Fettine Langarole
Each and every member of my family has their favourites. Guess who's the only one that won't complain... ever... and will gobble and munch on anything I bake... besides myself, naturally... You'll find the answer if you scroll the pictures down...
Oh, and the recipe for these cookie! It's one of those that you'll keep coming back to in any occasion. Once you've made and tasted them. Promise. So don't wait too long before you give them a go.
Have a nice and sweet day!
Fettine Langarole (Hazelnut Slices)
(by Luca Montersino)
* 250 g butter
* 110 g powdered sugar
* 45 g heavy cream
* 25 g unsweetened cocoa
* 400 g flour
* 135 g hazelnuts
* vanilla (scraped seeds from 1/3 vanilla bean or 1 teaspoon extract)
Using an electric mixer, beat softened butter with powdered sugar, salt and the vanilla.
Add heavy cream, and then flour sifted or whisked together with the cocoa.
In the end stir in the roughly chopped toasted hazelnuts.
Line a plastic or metal rectangular or square container (e.g a 12x20 cm or you could use several mini loaf pans) with a piece of plastic wrap. Transfer the dough in the container and level with a spoon or spatula.
The dough needs to be placed inside a container or square metal ring because it's very soft. Cooling it in the fridge it will become hard enough to be sliced.
Refrigerate the dough for a couple hours or until completely firm.
Cut the dough into 4 cm wide pieces and then slice each into 1 cm thick slices.
Place them on a baking sheet lined with baking paper.
Bake the cookies at 175°C for 18-20 minutes.
Cool them on a cooling rack and store in an airtight container.
Pan di stelle
* Pan di stelle are famous Italian cookies. My daughter loves the original ones, so I adapted the recipe for Fettine Langarole to make them in home-made version. Kids loved them.
* Instead of roughly grinding the hazelnuts, keep running your food processor until they start releasing oil and turn into smooth paste (hazelnut butter). Add the hazelnut paste to the cookie dough. Divide the dough in 3 or 4 parts and shape each into round 4-5 cm wide log. Wrap in a piece of plastic wrap and refrigerate until firm. Cut into 5 mm thick slices and bake for 15-18 minutes. Let them cool and then decorate with a little royal icing forming little stars on top of each cookie. Let the icing set before storing them in an airtight container.
*Tip: since the dough is very soft in the beginning, to help the rolls keep nice round shape, try putting them inside some kind of round shaped mould, for example an empty kitchen paper towel roll.
Fettine Langarole
(di Luca Montersino)
* 250 g burro
* 110 g zucchero a velo
* 45 g panna fresca
* 25 g cacao amaro
* 400 g farina "00"
* 135 g nocciole
* vaniglia (semi di 1/3 di bacello o 1 cucchiaino di estratto)
* un pizzico di sale
Con uno sbattitore elettrico lavorate il burro con lo zucchero a velo, il sale e la vaniglia. Aggiungete la panna versandola a filo e poi aggiungete la farina e il cacao setacciati insieme. Unite alla fine le nocciole ridotte in granella.
Rivestite un contenitore rettangolare o un anello d'acciaio (circa 12x20 cm) con la pellicola alimentare. Trasferite l'impasto al interno e livellatelo con una spatola o cucchiaio (l'impasto è molto morbido).
Trasferite l'impasto nel frigorifero e fatelo rassodare bene.
Togliete poi l'impasto dal contenitore e tagliatelo a strisce larghe 4 cm, poi ritagliate ciascuna a fettine spesse circa 1 cm.
Sistematele su una placca da forno rivestita con la carta da forno.
Cuocete i biscotti per circa 18-20 minuti a 175°C.
Sfornateli, lasciateli raffreddare su una griglia e conservateli in un contenitore di latta.
Pan di Stelle
* Le mie figlie non hanno gradito molto i biscotti originali, perché a differenza di me, non vogliono sentire pezzettini di nocciole dentro. Così ho fatto una piccola modifica e le bimbe sono letteralmente impazzite e biscotti... non ci si sono più.
* Invece di ridurre le nocciole in granella, continuate a tritarle nel mixer/frullatore finché cominciano a rilasciare olio e diventano una crema/pasta. Aggiungete la pasta di nocciole nel impasto dei biscotti. Dividete l'impasto in 3 o 4 parti, formate dei rotoli di 4-5 cm di diametro, avvolgeteli nella pellicola alimentare e lasciate rassodare in frigo. Tagliate i rotoli a fettine di 5 mm di spessore e cuoceteli per 15-18 minuti a 175°C. Una volta raffreddati decorateli con un po' di glassa di zucchero disegnando delle stelline.
* Consiglio: siccome la pasta è molto morbida, per aiutare i rotoli di pasta a mantenere la forma arrotondata inseriteli dentro qualcosa che possa servire come stampo, anche un cartoncino del rotolo di carta assorbente da cucina può essere molto utile.
Fettine Langarole (Ploške s lješnjacima)
* 250 g maslaca
* 110 g šećera u prahu
* 45 g slatkog vrhnja za šlag
* 25 g gorkog kakaa
* 400 g brašna
* 135 g lješnjaka vanilija (sjemenke 1/3 mahune ili 1 žličica ekstrakta)
* prstohvat soli
Izradite mikserom omekšali maslac sa šećerom u prahu, solju i vanilijom.
Dodajte prvo u tankom mlazu slatko vrhnje, a zatim brašno prosijano zajedno s kakaom.
Na kraju umiješajte krupno mljevene ili nasjeckane, prethodno popržene lješnjake (ja ih sameljem u multipraktiku, tako da ostanu krupniji komadići).
Obložite četvrtastu posudu prozirnom folijom i stavite smjesu unutra i poravnajte. Moja je (plastična) posuda dimenzija 12x20 cm. Trebali biste dobiti sloj debljine 3-4 cm.
Smjesu je potrebno staviti u kalup (može biti i samo metalni četvrtasti obruč) jer je jako mekana, ali hlađenjem se stisne tako da nemojte dodavati više brašna.
Stavite u hladnjak par sati da se dobro ščvrsne.
Izvadite smjesu iz kalupa i izrežite po dužini na tri komada širine 4 cm.
Izrežite svaki dio na ploške debljine 1 cm i stavljajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite kekse na 175°C otprilike 18-20 minuta.
Ostavite ih da se ohlade na rešetki, a zatim ih spremite u metalnu posudu.
Pan di stelle
* Pan di stelle jedni su od omiljenih keksa moje mlađe kćeri. Kad sam napravila Fettine Langarole, glavna zamjerka koju su imale moje kćeri bili su komadići lješnjaka u njima (ono što se meni najviše svidjelo kod njih). Stoga sam napravila malu izmjenu u receptu i za njih pripremila ovu neodoljivu varijantu.
* Kad stavite miksati lješnjake u mikseru/blenderu/multipraktiku nemojte se zaustaviti na grubo mljevenim komadićima, već nastavite miksati dok lješnjaci ne počnu otpuštati ulje i dobijete skoro sasvim glatku kremu/pastu od lješnjaka. Dodajte ovu pastu od lješnjaka u tijesto. Oblikujte od tijesta 3 ili 4 rolnice promjera 4-5 mm, omotajte ih prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se dobro ohlade da ih možete rezati. Izrežite rolnce na ploške debljine 5 mm i pecite ih oko 15 do 18 minuta na 175°C. Kad se ohlade ukrasite ih s malo šećerne glazure (royal icinga) crtajući zvjezdice. Nakon što se glazura osuši možete kekse spremiti u metalnu posudu s poklopcem.
* Savjet: Budući da je tijesto jako mekano prije hlađenja, da bi rolnice zadržale lijep okrugao oblik stavite ih u nekakav "kalup", npr. obična kartonska rolnica od kuhinjskog papira može savršeno poslužiti svrsi.
Predivni su... Mogu zamisliti finu aromu lesnika... :)
ReplyDeleteObožavam lješnjake, još kad ih mogu i grickati u keksu, savršeno
DeleteFantastic! We love cookies at any form or shape!
ReplyDeleteSo do we, thanks, Angie
DeleteCome mi era potuta sfuggire questa ricetta di Montersino?!?? orrore....fortuna che li hai fatti e postati. Che carine la manine del tuo cucciolo che cercano di farsi strada verso i biscotti :-)
ReplyDeleteNon ti preoccupare, che le cose buone prima o poi saltano fuori. Il cucciolo è diventato il vero golosone della casa.
DeleteMeni genijalni i često guštamo u njima.
ReplyDeletePrstici su mu da ga covek porucka :)))
ReplyDeleteA i keksici su odlicni, nije ni cudo sto im se tako obradovao :)))
Very Best one to make the process very well. Cookscape
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