14 June, 2010

A delicious mix



The weekend behind us was signed by high temperature, outside and at home. My little one had fever for three days, but she started feeling better yesterday. And a little refreshment arrived yesterday evening, as it rained a bit.

This wonderful and delicious recipe comes from a book The Montignac Diet by M. Montignac that I bought recently in an attempt to learn eating healthier and help my husband lose some weight and bring certain blood values back to normal.
I enjoyed this dish immensely as it combines all of my favorite vegetables.
I suggest serving it with any meat or fish of your choice, especially grilled. My intention was to serve it with fish, but the fish I cooked tasted awful, didn’t seem so fresh, and unfortunately it ended up in the garbage bin, while we thanked the girls for not finishing all the chicken cutlets, and rescued the last piece of this beautiful salami from possibly getting wasted.



Roasted Vegetables alla Mediterranea

1 big eggplant
1 big red or yellow bell pepper
1 big fennel
2 zucchini
2 medium sized onions
2 cloves of garlic
Herbes de Provence
sea salt
extra virgin olive oil

Preheat the oven to 250°C.
Cut the eggplant into approx. 1 cm thick slices and then each slice into 6 triangles. Place the pieces on a baking tin lined with baking paper. Salt, just a little bit, and drizzle with some extra virgin olive oil.
Roast for about 16 minutes, until nicely golden. Place them into a serving bowl.

Lower the heat to 220°C.
Cut the bell pepper(s) into large pieces removing the stem and the seeds. Place them on a baking tin together with crushed garlic, salt, drizzle with EVOO and sprinkle with the herbes de Provence mixture.
Roast them for 10-12 minutes and than add to the eggplant.

Slice the zucchini thinly lengthwise. Cut the onions and the fennel into wedges. Mix them and place on a baking tin, season with salt, EVOO and the herbes de Provence.
Roast them for 8-10 minutes – the fennel should become transparent and the onion golden.

Mix all the vegetables and serve at room temperature.




Ho trovato questa ricetta nel libro di Michel Montignac, La Dieta Montignac. Ho ridotto un po’ le quantità perché quelle indicate nella ricetta basterebbero per sfamare un esercito (le quantità originali erano: 3 grosse melanzane, 4 peperoni rossi, 4 peperoni gialli, 2 finocchi) e non 4 persone.
La preparazione può sembrare un po’ lunga, ma in realtà è molto semplice e si può preparare in anticipo.
Credo che questo piatto sarebbe perfetto per accompagnare una grigliata di carne o pesce.


Verdure arrosto alla mediterranea

1 grossa melanzana
1 grosso peperone rosso o giallo (o tutte e due)
1 grosso finocchio
2 zucchine
2 cipolle medie
2 spicchi d’aglio
erbe di Provenza
sale marino
olio extra vergine d’oliva

Preriscaldate il forno a 250°C.
Tagliate le melanzane a fette e poi ogni fetta in 6 triangoli. Disponete i triangoli di melanzana su una teglia, conditeli con un po’ di olio e sale marino. Infornateli per circa 16 minuti finche dorati.
Trasferiteli in un’insalatiera.
Abbassate la temperatura del forno a 220°.
Disponete i peperoni tagliati a pezzi grossi e privati di semi sulla teglia, aggiungete l’aglio schiacciato, un po’ di olio e sale marino e cospargete con le erbe di Provenza. Infornate per 10 minuti.
Aggiungete i peperoni alle melanzane.
Mettete ora a cuocere le zucchine, tagliate a fette sottili nel senso della lunghezza, le cipolle e il finocchio tagliati a spicchi. Condite con un filo d’olio, un po’ di sale e le erbe di Provenza. Cuoceteli sempre a 220°C per 8-10 minuti. Il finocchio deve diventare trasparente e la cipolla dorata.
Riunite tutte le verdure nell’insalatiera, mescolatele e servite a temperatura ambiente.



Ovaj recept je iz knjige M. Montignaca, The Montignac Diet, koju sam nedavno kupila radi muža, budući da njegova niskokalorična dijeta, s malo masnoća + dosta vježbanja, nakon početnih optimističnih rezultata, nije dala najpovoljniji ishod po pitanju nekih drugih vrijednosti kao na primjer visoki kolesterol.
Samo što je njega teško uvjeriti u neke stvari.
U svakom slučaju u knjizi se osim detaljnog opisa načina prehrane prema njegovoj metodi, nalazi i dosta zanimljivih recepata koje sam htjela isprobati. Ovo je prvi od njih i odmah mi je upao u oči jer u sastojcima je bilo sve meni omiljeno povrće, naravno i tikvice, koje su
tema igre Ajme koliko nas je ovaj mjesec. Uz to još začinjeno provansalskim začinskim biljem koje obožavam.
Jedino što sam izmijenila u odnosu na originalni recept bile su količine. Da sam spremila od količina navedenih u receptu, cijeli tjedan bismo jeli samo ovo. Ne da je to loše, ali ja ipak volim promijeniti.
Namjera mi je bila poslužiti ovo povrće uz ribu, ali se ispostavilo da je riba imala odvratan okus, vjerojatno nije bila jako svježa, završila u smeću, a mi smo jedanput djeci zahvalili što nisu pojele sve pohane šnicle. U spas je pritekao i komadić odlične kobasice (i nju smo spasili od propasti).
Sve je dobro što se dobro svrši. Ili, kako za koga.
Ugodan vam novi tjedan.

Pečeno povrće na mediteranski način

1 veliki patlidžan
1 velika crvena paprika
1 veliki komorač
2 tikvice
2 srednje glavice crvenog ili ljubičastog luka
2 češnja češnjaka
mješavina provansalskog začinskog bilja
morska sol
maslinovo

Zagrijte pećnicu na 250°C. Patlidžan narežite na ploške (oko 1 cm) pa onda svaki kolut na šest trokutića. Rasporedite ih na široki pleh obložen papirom za pečenje. Lagano posolite i polijte s malo maslinovog ulja. Pecite oko 16 minuta odnosno dok lijepo ne porumene. Izvadite ih i stavite u zdjelu.
Smanjite temperaturu na 220°C. Na isti pleh stavite papriku (ja sam imala samo crvenu, možete staviti i crvenu i žutu), očišćenu od sjemenki i narezanu na veće komade. Dodajte češnjak, pospite s malo ulja, posolite i pospite mješavinom začinskog bilja. Pecite ih 10-12 minuta, a zatim izvadite i dodajte patlidžanima.
U međuvremenu narežite tikvice na listiće po dužini, luk i komorač na kriške. Posolite, polijte s malo ulja i pospite s mješavinom začinskog bilja. Nakon što ste izvadili paprike, stavite peći i ovo povrće oko 8 minuta (ja sam ih ostavila malo duže – komorač treba postati proziran, a luk porumeniti).
Pomiješajte sve povrće i ostavite da se ohladi prije posluživanja.


And for the end, a picture of the cutest little baker's apprentice ^_^



20 comments:

  1. Aren't roast vegetables just wonderful? I love the sweetness that develops as they caramelize. Your "assistant" is very sweet :-). I hope you are having a wonderful day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
  2. The mixed roasted veggies look terrific!

    ReplyDelete
  3. Io adoro le verdure e questo piatto sembra veramente sfizioso. Vado a comprare i peperoni, perchè è così invitante che lo voglio provare subito!!

    ReplyDelete
  4. io vado matta per le verdure, le preferisco a qualsiasi altra cosa! buonissime preparate in questo modo! le proverò! un bacione e buon inizio settimana!

    ReplyDelete
  5. Najsladji je, naravno, asistent :))) Rucak za desetku, odlican izbor za ove vrele dane!!! Veliki pozdrav tebi i devojcici :)

    ReplyDelete
  6. La mia mamma prepara in estate una ricetta simile e ne vado talmente ghiotta che non ci accompagno nient’altro. Quella che ti sembrava dose per un esercito a me basterebbe un paio di volte più o meno!!! Un bacione, buona settimana

    P.S. ma l’apprendista panettiera è la tua bimba? E’ dolcissima ^__^

    ReplyDelete
  7. SAi che oggi ho fatto un mix simile? Buono!!!!!!
    Quella meraviglia di bimba è tua??

    ReplyDelete
  8. * Mary, thank you, I think roasted vegetables are just gorgeous and so much tastier than in any other way.

    * Angie, thanks, dear.

    * elenuccia, subito? E perché no? Grazie...

    * Michaela, fai bene, specialmente in questo periodo, e sicuramente non fanno ingrassare, puoi mangiarne quante vuoi.

    * Casa de vainilla, hvala ti, moja je asistentica uvijek spremna nešto "zabrljati" ali i to je dio odrastanja, zar ne? Po ovoj vrućini, jedino što mi zbilja prija je povrće.

    * Solema e Federica, sì, è la mia bimba, Sara.
    E poi, Federica, sai che abbiamo mangiato tanto e ci è bastato per due pasti, non finivano più. Ma, no, non mi lamento :))))

    ReplyDelete
  9. wow che buono!!!!! bravissima!!

    ReplyDelete
  10. Lovely, simply lovely! My favorite way to eat vegetables. Such complex flavor. YUM

    ReplyDelete
  11. dajana...ahhhhhhh..those roasted veggies...looks super yum...i love eating roasted veggies with awesome awesome flavor..lovely cliks...and loved ur cute little assistant

    ReplyDelete
  12. Delizioso questo piatto, con il caldo che fa è l'ideale :P

    ReplyDelete
  13. la preparazione di questa tua ricetta mi ha molto colpito e devo provarla le verdure vedo che sono cotte e credoc he si rispamia anche sulle calorie , mi piace molto

    ReplyDelete
  14. wow what a healthy dish..really delicious and yumm..this kind of recipes are really good as always..
    ur little helper is so sweet..

    ReplyDelete
  15. Un mix di verdure davvero favoloso!!!Bacio

    ReplyDelete
  16. This looks great! I love herbs de provance!

    ReplyDelete
  17. Fino,fino volim ovakve nazovimo salatice jako pašu uzsve a fine su i same.

    ReplyDelete
  18. Ciao Dajana(hai pure un nome bellissimo),questo piatto di verdure arrostite è favoloso,presentato così è molto bello.Bravissima,un bacio.

    ReplyDelete
  19. Montignacovi recepti su meni jedni od dražih, zdrave i lagane kombinacije a uz to ukusne ! odličan izbor si napravila , a priprema , izgled, ...., oduševljena sam ! Naravno najviše me se dojmila slika male pomoćnice :), tako lijepo, lijepo !!

    ReplyDelete
  20. Ovo je savršeno, doslovno delicious mix. Ako ga ne mogu jesti sirovog i baš ga moram termički obrađivati, ovo mi je najdraži način pripreme povrća. Mogla bih se zajesti u tome! :)

    ReplyDelete

Hi, Welcome to my blog. I love hearing your feedback, so don't hesitate to say what you think, or ask any question, I'd be glad to help.

Benvenuti! Mi fa piacere che vi siete fermati qui. Se vi va, lasciatemi un commento, una domanda, o altro, li leggerò con piacere.

Hvala vam na posjeti. Volim pročitati vaše mišljenje, stoga je svaki dobronamjeran komentar dobro došao kao i pitanja i nedoumice. Trudit ću se odgovoriti svima.