27 December, 2009

Jingle Bells... jingle all the way


Christmas baking is well behind me, but I still have plenty of Christmas recipes up my sleeve. And being away from home and not cooking at all, I might even catch up with posting. Hopefully you won't get bored and escape. Because most of the things are good to prepare in any occasion not only Christmas time.
So help yourself with another cookie, please.
These are very simple and yet such tasty cookies. Couldn't be but perfect for these holidays, but I'm sure they'll be back soon and often.
Recipe borrowed from here.

CREAM CHEESE BELLS

200 g butter (at room temperature)
85 g cream cheese
50 g sugar
1 teaspoon vanilla extract
250 g flour
a pinch of salt
strawberry jam
powdered sugar

Sift together the flour and the salt and set aside.
In a mixing bowl cream the butter, the cheese and the sugar.

Add the vanilla extract and gradually mix in the flour as well.

Divide the dough in 4 parts and wrap each in a piece of plastic wrap and let rest in the fridge for at least 2 hours.

On a lightly floured surface, roll the dough out to 3 mm thin.
Cut the dough with a round 5 cm cookie cutter.


Put 1/4 teaspoon jam in the center of each circle and then fold the edges over the filling to form a bell.


Place on a baking sheet lined with baking paper and bake for 8-10 minutes in an oven preheated to 190°C.

Let them cool on a cooling rack and then dust with powdered sugar.



∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞


Biscottini molto semplici, ma davvero deliziosi e gustosi. Definiti anche "superiori" da una certa persona che non ama molto i dolci :))))
Li avevo preparato per questo Natale, ma di certo possono essere preparati in qualsiasi occasione, non necessariamente festiva.

CAMPANELLINI AL FORMAGGIO CREMOSO

200 g burro (a temperatura ambiente)
85 g formaggio cremoso(per esempio Philadelphia)
50 g zucchero
1 cucchiaino di estratto di vaniglia
250 g farina
un pizzico di sale
marmellata di fragole
zucchero a velo per spolverare


Setacciate la farina con il sale.
Mescolate bene il burro, il formaggio e lo zucchero con uno sbattitore elettrico.
Aggiungete l'estratto di vaniglia e poi unite gradualmente la farina.
Dividete l'impasto in quattro parti uguali copriteli con la pellicola trasparente e lasciate riposare in frigo per almeno 2 ore.
Stendete la pasta a uno spessore di 3 cm e ricavate dei cerchietti di 5 cm di diametro.
Mettete 1/4 di cucchiaino di marmellata su ogni cerchio e poi chiudete due lati sovraponendoli per formare un campanellino.
Cuoceteli per 8-10 minuti nel forno preriscaldato a 190°C.
Lasciateli raffreddare e poi cospargete con un po' di zucchero a velo.


∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞


Nježnog izgleda i okusa, jednostavni i u isto vrijeme svečani.
Brzi su i jednostavni za pripremiti (ako zanemarite vrijeme odmaranja u hladnjaku), a sigurna sam da će i kod vas istom brzinom nestati.

ZVONČIĆI S KREM SIROM

200 g maslaca (sobne temperature)
85 g krem sira (npr. Philadelphia, ABC)
50 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
250 g brašna
na vrh žličice soli
pekmez od jagoda

mljeveni šećer za posipanje

Mikserom pjenasto umutite maslac, sir i šećer.
Dodajte ekstrakt vanilije, i postepeno dodajte prosijano brašno i sol i sve dobro izmiješajte.
Podijelite tijesto na 4 dijela i svaki omotajte prozirnom folijom. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata, jer je tijesto jako mekano.
Na malo pobrašnjenoj podlozi rastanjite tijesto valjkom na 3 mm debljine.
Vadite krugove promjera 5 cm. Ostatke spojite, opet malo ohladite pa ponovo razvaljajte. Ponovite postupak s ostatkom tijesta.
Na svaki krug stavite 1/4 žličice pekmeza od jagoda i malo razmažite, ali neka rub od 1/2 cm ostane prazan.
Odignite i preklopite dva ruba kruga da dobijete izgled zvona. Malo pritisnite rubove da se ne otvore tijekom pečenja.
Redajte na pleh prekriven papirom za pečenje.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C, 8-10 minuta, dok lagano ne porumene.
Kad se ohlade pospite ih mljevenim šećerom.

15 comments:

  1. oh wow these look delish have fun with your family

    love Rebecca

    ReplyDelete
  2. These would go so good with my coffee right now! Merry xmas Dajana!

    ReplyDelete
  3. MM MM MM... Those look delicious... My coffee could sure use a couple of those right now... :) Merry Christmas!!

    ReplyDelete
  4. Che belle queste campanelle !! Tanti Auguri !!

    ReplyDelete
  5. They're very pretty...and sound delicious. I would not object to a post-Christmas cookie :D

    ReplyDelete
  6. Deliziosi questi dolcetti, davvero brava!!

    ReplyDelete
  7. carinissimi questi biscottini :)

    ReplyDelete
  8. Davvero carini e quel che più conta deliziosi questi biscottini. Grazie di esser passata da me :) e auguri per un super 2010 se non ci sentiamo prima!!!Baci

    ReplyDelete
  9. Yeah, I'm not too likely to get tired of someone else making cookies. Heh. Those look wicked good, hope you had a good holiday!

    ReplyDelete
  10. I just love the bell shape of these cookies. You always make such artful desserts. beautiful

    ReplyDelete
  11. I could never get bored of recipes, especially when they are as delicious as these. They sound incredible.

    ReplyDelete
  12. hej,pratimo te već dugo,ali ove zvončeke moram pohvaliti.
    Tako jednostavno i efektno!
    hvala

    ReplyDelete
  13. I made these for Christmas using Pina Colada jam...they are pretty easy to make and very yummy!

    ReplyDelete
  14. Thanks a lot, Morningfeather. Pina Colada jam sounds interesting, never tried something like that.

    ReplyDelete
  15. Stupenda pure questa ricetta, ma sei magica... mi iscrivo come follower non voglio perderti! un bacione! Elena

    ReplyDelete

Hi, Welcome to my blog. I love hearing your feedback, so don't hesitate to say what you think, or ask any question, I'd be glad to help.

Benvenuti! Mi fa piacere che vi siete fermati qui. Se vi va, lasciatemi un commento, una domanda, o altro, li leggerò con piacere.

Hvala vam na posjeti. Volim pročitati vaše mišljenje, stoga je svaki dobronamjeran komentar dobro došao kao i pitanja i nedoumice. Trudit ću se odgovoriti svima.