačenu vodu u zdjelu u kojoj ćete mijesiti tijesto.
Dodajte namrvljeni kvasac i šećer. Ostavite 5 minuta.
Prosijte skupa oba brašna.
Dodajte u zdjelu s vodom i kvascem ulje i sok limuna, a zatim 2/3 brašna i miješajte drvenom žlicom.
Dodajte sol i postepeno preostalo brašno. Mijesite rukom, prvo u zdjeli, a zatim premjestite na dasku i mijesite dok tijesto nije glatko i meko.
Stavite u čistu zdjelu, pokrijte i ostavite na toplom dok se tijesto ne udvostruči.
Ako nemate zdjelu s poklopcem, pokrijte je pamučnom krpom i stavite u plastičnu vrećicu da se tijesto ne suši na površini.
Podijelite tijesto na 15-ak komada (oko 35-40 g svaki).
Premijesite svaki komadić tijesta i oblikujte u lopticu i stavljajte ih malo razmaknute na malo pouljen pleh.
Pokrijte pleh i ostavite peciva da se dižu 1 sat.
Razmutite jaje vilicom i razrijedite s oko 1/2 dl mlijeka ili vode.
Premažite peciva jajetom uz pomoć kista i pospite sjemenkama po želji (mak, sezam, suncokret, itd.).
Pećnicu zagrijte na 250°C. Stavite pleh s pecivima u pećnicu i smanjite temperaturu na 200°C pa pecite 15-20 minuta dok peciva ne porumene.
Izvadite ih iz pećnice i pokrijte čistom krpom dok se ne ohlade.
Ohlađena peciva možete spremiti u plastičnu vrećicu, na taj način će ostati mekana i 24 sata, a možete ih i zamrznuti.

1 comment:

  1. Ho provato dei burger buns che ho amato subito ma ora voglio provare anche questi!!! stupendi!!!!

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