29 April, 2011

A little healthy snack

Flax Seeds Crackers
I have a bad habbit of snacking on cookies, chocolate and anything sweet, any time of the day. If things are sitting around on the kitchen counter, it is probable they won't last long.
Today however, I wanted to try making a healthier snack. I noticed this recipe in a book I bought recently, called Antioxidants on your plate (Antiossidanti nel piatto), and was just waiting for the right mood to make them.
To make them even healthier, I substituted part of white flour with whole wheat and rye flour, and halved the salt.
Surprisingly good, not so flaky as store bought crackers of course, but that's part of the game, you need to chew them longer and you eat less in the end ^__^
Today, I served them with some cottage cheese mixed with chive, a lovely combo, but I'm sure they'd be great with any dip, served as a finger food at a party, a snack or an appetizer.
Flax seeds add some omega-3 fatty acids, so I thought they'd be useful for my husband as well (I've read the flax seeds may help lower cholesterol levels). And, miracles happen every now and then, he liked them. Yes!!!

Flax Seeds Crackers
Flax Seeds Crackers

* 120 g white wheat flour
* 40 g whole wheat flour
* 40 g whole rye flour
* 10 g flax seeds
* 150 ml water
* 1 teaspoon poppy seeds
* 1 teaspoon salt
* 5 TBspoons Extra Virgin Olive Oil

Boil the flax seeds with the 150 ml water for 5 minutes.
Set aside to cool.
Put all three types of flour, the salt, the poppy seeds and the olive oil into the bowl of your food processor with blade attachment.
Add the flax seeds with the mucilage and mix well until all ingredients start coming together. If necessary add a little water (I needed about 15-20 ml).
Transfer the dough to a kneading board and knead just shortly to form smooth dough.
Roll it out very thin (about 2 mm). Using a pizza or pastry cutter cut the dough into rectangles (I made them 5x8 cm).
Transfer them to a baking sheet and punch with a fork.
Bake the crackers in an oven preheated to 200°C for about 15 minutes.
Let them cool before serving.
I got about 18 pieces.


Flax Seeds Crackers

Cracker ai semi di lino
(ricetta tratta e adattata dal libro Antiossidanti nel piatto)


* 120 g di farina "00"
* 40 g di farina integrale di grano
* 40 g di farina integrale di segale
* 10 g di semi di lino
* 150 ml di acqua
* 1 cucchiaino di semi di papavero
* 1 cucchiaino di sale
* 5 cucchiai di olio extra vergine d'oliva


Fate bollire i semi di lino in 150 ml d'acqua per 5 minuti.
Lasciateli raffreddare.
Mescolate nel robot da cucina le farine, il sale, i semi di papavero e l'olio EVO.
Aggiungete anche i semi di lino con la mucillagine e azionate il mixer fino a ottenere un impasto omogeneo.
Stendete la sfoglia molto sottile su un piano leggermente infarinato.
Ritagliate i rettangoli (i miei erano 5x8 cm) e trasferiteli su una placca da forno.
Punzecchiate i cracker con una forchetta e cuoceteli nel forno già riscaldato a 200°C per circa 15 minuti.
Lasciateli raffreddare prima di servirli.

Flax Seeds Crackers

Ovaj sam se mjesec prilično ulijenila, ali ipak u zadnji čas stižem sudjelovati u ovomjesečnom krugu igre Ajme koliko nas je, koju je pokrenula Monsoon, a čija je domaćica ovaj mjesec Jovana s bloga Jojini isprobani recepti, odabrala kao temu mak.
U ovim zdravim krekerima s lanenim sjemenkama, bogatim omega-3 masnim kiselinama, našao je svoje mjesto i mak.
Uživajte uz ovu izvrsnu grickalicu.

Krekeri s lanenim sjemenkama
(recept preuzet i prilagođen iz knjige Antiossidanti nel piatto)


* 120 g bijelog pšeničnog brašna
* 40 g integralnog pšeničnog brašna
* 40 g integralnog raženog brašna
* 10 g sjemenki lana
* 150 ml vode
* 1 žličica maka u zrnu
* 1 žličica soli
* 5 žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja


Stavite kuhati sjemenke lana u 150 ml vode, 5 minuta od početka vrenja. Ostavite da se sjemenke ohlade u sluzi.
Stavite sve tri vrste brašna, sol, mak i maslinovo ulje u zdjelu multipraktika.
Dodajte sjemenke lana zajedno sa sluzi i izmiksajte da dobijete ujednačenu smjesu.
Ako vam se čini presuha dodajte malo vode (ja sam dodala otprilike 15-20 ml), istresite na radnu površinu i kratko izmijesite.
Razvaljajte tijesto vrlo tanko na sasvim malo pobrašnjenoj površini (tijesto je masno od ulja i ne lijepi se jako).
Izrežite pravokutnike - moji su 5x8 cm - i premjestite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Izbodite ih malo vilicom i pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.

Flax Seeds Crackers

20 comments:

  1. wow, prekrasno.. ovo ću baš napraviti jedan dan, ovo je extra, ne sadrži maslac nego samo zdrave masnoće i maslinovo ulje, a sigurno je 100 puta bolje od kupovnih, kupovne niti ne volim baš, nekako su mi bez okusa.. fotke su odlične, pogotovo ova prva je jako lijepa :)

    ReplyDelete
  2. Ma che idea sfiziosa!! anche io quando comincio a sgranocchiare non la smetto più. Queste cosine integrali poi sono le mie preferite. Se non trovo la segale posso usare 80g di integrale?

    ReplyDelete
  3. Ma son stupendi, sembran quelli che compri da quanto precisi sono!
    sei strabiliante!
    ...e poi come dici, sani davvero coi semi di lino! li segno!

    ReplyDelete
  4. crunch...crunch...crunch...se comincio non smetto più! Sono favolosi questi crackers, perfetti e gustosissimi. Integrali sono la mia passione e con i semi di lino mi incuriosiscono un mondo. Un bacione, buon we

    ReplyDelete
  5. Oh my...your own homemade crackers! How brave and patient you are. they turned out great, by the looks of things!

    ReplyDelete
  6. Foto stupende!
    Ricette davvero gustose... a presto!

    ReplyDelete
  7. Divni keskici, a fotke su odlicne :)

    ReplyDelete
  8. Dajana, ovi krekeri su me oborili s nogu, a da ne pričam o pravim proljetnim fotografijama :)
    Recept pospremljen :)

    ReplyDelete
  9. Mene su pre svega odusevile predivne fotke i nacin na koji je sve prezentirano, svi ti mali detalji, lepe salvete, cinijica sa namazom, ruza u vazni... a ovakve grickalice jako volim i rado ih spremam, tako cu svakako isprobati.:))

    ReplyDelete
  10. Krekeri izgledaju fantasticno! A fotke su prekrasne, njezne, proljetne... Divan recept, moram isprobati :)

    ReplyDelete
  11. Your crackers looks so wonderful. I'd love to try making crackers! You photos are so pretty as well, so springy!!

    ReplyDelete
  12. I ja imam isti problem, ako je nešto ostavljeno na vidljivom mjestu gotovo je sigurno da će nestati brzinom svijetlosti. :)Da stvar bude još gora na poslu stalno imamo neke kekse i grickalice otvorene, da se posluži ko god želi, i onda skužim oko 15 h da sam se totalno overdozirala slatkim. :D :D

    Super su ti ovi krekerići i mislim da bi mi se jako svidjeli, a fotke su divne. Baš su nekako proljetne i prozračne. :)

    ReplyDelete
  13. Love those flaxseed crackers! Gotta give it a try. They look really super.

    ReplyDelete
  14. una grande bella ricetta corredata con delle gran belle foto

    ReplyDelete
  15. Predivna zdrava grickalica, a fotke su božanstvene! Sigurna sam da im mak daje posebnu notu. :)

    ReplyDelete
  16. savrseno, jako mi se svidja, a fotke su prelijepe!

    ReplyDelete
  17. Prekrasno i predobro, baš pravi fini zdravi snack. Odlični krekeri !

    ReplyDelete

Hi, Welcome to my blog. I love hearing your feedback, so don't hesitate to say what you think, or ask any question, I'd be glad to help.

Benvenuti! Mi fa piacere che vi siete fermati qui. Se vi va, lasciatemi un commento, una domanda, o altro, li leggerò con piacere.

Hvala vam na posjeti. Volim pročitati vaše mišljenje, stoga je svaki dobronamjeran komentar dobro došao kao i pitanja i nedoumice. Trudit ću se odgovoriti svima.