World Bread Day 2011: Feta Cheese Bread Rolls
I almost missed this years World Bread Day blogging event, but being a slow blogger (in many ways) I had my bread ready to jump in, just waiting for the right occasion.
I slightly adapted a recipe I found here, and got just wonderfully soft and delicious little bread rolls.
If you need an idea for a perfect autumn soup as well, drop by some other day again.
Feta Cheese Bread Rolls
* 300 g wheat flour
* 100 g whole grain rye flour
* 7 g active dry yeast
* 1 TBspoon barley malt syrup
* 1 teaspoon salt
* 100 g crumbled feta cheese
* 50 ml extra virgin olive oil
* 200 ml lukewarm water
for brushing:
* 1/2 dl milk
* 1 teaspoon olive oil
* mixed seeds for sprinkling (sesame, sunflower, flax, etc. )
Sift both flours into a mixing bowl. Add the salt and the dry yeast, whisk to distribute them well.
Dissolve the barley malt in warm water.
Add the oil and the crumbled feta cheese to the flour and adding gradually the water mix all ingredients together to form a soft dough. Knead it shortly adding more flour if necessary until the dough is not sticky anymore.
Place the dough into a clean bowl, cover and let rise in a warm place for 1 hour.
Punch the dough down and divide into 12 pieces. Shape each piece into a little ball and place slightly apart on a baking pan lined with baking paper. Cover and let rise again for 20-30 minutes.
Brush the buns with the milk-oil emulsion and sprinkle with seeds of your choice.
Place a shallow baking dish on the bottom of your oven and turn it on to 200°C.
When the oven has reached the temperature, put the buns in and immediately pour a glass of water into the hot pan on the bottom. Close the oven quickly so that the steam doesn't escape (it will help your buns to get that nice thin and crispy crust once they are baked) and bake the buns for about 20 minutes or until golden brown.
Let them cool on a cooling rack and enjoy as you like, with a bowl of warm soup, like I did, or to make sandwiches.
Panini al formaggio feta
* 300 g di farina "0"
* 100 g di farina integrale di segale
* 7 g di lievito di birra secco
* 1 cucchiaio di malto d'orzo
* 1 cucchiaino di sale
* 100 g formaggio feta sbriciolato
* 50 ml olio extra vergine d'oliva
* 200 ml acqua tiepida
per spennellare:
* 1/2 dl di latte
* 1 cucchiaino di olio d'oliva
* semi misti (sesamo, girasole, lino, ecc. )
Setacciate le due farine, aggiungete il lievito secco e il sale e mescolate bene e formate la classica fontana.
Sciogliete il malto nel acqua calda.
Aggiungete l'olio e il feta sbriciolato e poi impastate unendo gradualmente l'acqua con il malto. Se necessario aggiungete un altro po' di farina e lavorate l'impasto per qualche minuto.
Mettete la pasta nella ciotola pulita, coprite e lasciate lievitare in luogo caldo.
Riprendete la pasta, sgonfiatela e dividete in 12 pezzi, formando i panini. Metteteli su una placca da forno rivestita con la carta da forno leggermente distanziati tra di loro. Lasciateli riposare per 20-30 minuti e poi spennellateli con l'emulsione di latte e olio e cospargeteli con i semi a vostra scelta.
Nel frattempo mettete una pirofila bassa sul fondo del forno e accendetelo a 200°C. Quando il forno e caldo, infornate i panini e versate un bicchiere d'acqua nella pirofila calda sul fondo. Chiudete velocemente il forno per non perdere il vapore e lasciate cuocere i panini per circa 20 minuti o finché belli dorati.
Lasciateli raffreddare poi su una griglia e godeteveli come più vi piace, per accompagnare una bella zuppa calda per esempio.
Peciva s feta sirom
(recept s manjim izmjenama preuzet odavde)
* 300g pšeničnog brašna
* 100 g integralnog raženog brašna
* 7g suhog kvasca
* 1 ravna velika žlica ječmenog slada
* 1 ravna žličica soli
* 100 g feta sira
* 50 ml maslinovog ulja
* 200 ml mlake vode
za premazivanje:
* 1/2 dl mlijeka
* 1 žličica ulja
* sjemenke za posipanje
Prosijte obje vrste brašna u zdjelu, dodajte kvasac i sol i promiješajte.
Ječmeni slad otopite u mlakoj vodi.
Dodajte ulje i namrvljeni feta sir u brašno, a zatim zamijesite sve sastojke postepeno dodajući vodu.
Oblikujte tijesto u kuglu, stavite u čistu zdjelu i ostavite da odmara 1 sat.
Podijelite tijesto na 12 komada i svaki oblikujte u kuglicu.
Stavite oblikovana peciva na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite da se opet dižu 20-30 minuta. Premažite ih emulzijom mlijeka i ulja i pospite sjemenkama po želji (sezam, suncokret, lan itd.)
Uključite pećnicu na 200°C. Na dno pećnice stavite plići pleh (prazan) i zagrijavajte ga skupa s pećnicom.
Kad je pećnica ugrijana, stavite pleh s pecivima unutra, ulijte čašu vode u prazan vrući pleh na dnu pećnice i odmah zatvorite pećnicu (para koja će se stvoriti na ovaj način učinit će da peciva imaju tanku i hrskavu koricu).
Pecite peciva oko 20 minuta ili dok lijepo ne porumene.
Sono splendidi questi panini e sembrano così morbidi e sofficiosi come una nuvola ^_^ Un bacione, buona settimana
ReplyDeletekako prekrasno izlgedaju ova peciva
ReplyDeletea quest'ora sono ancora piu' invitanti.
ReplyDeleteCOmplimentiiiiiii e buona settimana
Ma dai che coincidenza, panini al formaggio in contemporanea :) i tuoi però sono trooooooppo carini. Sai che non avevo mai pensato alla feta?
ReplyDeleteStuzzicante anche l'idea di farli integrali...proverò anche questi!
Baš su lijepe peciva.
ReplyDeletePeciva su savršena u tvojoj izvedbi,prelijepo si ih prezentirala,fotkice su mi posebne..veliki pozdrav:)
ReplyDeletePrekrasno izgledaju tvoja peciva a blog ti je sve bolji i bolji, sve pohvale!
ReplyDeleteLijep pozdrav:)
Odlicna peciva! Jako volim da pravim ovakve hlepcice, pa cu morati i ove probati!!! :)
ReplyDeleteSuper peciva ! odlično obilježeni Dani kruha. Recept za peciva mi se sviđa, a ti si ih baš dobro i lijepo napravila !
ReplyDeleteYes, an autumnal treat! Grazie per la tua participazione al World Bread Day 2011.
ReplyDeletebaš predivna peciva, zabilježit ću si da ih isprobam
ReplyDeleteOčekivala sam dobra peciva, ali peciva su pre pre dobra! Mrak!
ReplyDeleteHvala za recept :)
Marta