Melon Sorbet
Everyone seems anoyed by the fact.
But to be honest, I would prefer to live in the world where TV and newpapers had no bad new like this to talk about. Would it be so bad? To have have only lucky children born to this world and not having to feel sorry for less fortunate ones?
We all have our little Royal babies. Mine is almost 1 year old and I can't believe he's already that big. He's all over the place and that's certainly one of the reasons why I haven't been posting anything lately. Time factor isn't really playing in my favor but that's ok. These precious moments are something you live only once (to tell the truth I've been living them for the third time ^_^) and I'm not sorry I'm part of them.
I was thinking about the recipe to post after this long hiathus, and although the recipe for semolina flour bread was already half written, and many others at least had pictures and title in them, I thought the moment of major summer heat called for something fresh and simple to make, without turning your oven on or fussing much around.
Following an article in Cucina naturale magazine, I prepared four different flavors sorbets, and I loved them all, but my family voted this one as absolutely THE best.
So, I'm happy to share it with you.
Have a great weekend.... see you next week, maybe ^_^
* 500 g melon pulp
* 240 g maple syrup (or simple sugar syrup)
* 290 ml cold water
* 5 g locust bean gum/powder
* juice from 1/2 lemon
* a pinch of turmeric spice and powdered corriander seeds (optional)
Mix the maple syrup with cold water and the locust bean gum in a blender or using a stick blender.
Add the melon pulp cut into cubes and the spice if desired. Mix until you get a smooth creamy mixture.
Shortly before pouring it into an ice cream maker, stir in the lemon juice.
Pour half of the mixture into an ice cream maker and freeze for 15-20 minutes.
Serve the sorbet immediately if you like it soft or transfer into a freezer safe container and chill for about an hour before serving it.
Proceed with the second half of the sorbet mixture or keep it in the fridge for up to 3 days if you want to prepare it later.
* about Locust bean powder. To order it check here for example.
* As an alternative to maple syrup, prepare a simple syrup boiling 350 ml water with 650 g raw cane sugar. Cook the syrup on low heat until it reaches 85°C. Let it cool to room temperature then pour into a glass container and refrigerate for up to 1 week.
* If you don't have an ice cream maker, freeze the sorbet mixture in an ice cubes mould. Once it's completely frozen, process it shortly in a food processor or a blender and serve immediately.
* 500 g polpa di melone pulita
* 240 g sciroppo d'acero (o sciroppo di zucchero)
* 290 ml acqua fredda
* 5 g farina di semi di carruba
* succo di 1/2 limone
* un pizzico di curcuma e coriandolo in polvere (optional)
Mescolate lo sciroppo d'acero con l'acqua fredda e la farina di semi di carruba. Mescolate per qualche istante con un frullatore a immersione per evitare i grumi.
Aggiungete la polpa di melone tagliata a dadini. A piacere aggiungete anche un pizzico di curcuma e coriandolo in polvere. Mescolate ancora bene con il frullatore per ottenere una crema liscia.
Poco prima di versare la crema nella gelatiera, aggiungete il succo di limone.
Versate metà della crema nella gelatiera e lasciatela lavorare per 15-20 minuti circa.
Potete servirlo subito se vi piace il sorbetto morbido, oppure trasferire nel freezer se vi piace più sodo.
Proseguite con la preparazione dell'altra metà della crema, oppure conservatela nel frigo fino a 3 giorni e preparate il resto del sorbetto poco prima di consumarlo.
* La farina di semi di carruba e una polvere bianca/giallastra. Si usa nella preparazione di gelati, caramelle, prodotti per pasticceria. Si usa come addensante, emulsionante, stabilizzatore. Si può trovare on line oppure nei negozi NaturaSì
* Per preparare lo sciroppo di zucchero, riscaldate 350 ml di acqua con 650 g di zucchero integrale di canna mescolando finché non si sia sciolto e lo sciroppo raggiunge la temperatura di 85°C. Lasciatelo raffreddare a temperatura ambiente e poi conservatelo in frigo fino al momento di usarlo. Si conserva per una settimana.
* Se non avete la gelatiera, versate la crema nei stampi per il giaccio. Una volta che si sia congelata, frullate i cubetti e servite il sorbetto subito.
* 500 g očišćene dinje
* 240 g javorovog sirupa (ili šećernog sirupa)
* 290 ml hladne vode
* 5 g brašna od sjemenki rogača
* sok 1/2 limuna
* prstohvat kurkume i korijandera u prahu (po želji)
Pomiješajte javorov sirup s hladnom vodom i brašnom sjemenki rogača. Izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu da razbijete eventualne grumenčiće.
Dodajte voće narezano na kockice (po želji dodajte prstohvat kurkume i korijandera u prahu). Opet izmiksajte dok ne dobijete glatku kremu.
Prije nego ćete sipati kremu u aparat za sladoled dodajte sok limuna i izmiješajte.
Sipajte polovicu kreme u aparat za sladoled i uključite ga. Neka radi 15-20 minuta.
Sorbet možete poslužiti odmah, ili ako želite da je čvršći premjestite ga u posudu s poklopcem i rashladite dalje u zamrzivaču.
Drugu polovicu možete pripremiti odmah, ili čuvati u hladnjaku do 3 dana i pripremiti ga kad vam je potreban.
* sorbet je najbolji tek pripremljen, ima jako sitne kristaliće leda i mekan je. Stajanjem u zamrzivaču će dosta očvrsnuti stoga ga ili ostavite par minuta na sobnoj temperaturi ili izrežite na kocke pa promiksajte vrlo kratko u blenderu prije posluživanja
* ako nemate stroj za sladoled, uspite kremu za sorbet u kalupiće za led. Kad se zalede, stavite ih u blender i kratko izmiksajte i poslužite odmah.
* brašno od sjemenki rogača nije mljeveni rogač (i ne može se zamijeniti njime), radi se o bijelom-bež prahu koji se koristi u izradi sladoleda, karamela, slastičarskih proizvoda. Koristi se za zgušnjavanje, emulzioniranje, želiranje ili kao stabilizator.
Nisam sigurna može li se i čime zamijeniti brašno od sjemenki rogača ovako na hladno tj. bez kuhanja, a da bi se postigla ista funkcija tj. kremasta konzistencija s manje kristala leda. Rečeno mi je da se xantham gum može koristiti kao alternativa, ali ja nisam s njom isprobala.
U krajnjem slučaju isprobajte bez ikakvog dodatka, razlika će se osjetiti samo u konzistenciji i kristalima leda. U Italiji se može kupiti on line ili u trgovinama Naturasì.
* umjesto javorovog sirupa možete pripremiti šećerni sirup tako što ćete zagrijavati 350 ml vode sa 650 g nerafiranog smeđeg šećera dok se sav šećer ne istopi i tekućina dostigne temperaturu od 85°C. Ostavite sirup da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga ulijte u staklenu bocu i čuvajte u hladnjaku do upotrebe. Rok trajanja mu je tjedan dana. Od ove količine sirupa možete pripremiti oko 3 kg sorbeta, stoga, ako vam je to previše, pripremite manju količinu. Ali ako namjeravate često praviti sorbete zgodno je imati ga pri ruci već pripremljenog.
Totally refreshing and yum! Perfect for hot summer days!
ReplyDeleteSono d'accordo con te. per quanto non me ne importi nulla e siano venute a noia le notizie sul royal baby, meglio questi pettegolezzi che dover assistere a tragedie come quella del treno spagnolo. L'alternativa alle notizie frivole? Un buon libro, una bella musica di sottofondo e un mega bicchierone del tuo fresco sorbetto ^_^ Serata perfetta in totale relax. Un bacio, buon we
ReplyDeleteJa sam u zadnje vrijeme u fazi sorbeta od limuna , ali i ovaj mi je tako primamnjiv da ću ga sigurno ubrzo isprobati. Dinju baš volim i znam da će mi se sviđati i u ovom izdanju. Krasno si prezentirala sorbet, jako su lijepe slikice !
ReplyDeletekrasna boja
ReplyDeleteCiao, ho letto il tuo commento sul mio gelato alla banana e liquirizia.. perché non provi ad aggiungere (al posto della liquirizia) del cioccolato al latte fuso a bagnomaria con un po' di latte (o latte di riso)? secondo me la banana non si sente più.. (anche aggiungere una bacca di vaniglia, magari le tue figlie così lo mangiano volentieri)
ReplyDeleteSuper izgleda!
ReplyDeleteJa sam fascinirana njihovom tradicijom i poštivanjem iste.