Flat like a schiacciata!!!
My first post-vacation post.
Hey! I'm back!
Back but knocked off by a cold and the heat.
I don't know how, but I managed the catch a cold, even though it's extremely hot.
All food tastes so bland and disgusting.
Actually, not all the food. This focaccia, that I prepared yesterday, knocked me off - absolutely gorgeous. The smell and the taste of the baked grapes woke up all my senses.
The recipe for this sweet focaccia filled and topped with grapes belongs to Tuscan cuisine, in particular the areas of Florence and Prato, and I cannot but wonder how come I never had a single piece over the 5 years I spent there.
Better late than never.
In Tuscany, focaccia is generally called schiacciata which litterally means "flattened". This Schiacciata with grapes used to be prepared during the grape harvest period. It's a rather poor dish, made with the bread dough, oil, sugar and grapes. The grapes used were of variaty canaiola, although I used uva fragola.
It is pretty easy to prepare, and you absolutely have to let it cool down before tasting it in order to give time to sugar and juices to form that wonderful taste characteristic of this simple focaccia.
Sweet focaccia with grapes
1/2 kg grapes (small, dark and sweet variety)
400 g flour
150 g brown sugar (divided)
25 g fresh yeast (or 1 package – 7 g – dry yeast)
extra virgin olive oil
a pinch of salt
about 300 ml lukewarm water
Dissolve the yeast in a glass of lukewarm water.
Sift the flour into a mixing bowl, add 3 TBspoons sugar, a pinch of salt and the yeast dissolved in water. Start working the dough either by hand or with a stand mixer, adding enough water to get smoth, soft, and elastic, but not sticky dough. Turn the dough onto a floured surface and knead it for a few minutes.
Cover the dough and let it rise for an hour and a half.
Wash and dry the grapes.
Take 2/3 of the dough and roll it out thin on a piece of baking paper greased with a little olive oil using a rolling pin or pressing it with your hands.
Place 2/3 of the grapes on the dough and sprinkle with the remaining sugar (leave 2 TBspoons for top).
(At this point I realized I had forgotten to sprinkle the sugar over the grapes, but fortunately the grapes I used were very sweet and it was all fine in the end.)
Brush the surface with oil, place the remaining grapes on top and sprinkle with the remaining 2 TBsp of sugar.
When the focaccia is nicely golden, take it out of the oven and let it cool a bit before you attack it.
And watch out for two things: the violet stains on your clothes, no matter how careful you are, and second, depending on the type of grapes you use you might find seeds under your teeth and that’s not so pleasant, but the whole thing is worth the effort in the end.
Sono tornata, le vacanze sono finite, e io mi sento un po' schiacciata, è così. Stanchezza delle tre settimane lontano da casa, troppo mangiare, sole e il mare hanno lasciato tracce.
E poi sono riuscita anche a prendere il raffreddore, non so proprio come, visto che fuori c'è un caldo pazzesco (ma dov'erano i 33 gradi la settimana scorsa quando stavo a Rimini?).
Comunque, con la testa che scoppia tra un'aspirina e l'altra, mi è venuto in mente di preparare la schiacciata con uva (non mi bastavano i 33 gradi, dovevo anche accendere il forno ^__^). In cinque anni passati a Pisa, non l'avevo mai vista o assaggiata, ma dallo scorso anno ne sentivo parlare su tutti i blog. E anche se io spesso arrivo in ritardo, importante e arrivarci, no?
La ricerca della ricetta mi ha portato qui, e due cose che ho cambiato sono la quantità di uva (dimezzata) e l'ho fatta senza rosmarino (che si è seccato completamente mentre ero in vacanza).
Posso solo dirvi che il profumo dell'uva per un attimo ha svegliato alcuni sensi chiusi da giorni. Sono quasi svenuta dalla bontà (o dal mal di testa, chi si ricorda più ^__^).
Focaccia (schiacciata) dolce con uva (fragola)
1/2 kg uva (fragola o da schiacciata)
400 g farina
150 g zucchero di canna
25 g di lievito fresco o 1 bustina di lievito secco
olio extravergine d’oliva
un pizzico di sale
circa 300 ml di acqua tiepida
Sciogliete il lievito in un bicchiere di acqua tiepida.
Setacciate la farina e mescolatela con 3 cucchiai di zucchero, un pizzico di sale. Aggiungete il lievito sciolto nell'acqua e cominciate a impastare versando altra acqua per ottenere un impasto morbido, liscio ed elastico.
Lavorate l'impasto su una spianatoia leggermente infarinata per qualche minuto. Copritelo e lasciatelo lievitare per 1 ora e mezzo.
Lavate, sgranate e asciugate l'uva.
Prendete 2/3 d'impasto e stendetelo con le mani su un foglio di carta da forno unto con un po’ di olio d'oliva formando un rettangolo.
Distribuite 2/3 di chicchi d'uva lasciando i bordi liberi e spolverate con lo zucchero rimasto (lasciate 2 cucchiai). Confessione: ho dimenticato di spolverare con lo zucchero a questo punto, ma per fortuna l'uva era così dolce che non si è sentita la mancanza di zucchero per niente.
Stendete l'impasto rimasto e coprite il primo strato con l'uva. Ripiegate i bordi l in su e schiacciateli un po'.
Trasferite la focaccia insieme alla carta da forno su una teglia, spennellate la superficie con un altro po' di olio, distribuite l'uva rimasta sopra e spolverate con 2 cucchiai di zucchero rimasti.
Infornate a 200°C per circa 30 minuti (il mio forno è un po’ pazzo, e ho dovuto abbassare la temperatura a 180°C dopo 15 minuti se no, si bruciava tutto).
Quando la focaccia è bella dorata in superficie e cotta sotto, toglietela dal forno e aspettate qualche minuto prima di assaggiarla.
Approfittate di questo tempo per indossare un grembiulino (tipo quelli per i bambini) perché il succhino viola spruzza da tutte le parti – è inevitabile.
Un piccolo inconveniente di uva fragola sono i semini, quindi attenzione ai dentini.
Povratak s godišnjeg odmora je uvijek pomalo traumatičan (i svatko ima svoje razloge - moj je vjerojatno taj što se moram baciti u potragu posla kad klinke krenu u školu i vrtić), ali da bude još neugodniji, uhvatila sam nekakvu glupu prehladu, od koje mi glava već četiri dana zvoni kao bubanj.
Na trenutak sam se jučer trgla (nakon aspirina) i odlučila napraviti ovu focacciu/schiacciatu (schiacciata doslovce znači pritisnut ili spljošten - prilično dobro opisuje moje trenutno stanje).
Schiacciata s grožđem pripremala se u vrijeme berbe grožđe, siromašno jelo, ako baš hoćete, pripremljeno od tijesta za kruh, ulja, šećera i sitnog crnog grožđa, koje nije bilo baš pogodno za pravljenje vina.
Jednostavna je za pripremiti, a mene je miris pečenog grožđa jednostavno oborio s nogu čim sam otvorila pećnicu. I, iako se preporučuje pričekati da se potpuno ohladi prije kušanja, ja sam je još mlaku napala. Na trenutak su moja zabarikadirana čula okusa i mirisa proradila.
Focaccia ili schiacciata s grožđem
1/2 kg sitnog mirisnog crnog grožđa
400 g brašna
150 g smeđeg šećera
25 g svježeg kvasca (ili 1 vrećica suhog)
maslinovo ulje
prstohvat soli
oko 300 ml mlake vode
Otopite kvasac u čaši mlake vode.
Stavite prosijano brašno u zdjelu i pomiješajte ga s 3 žlice šećera (koje ste odvojili od 150 g), dodajte prstohvat soli i kvasac otopljen u vodi. Zamijesite sve sastojke, po potrebi dodajući toliko vode da dobijete mekano, glatko i elastično tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu dasku i mijesite oko 10 minuta.
Ostavite tijesto da se diže pokriveno oko 1 i pol sat.
Odvojite zrna grožđa od stapke, operite ih i posušite.
Nauljite komad papira za pečenje pa na njemu rastanjite 2/3 tijesta pritišćući rukama. Rasporedite 2/3 grožđa po tijestu i pospite preostalim šećerom (odvojite 2 žlice za posuti focacciu odozgor).
Rastanjite preostalu trećinu tijesta i njome prekrijte donji dio s grožđem. Preklopite malo donji rub preko gornjeg i stisnite prstima.
Premjestite tijesto zajedno s papirom na pleh za pečenje.
Malo nauljite cijelu površinu focaccie. Želite li dodatni miris, zagrijte malo ulje s grančicom ružmarina prije nego njime namažete tijesto (nažalost oba moja ružmarina su se u mom odsustvu osušila). Rasporedite po površini preostalo grožđe i pospite s preostale 2 žlice šećera.
Ispecite focacciu u pećnici zagrijanoj na 200°C (oko 30 minuta, ovisno o vašoj pećnici – treba lijepo porumeniti odozgor).
Pri kušanju pazite na dvije stvari: koliko god pazili, sok će vam prskati iz usta (moja majica zna nešto o tome), a druga su sjemenke...
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Bentornata, anche se un po'...acciaccata! Questa schiacciata è goduriosamente invitante con quell'uva succosa che spunta dalla pasta caramellata. Mi stai tentando...
ReplyDeleteUn bacione...spero che il raffreddore passi alla svelta ^__^
P.S. bellissime le foto...tutte
i don't think i even knew there was such a thing as a sweet focaccia, but it looks awesome
ReplyDeleteOh mamma che meraviglia di focaccia!!! un rientro alla grande! mamma che tentazione....devo trovare dell'uva fragola ;)
ReplyDeleteAdoro la schiacciata e l'uva fragola: l'ho fatta l'anno scorso e sono rimasta letteralmente folgorata!
ReplyDeleteChe bello "rivederti" on line!!! E che rientro...vorrei saltare nel monitor, sia per la focaccia che per la Sicilia :-)
ReplyDeleteben tornata....che bella e buona questa schiacciata :) poi l'uva fragola è deliziosa
ReplyDeleteuh.. predivno predivno predivno! :D ovo je meni kao naručeno jer imam tu talijansku kuharicu u kojoj je ovakav recept, samo nema fotke, a nekako mi je lakše radit kad je uz recept fotografija.. baš sam danas kupila crno grožđe na sniženju, kila grožđa za 4 kn pa se bacam na posao! :D
ReplyDeleteMmmm .. predivno, predivno, moraću iskušati. I možda bi mogle i šljive doći u obzir?
ReplyDeleteyum yum! I simply love how it looks...so gourmet!
ReplyDeletePrelepo! Čudo je ova moderna tehnologija, za čas čovek zaviri u tuži tanjir. Imam samo jedan problem što mi ideje za kuvanje samo naviru i naviru kako listam sve vaše blogove, a suknje izgleda sve uže i uže! Odlično Dajana!
ReplyDeleteThat is making my mouth water! Absolutely beautiful!
ReplyDeleteah ma vedo che l'hai fatta anche tu in versione dolce!!! sai che anche io volevo farla con l'uva?? poi non l'avevo e ho fatto quella salata :) Bravissima! M
ReplyDeleteMeravigliosaaaaaaaaa.....e le foto rendo l'idea perfettamente!! Da provare al piu' presto adoro l'uva fragola...segnata...ciaoooo
ReplyDeletevauu.. ovo je stvarno stvarno super. vjerujem da bi dobro išle i šljivice..
ReplyDeletewow che de delizia!!sempre bravissssssima!ciao!
ReplyDeleteKrasna je ova schiaciatta djeluje vrlo slasno, a dopso mi se okus pečenog grožđa u kruhu kada sam pravila svoju focacciu sa grožđem.
ReplyDeleteDa te utješim, nisi jedina koja se uspjela prehladiti na ovoj vrućini, i ja kišem, a grlo me bolilo 7 dana.
Che splendide foto della Sicilia!
ReplyDeleteQuesta è una cosa che vorrei preparare da molto tempo! la schiacciata con l'uva toscana!
ReplyDeletela tua mi sembra stupenda sai!!!
complimenti davvero!
le ricette sembrano veramente buone e complimenti per le foto
ReplyDeleteGorgeous! I don't know why I don't think to bake with grapes. We always just eat them cold. I've got to try this! Your vacation photos are so beautiful as well. I'm ready to pack up and move right now! ;)
ReplyDeleteWelcome back and hopefully you're feeling better by now. Summer colds are aweful :(.
ReplyDeleteI think focaccia is one of my favorite breads to make and I'm loving the idea of making it a sweet bread with the grapes and added sugar. How funny that I just mixed together an olive oil bread dough a couple of hours ago. Now I know what I'm going to do with some of it :)
Godinama je kod moje mama dolazila Mirella talijanka iz Firenze i svake godine a bit će i preko 20 g i sprema schiciattu od grožđa valjda nam je svima na uši izlazila ali kad bi je izvadila iz pećnice toliko je mirisala da je to bilo nešto predivno a ona je govorila da je tijesto njihovo a naše grođe najbolje.
ReplyDeleteBaš si me posjetila na nju koje više nema a kćer nezna raditi kao ona.
I've never had focaccia like this, Dajana, but it does look absolutely wonderful. The sunset is gorgeous. I just returned from Hawaii (met several Italians there as well) and posted a sunset photo, so when I saw your picture it made me think of how beautiful this planet is. Roz
ReplyDeletedajana, I baked the bread days ago, and it tasted wonderful! Thanks!
ReplyDeleteAngie
ova focaccia je nešto presavršeno, tako divno izgleda i tako je zanimljiva sa grožđem. Sigurno ću je ubrzo isprobati ! Slikice su odlične, Sicilija...., jako lijepo !!
ReplyDeleteKasnim sa obilascima svih blogova, ali evo me i konačno i kod tebe. Ja i inače ljeti po pitanju postanja i komentiranje ne funkcioniram, a o povratku s godišnjeg da ne govorim, evo tek četvrti dan kako radim, da sam krenula s posjetama. Fenomenalno izgleda, moram pokušati, ali daj mi reci čemu je najsličnije to grožđe. Kakva mu je kožica? Mekana ili tvrda poput izabele? Bili s izabelom bilo dobro napraviti takvu pogaču. Mirisna bi svakako bila, ja jedino dvojim oko te kožice, koja je kod izabele tvrda i ja je zato i ne volim jesti. Tu i tamo napravim parfe od nje.
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