Salmon burgers
Now that two out of three little (cutest in the world) monsters are back to school, I hope to find more time for writing. As always, during my absence, the kitchen was fully in function. Oven never left in peace. Lots of lovely desserts baked. But I decided to come back with these salmon burgers.
Even though my husband says he prefers how I usually cook salmon and wouldn't change it (by the way, it's a recipe I never shared... a reminder to myself), I think this was a pretty great fish recipe. Especially because I like changes, I easily get bored cooking food always in the same way.
And even though I'm not much of a hamburger person, I'm giving a thumb up to this one.
Salmon burgers
(recipe from Sale&Pepe magazine)
* 400 g salmon fillet
* a small bunch of fresh herbs (dill, parsley, thyme)
* 1 organic lemon
* lettuce
* 1 tomato
* 1 cucumber
* 4 TBspoons Greek yogurt
* salt and pepper
* 4 rye or whole wheat hamburger buns
Using a very sharp knife, mince the salmon fillet (without skin) as finely as you can.
Season with salt, pepper and finely chopped herbs (add the herb to suit your taste).
Divide into four parts and shape four patties
Just lighly oil them on both sides and wrap each separately into a piece of baking paper.
Heat a non stick skillet and cook the fish burgers for about 2-3 minutes on each side.
Remove from the skillet and wait 2 minutes before removing them from the wrap.
Slice the tomato and the lemon thinly.
Using a vegetable peeler, slice the cucumber into thin slices lenghtwise. Season the cucumber with a little salt and pepper, finely chopped dill and the Greek yogurt.
Cut the buns in half. Place a slice of lemon on the bottom part, then lettuce and salmon burger on top. Complete with cucumber and tomato.
Hamburger di salmone
(da Sale&Pepe)
* 400 g di filetto di salmone
* un piccolo mazzetto di erbe fresche (finocchietto, prezzemolo, timo)
* 1 limone non trattato
* lattuga
* 1 pomodoro
* 1 cetriolo
* 4 cucchiai di yogurt greco
* sale e pepe
* 4 panini alla segale o farina integrale
Tritate il filetto di salmone con un coltello. Conditelo con sale, pepe e le erbe tritate finemente.
Formate 4 burger.
Con un goccio d'olio extravergine, ungeteli da tutti e due lati.
Avvolgeteli poi singolarmente nella carta da forno formando i cartocci.
Scaldate una padella antiaderente e cuocete gli burger per 2-3 minuti per lato.
Lasciateli nel cartoccio per 2 minuti prima di aprirlo.
Tagliate il limone e il pomodori a fettine sottili.
Usando un pelapatate, tagliate il cetriolo a fettine sottili nel senso di lunghezza. Conditelo con un po' di sale, pepe, l'aneto tritato e lo yogurt greco.
Tagliate i panini a metà. Farciteli con una fettina di limone, la lattuga, e poi l'hamburger, il cetriolo e il pomodoro.
Hamburgeri od lososa
(iz časopisa Sale&Pepe)
* 400 g fileta svježeg lososa
* manji svježnjić svježeg začinskog bilja (kopar, peršin, timijan)
* 1 neprskani limun
* zelena salata
* 1 rajčica
* 1 krastavac
* 4 žlice grckog jogurta
* sol i papar
* 4 ražena peciva ili integralna pšenična
Nožem što sitnije nasjeckajte lososa.
Posolite, popaprite i dodajte sitno nasjeckano začinsko bilje.
Oblikujte 4 hamburgera.
Nauljite hamburgere s vrlo malo ulja i svaki posebno zapakirajte u komad papira za pečenje (škartoc).
Zagrijte teflonsku tavu i pecite hamburgere u škartocu 2-3 minute sa svake strane.
Ostavite ih da odmore 2 minute u škartocu prije nego ga otvorite.
Narežite rajčicu i limun na tanke ploške.
Krastavac narežite nožićem za guljenje voća i povrća uzdužno na tanke trake. Začinite s malo soli, papra i pomiješajte s grčkim jogurtom i sitno nasjeckanim koprom.
Prerežite pecivo. Stavite na donju polovicu krišku limuna, zelenu salatu, hamburger od lososa, krastavac s grčkim jogurtom i kriške rajčice.
In estate si cucina, ma non si ha voglia di stare rientro ad un computer. Bentornata! E voglio provare questi hamburger, anche se so che anche mio marito mi dirà la stessa cosa del tuo :D
ReplyDeleteSono sempre prevedibili (i mariti), e poco disposti a cambiare le cose :)))))
Deletethey look wonderful and life with kids is oh so busy
ReplyDeleteNon mi parlare di fare sempre le stesse cose, in casa mia appena si cerca di fare qualcosa di diverso ti guardano sempre storto con lo sguardo indagatore e preoccupato a indicare "ma che diavoleria ti sei inventata questa volta?" Mi ha molto incuriosito questa cottura nel cartoccio, serve a mantenere più morbido l'hamburger?
ReplyDeleteLe mie figlie direbbero: Hai fatto di nuovo una cosa schifosa che ti mangerai solo tu! :)))))
DeleteCredo che il cartoccio faccia si che restino più morbidi, non si asciugano perché il vapore resti intrappolato dentro. Il salmone tende ad asciugarsi troppo in cottura. Così è cotto velocemente ed resta morbido.
Mi immagino la tua cucina sempre in fermento che sforna cose buonissime! ...come questi hamburger di salmone.... chissà che bontà...quel panino così farcito mi fa una voglia! :)
ReplyDelete