30 October, 2014

Monster buns

Monster buns

As much as I've always refused to celebrate the Halloween, as this is not the festivity that makes part of our heritage, I must admit I had quite a lot of fun this year preparing the Halloween treats for my daughter and her friends. I can't wait for them to come over tomorow and serve them little edible surprises and a few fun, spooky and Trick or Treat games.
If you are looking for some fun, let go the usual, plain sandwiches, and try making these monsters or whatever they are supposed to be. You'll have fun making them, the kids will be thrilled to eat them.
Have some spooky FUN in the kitchen, and be a kid for a day!


Monster buns

(approx. 12 buns)
* 150 g water
* 5 g fresh yeast
* 1 teaspoon sugar
* 10 g extra virgin olive oil
* 1 egg
* 30 g milk kefir (or buttermilk or yogurt)
* 350 g flour
* 1/2 teaspoon salt

        Monster buns   Monster buns    Monster buns    Monster buns

Put the water into a mixing bowl and dissolve the yeast and sugar in it. Set it aside for 5 minutes.
Add 1/3 of the total amount of flour and mix with a wooden spoon (or a paddle attachment if using a stand mixer).
Add the oil, then the egg and in the end the milk kefir (or buttermilk/yogurt), mixing shortly between two addings and adding a couple tablespoons of flour after each.
Add the remaining flour and the salt and knead until the dough comes together, and it's soft and smooth (switch to the dough hook if using the stand mixer).
Place the dough into a clean bowl, cover (lid or cling film) and let rise until double in size (about 1,5 to 2 hours).
Transfer the risen dough to a lightly floured kneading board and roll it out with a rolling pin, to 1/2 cm thick, forming a rectangle.
Cut the dough into 2-cm strips.
Lightly grease and flour metal baking cones (shape some aluminium foil into cones if you don't have them).
Roll the dough stripes around the metal cones starting from the tip of the cone.
Take two small pieces of the dough and form "feet" attaching them under the "mouth" of the monster. And two little pieces to form the "eyes" and attach them above the "mouth".
Place the monster buns on a baking sheet, apart from each other.
Cover the pan and let the buns rise again for 45-60 minutes.
Prepare an egg wash, lightly beating an egg yolk with a little mlk.
Brush the buns and bake them in the oven preheated to 200°C until golden brown.
Remove from the oven and carefully remove the metal (aluminium) cones.
Once they have cooled down, you can fill them the way you prefer. My idea was to create a tongue of the monster, so a little ham and a piece of tomato went in. A mini sausage or something like that would also be fine.





Monster buns


Briochine mostriciattoli 

(per circa 12 briochine):
* 150 g di acqua
* 5 g di lievito di birra fresco
* 1 cucchiaino di zucchero
* 10 g di olio extravergine d'oliva
* 1 uovo
* 30 g di kefir di latte (o latticello o yogurt)
* 350 g di farina (ho messo 100g manitoba, 100g "0" e 150g "00")
* 1/2 cucchiaino di sale 

Mettete l'acqua a temperatura ambiente o solo leggermente intiepidita nella ciotola. Sbriciolatevi il lievito e aggiungete lo zucchero. Mescolate e lasciate riposare 5 minuti.
Aggiungete 1/3 della farina totale e mescolate con un cucchiaio di legno.
Aggiungete l'olio, poi l'uovo e alla fine il kefir, mescolando dopo ogni aggiunta e unendo un paio di cucchiai di farina.
Alla fine unite la farina restante e il sale e impastate bene finché la pasta risulti liscia e morbida.
Mettetela in una ciotola, coperta, a lievitare al caldo per circa 1,5h o 2.
Trasferite la pasta lievitata sulla spianatoia leggermente infarinata e stendetela con un mattarello a circa 1/2 cm di spessore, formando un rettangolo.
Tagliate il rettangolo in strisce.
Avvolgete le strisce di pasta intorno ai coni di metallo (se non li avete, fateli con la carta argentata), leggermente unti con l'olio e cosparsi con la farina, partendo dalla punta.
Con pezzettini di pasta formate le zampette dei mostri e incollateli sotto l'apertura della bocca. Fate due palline per gli occhi e incollatele sopra la "bocca".
Sistemate i mostriciattoli sulla placca da forno rivestita con la carta da forno, distanziati tra di loro.
Copriteli e lasciateli lievitare ancora 45-60 minuti.
Sbattete il tuorlo con un po' di latte e spennellate le briochine prima di infornarle.
Cuocetele nel forno riscaldato a 200°C finché assumono un colore dorato in superficie.
Sfornatele e rimuovete con attenzione i coni.
Una volta fredde, farcite le briochine dalla bocca aperta con quello che vi piace, un mini wurstel, un po' di prosciutto cotto e pezzettino di pomodoro - l'idea è quella di metterci qualcosa che somigli ad una lingua spaventosa.

Buon divertimento!





Monster buns


Peciva čudovišta

(za 12-ak peciva)
* 150 g vode
* 5 g svježeg kvasca
* 1 žličica šećera
* 10 g maslinovog ulja
* 1 jaje
* 30 g mliječnog kefira (ili mlaćenice ili jogurta)
* 350 g brašna
* 1/2 žličice soli

Stavite vodu sobne temperature ili blago umlačenu u zdjelu za miješenje. Namrvite u nju kvasac i dodajte šećer. Promiješajte da se kvasac istopi, pa ostavite da stoji 5 minuta.
Dodajte u vodu 1/3 prosijanog brašna i promiješajte drvenom žlicom.
Dodajte ulje, zatim jaje i kefir, a između svakog dodavanja novog sastojka dodajte i oko 2 žlice brašna.
Na kraju dodajte preostalo brašno i sol i zamijesite meko i glatko tijesto.
Stavite ga u čistu posudu, pokrijte (poklopac ili prozirna folija) i ostavite na toplom da se obujam udvostruči (1,5 do 2 sata).
Dignuto tijesto izručite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i valjkom rastanjite na pravokutnik.
Izrežite tijesto na trake širine oko 2 cm.
Namotajte trake od tijesta na metalne stošce (ako nemate metalne oblikujte ih od aluminijske folije) malo nauljene i pobrašnjene da ih poslije lakše izvadite iz pečenih peciva.
Od manjih komadića tijesta izrežite "noge" i zalijepite ih ispod "glave" tj. otvora, također od malo tijesta napravite "oči" i zalijepite ih na vrh glave.
Složite peciva malo razmaknuta na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se opet dižu oko 45-60 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Razmutite žumanjak s malo mlijeka pa uz pomoć kista premažite peciva.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici dok lijepo ne porumene.
Pažljivo izvucite metalne ili aluminijske stošce i ostavite peciva da se potpuno ohlade.

Peciva možete poslužiti tako što ćete u svaki staviti manju hrenovku i malo kečapa,  ili malo šunke i komadić rajčice, ili već po želji. Uglavnom ideja je da otvor izgleda kao usta čudovišta i da vam iz njih viri nešto poput jezika.

Ugodna vam zabava!

3 comments:

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