04 November, 2009

Last minute dinner


    I'm definitely a last-minute person. In any occasion, whether I have to go somewhere or prepare dinner.
    It can be a problem sometimes, you can imagine it easily. But in the end, I usually manage to pull the best out of myself when under last-minute-pressure.
    So one of these evenings, I was thinking desperately what to do with the chicken breast. Wasn't really inspired to make or eat anything in particular and started looking through some food magazines until I saw something similar to these skewers. Really, I borrowed only the shape, then the inspiration came along while I was looking for some more ingredients in the fridge. It was a very quick and easy dinner, but rather delicious.

    ROLLED CHICKEN SKEWERS WITH HAM AND MOZZARELLA

    1 whole chicken breast
    thinly sliced ham
    1 mozzarella or some other cheese
    salt, pepper,
    fresh or dry herbs

    I used some frozen chicken breast, and cut it into 4-5 mm thin cutlets before it thawed completely. This way it was much easier to cut very thin slices that I needed and didn't even pound them afterwards.

    Season the chicken with salt, pepper (and any other poultry seasoning you like), sprinkle with some finely chopped herbs. I used some herb mix (I think it was herbs of Provence).

    Place a thin slice of ham on each cutlet,

    roll them together jelly-roll style, and then cut each roll in half (or three, depending on how wide it is).
    Stick the rolls on bamboo or wooden sticks and brush or drizzle with oil.


    I decided to do them in the oven, but you could also do them on grill (or in a grilling pan).

    When they are almost done, lay sliced mozzarella or other cheese of your choice (in fact, I had only fresh mozzarella, and it wasn't exactly the happiest choice because it really melted and covered the meat completely). Cook shortly just for the cheese to start melting.
    I served these skewers with some grilled zucchini and fennel drizzled with some balsamic vinegar.


    (Ita)
    GIRELLE DI POLLO CON PROSCIUTTO E MOZZARELLA

    Questa ricetta è il risultato di una di quelle sere (che capitano spesso) quando non sapevo che fare con il solito petto di pollo. Che noia, che noia. Allora cambiamo la forma. Sono venuti molto belli questi spiedini, e senza molta fatica. Ho semplicemente usato quello che avevo in frigo.

    1 petto di pollo (1/2 kg circa)
    Prosciutto cotto
    1 mozzarella (fior di latte) o un altro formaggio
    sale, pepe,
    erbe aromatich
    e

    Ho scongelato il petto di pollo solo a metà, e poi l'ho tagliato a fettine sottili (4-5 mm). È stato molto più facile che tagliare la carne completamente scongelata. Una volta tagliate, le fettine ci mettono davvero poco a scongelarsi completamente.
    Condite la carne a piacere con sale e pepe, cospargete con le erbe aromatiche tritate (ho usato un misto, erbe di Provenza, credo).
    Mettete una fettina di prosciutto cotto su ogni fettina di carne e arrotolate. Tagliate ogni rotolo in due o tre parti uguali e infilate le girelle sui bastoncini di legno per spiedini.
    Potete grigliare i spiedini (circa 3 minuti per lato) oppure metterli in una pirofila e cuocere nel forno (200°C) con un filo d'olio per circa 10 minuti.
    Quando la carne è quasi cotta, appoggiate le fettine di formaggio sopra e lasciate cuocere ancora un paio di minuti finché il formaggio inizia a fondersi.


    (Cro)
    PILEĆI RAŽNJIĆI SA ŠUNKOM I MOZZARELLOM

    1 pileće prse
    tanko narezana prešana šunka
    1 mozzarella ili neki drugi sir
    sol, papar, Vegeta
    aromatično bilje po želji (peršun, bosiljak, itd.)

    Meso sam poluodmrznuto narezala na šnicle tanke oko 4-5 mm (tako ih je lakše izrezati tanko, a poslije se izrezane jako brzo odmrznu do kraja).
    Posolite, popaprite i povegetite meso po želji. Pospite sitno nerazinim peršunom i/ili drugim aromatičnim biljem.
    Na svaku šniclu stavite tanku krišku šunke, zamotajte šnicle u rolnice, pa svaku rolnicu narežite na dva ili tri jednaka dijela (široka otprilike 2-3 cm). Nabodite rolnice na drvene štapiće za ražnjiće tako da je prerezani dio gore i dolje.
    Možete ih peći na grilu, u gril tavi ili u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10-ak minuta. Pred kraj stavite sir narezan na ploškice i zapecite još malo dok se sir ne počne topiti

    16 comments:

    1. ecc..ese avevi tempo che facevi?:DDD brava!!ma niente per il contest?:D

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    2. chiamala cena all'ultimo minuto!!! per me è perfetta!!! un bacione.

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    3. wow! che meraviglia questi spiedini di pollo! golosissimi con il formaggio filante!!

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    4. I've made rolled chicken like that before but never thought of putting it on a skewer. That's so smart! Love the melted mozzarella!

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    5. Non so mai come fare il petto di pollo per mio figlio, che quando torna dalla palestra desidera trovarlo per cena. Avendo esaurito tutte le idee questa mi è preziosa!!!

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    6. Mmmm that looks so delicious to be a last minute meal! :D

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    7. That looks fantastic! What a great idea.

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    8. predivno, predivno... bas mi se svidja :)

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    9. I love to plan...it's the execution that leaves a lot to be desired on my end :) These look tasty!

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    10. oh wow...aren't those just beautiful!!! and of course you had to melt cheese over them....YUM!!!

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    11. Odlično je ovo. ANA

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    12. Fantastic! I would love to try these grilled. Yum!

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    13. They look fantastic and sound delicious...and they're on a stick, so that makes 'em fun....it's a winner :D

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    14. Hi Dajana!

      This looks really delicious. I've been feeling a bit bored with dinner lately. I would love to make this one to jazz things up! Love the Balsamic drizzle!

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    15. che buono questo secondo. Bellissima l'idea di creare delle girelline..

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