Warm Roast Cauliflower, Chickpea and Quinoa Salad
It's Friday and it calls for a simple, healthy but always delicious recipe.
To combine vegetables, legumes and cereals in one meal is for me the closest thing to perfection. One dish that has everything to make you eat healthy, to feel full but light, to enjoy but without a little bit of guilt if you "exaggerate". You can't exaggerate with this salad, as much as you eat.
Making this salad, I also discovered my 19-month-old loves quinoa, which was really great. Now we can enjoy quinoa dishes together. And there will be more of them coming soon.
I got stuck on Gourmet Traveller page the other day, and discovered several quinoa recipes that I loved at first sight (and not only quinoa recipes, there are so many great recipes and pictures are simply mothwatering and so inviting). This is one of them.
Since this recipe is also gluten-free, I'm sending it to 100% Gluten Free (Fri)Day
Warm Roast Cauliflower, Chickpea and Quinoa Salad
* 350 g cauliflower
* 1 garlic clove
* 1 organic lemon, zest and juice
* 100 ml extra virgin olive oil
* 400 g canned chickpeas
* 200 g quinoa
* 3 spring onions
* 1 TBspoon vinegar
* 100 g Greek feta or labne cheese
* fresh mint and parsley
Preheat the oven to 200°C.
Cut the cauliflower into small florets. In a mixing bowl, mix well the finely minced garlic, finely grated zest of 1/2 lemon, 2 TBspoons extra virgin olive oil, salt and pepper to taste. Add the cauliflower florets and toss to coat them evenly.
Spread the cauliflower florets on a baking tray lined with baking paper and roast them in the hot oven until golden and tender, about 20 minutes.
Drain and rinse the chickpeas, dry them with the absorbent paper and season with the zest of 1/2 lemon, 1 TBspoon of extra virgin olive oil, and a little salt.
Spread them on a baking tray adn roast for 15 minutes.
Meanwhile, put the quinoa in a fine mash sieve and rinse well under cold running water.
Put the quinoa into a saucepan, add twice as much water and bring to a boil. Add a little salt, cover and simmer on low heat until the quinoa has absorbed all the water. Be careful towards the end.
Spread the cooked quinoa on a large plate to cool down a little.
In a salad bowl, combine roughly torn parsley and mint, sliced spring onions, vinegar (I used apple vinegar), lemon juice and the remaining oil. Add the roasted cauliflower, the chickpeas and the quinoa. Toss everything to combine and scatter with crumbled feta or labne.
Serve warm.
Insalata calda con cavolfiori arrostiti, ceci e quinoa
* 350 g di cavolfiore
* 1 spicchio d'aglio
* 1 limone non trattato, scorza e succo
* 100 ml di olio extra vergine d'oliva
* 400 g di ceci precotti
* 200 g quinoa
* 3 cipollotti
* 1 cucchiaio di aceto
* 100 g di formaggio feta o labna
* foglioline fresche di menta e prezzemolo
Scaldate il forno a 200°C.
Dividete il cavolfiore in cimette piccole. In una ciotola mescolate l'aglio sminuzzato, la scorza finemente grattugiata di 1/2 limone, 2 cucchiai di olio EVO, sale e pepe. Aggiungete il cavolfiore e mescolate bene.
Stendete il cavolfiore su una teglia ricoperta con la carta da forno e infornate per circa 20 minuti o finché il cavolfiore non risulti dorato e tenero.
Scolate i ceci dal liquido e sciacquateli. Asciugateli sulla carta assorbente e poi conditeli con l'altra metà della scorza di limone grattugiata, 1 cucchiaio di olio EVO, e un pochino di sale. Infornate sempre a 200°C per 15 minuti.
Nel frattempo mettete la quinoa in un colino con le maglie fitte e sciacquatela bene sotto l'acqua fredda. Mettetela a cuocere con la doppia quantità di acqua. Quando inizia a bollire, salate leggermente coprite e lasciate cuocere a fuoco basso finché non sarà assorbita tutta l'acqua.
Stendete la quinoa cotta su un piatto largo e lasciatela raffreddare.
In un'insalatiera mescolate le foglie di prezzemolo e menta spezzettate, i cipollotti affettati, l'aceto (ho usato quello di mele), il succo di limone e l'olio EVO rimasto. Aggiungete il cavolfiore, i ceci e la quinoa. Mescolate bene e aggiungete il feta sbriciolato.
Servite l'insalata ancora calda.
Topla salata od pečene cvjetače, slanutka i quinoe
* 350 g cvjetače
* 1 češanj bijelog luka
* 1 neprskani limun
* 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
* 400 g kuhanog slanutka
* 200 g quinoe
* 3 mlada luka
* 1 žlica octa
* 100 g Grčke fete ili labneha
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Izrežite cvjetaču na što manje cvjetiće. Pomiješajte u zdjeli usitnjeni češnjak, sitno naribanu koricu 1/2 limuna, 2 žlice maslinovog ulja, malo soli i papra (po ukusu). Dodajte cvjetaču i dobro izmiješajte. Rasporedite zatim cvjetaču na pleh obložen papirom za pečenje i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 20 minuta ili dok cvjetača nije zlatno smeđe boje i mekana.
Slanutak ocijedite i isperite. Posušite ga na upijajućem papiru, pa ga začinite sa žlicom maslinovog ulja, naribanom koricom 1/2 limuna i malo soli. Stavite ga peći 15 minuta.
U međuvremenu, stavite quinou u gusto cjedilo i isperite je pod mlazom hladne vode.
Stavite je kuhati u dvostrukoj količini vode (suhu quinou stavite u mjernu čašu pa odredite potrebnu količinu vode za kuhanje). Kad voda prokuha, malo je posolite, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok quinoa ne upije svu vodu.
Istresite quinou na širi tanjur da se prohladi.
U zdjeli za salatu pomiješajte nakidane listiće mente i peršina s preostalim maslinovim uljem, octom (ja sam stavila jabukov), limunovim sokom. Dodajte pečenu cvjetaču, slanutak i quinou. Dobro izmiješajte pa dodajte izmrvljeni feta sir.
Poslužite salatu toplu.
Divno jelo, ne bih ja ni mrvicu ostavila u tanjiru... Svi sastojci su moji omiljeni!
ReplyDeleteInnanzi tutto grazie per averci pensate :)
ReplyDeleteSecondo, amo anche io la quinoa che ho scoperto solo da poco tempo e grazie al blog. Mangiarla ad insalata è la morte sua e questa mi pare davvero un'ottima ricetta, che adotterò per coccolarmi senza troppi sensi di colpa <3
Vivo in argentina e quindi la quinoa è quasi di casa, quasi perchè l'hanno riscoperta anche qui da poco. A me piace molto e condita come hai fatto tu in insalta è veramente un ottimo pasto
ReplyDeletegrandissima ricetta! molto colorata e salutare, grazie mille! Buona domenica. Sonia
ReplyDeleteDajana, ovo je odlicno. Cim zavrsim sa dijetom za 10-ak dana, napravicu. Bas mi se svidja :)
ReplyDeleteOdlično izgleda!
ReplyDeleteObrok po mjeri, ovo mi se jako sviđa !
ReplyDeleteBuoooono! Amo cavolfiore e ceci... Anche assieme, infatti di recente ci avevo fatto le polpette... Con la quinoa ed il tocco sapido della feta questo piatto deve essere una favola! :)
ReplyDeleteTerry