31 January, 2010

Is it just a decoration or I can eat it?



This morning I woke up with the sound from the appartment above mine. My neighbour opened the windows and started saying a few ... hmmm "words". I smiled to myself and thought, "What might have happened so early on Sunday morning?"
About half an hour later I discovered what it was. It was snowing heavily, I mean heavily.
Well, no need to say that what to my neighbour was extremely annoying, was the best news ever for my kids. They had lots of fun playing outside with their father, I had to stay in, unfortunately, cause my back hurts, and I spent most of the day in bed.

And I thought this would be a perfect time to present you this salad. Orange salad is a winter side dish typical for Sicilian cuisine. Really refreshing and tasty. Ideally served with grilled fish or meat, but also with cheese or salami.
The basic recipe consist of sliced oranges and onions, seasoned with good quality extra virgin olive oil mixed with orange juice, salt, pepper and chopped parsley.
But I also found a couple recipes that looked very appealing and interesting, and this is one of them.
What do you say, isn't it perfect for a white winter day, or you would take it for a table decoration like my husband did?

ORANGE SALAD WITH BELGIAN ENDIVE AND POMGRANATE

(for 2 servings)
2 oranges (red Sicilian ones if you can get your hands on them)
Belgian endive
1 pomgranate
chive
Extra virgin olive oil
salt

Separate the leaves of the Belgian endive, wash them and pat dry with kitchen paper.
Cut the pomgranate in half and take the arils out.
Peel the orange: cut the top and the bottom, cut off the skin with the knife removing the white skin as well. Delicatly separate the slices from the internal membrane inserting a knife between the two. Collect the juice while doing all this.
Arrange the Belgian endive leaves on a plate, place 2-3 slices of orange in each (my endive was small and the orange big, so I put only one), place the pomgranate arils in the middle.
Mix the EVOO with the orange juice you collected while cutting the orange, salt to taste, mix well and pour over the salad. Complete with some finely chopped chive (if you have any, I seem to be out of chive every time I'm taking pictures :))))

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Devo dire che fino a poco tempo fa non conoscevo nemmeno l'insalata di arance. Poi ho letto che è un contorno invernale, tipico della cucina siciliana, ideale con le carni e pesci. Allora mi sono divertita a provarla in diverse varianti proposte nella rivista Cucina Moderna, e questa è solo una di quelle che ho preparato.
Il clima qui non è proprio quello siciliano, diversi centimetri di neve sono caduti anche oggi, e per domani si prevedono le temperature sotto zero (-10). Allora, permettetemi questo raggio di sole almeno nel piatto.
E non solo un raggio di sole, ma una combinazione straordinaria, dove la dolcezza di melagrana contrasta perfettamente l'insalata belga e le arance.


INSALATA DI ARANCE CON INSALATA BELGA E MELOGRANO

(per 2)
2 arance rosse
1 cespo di indivia belga
1 melagrana
qualche stello di erba cipollina
2-3 cucchiai di olio extravergine d'oliva
sale, pepe

Separate le foglie di un cespo di insalata belga, lavatele e asciugate con la carta da cucina.
Aprite la melagrana e togliete i chicchi.
Pelate le arance al vivo e raccogliete il succo: tagliate la calotta superiore e quella inferiore. Togliete la buccia con un coltello asportando anche la pellicina bianca esterna. Per separare ogni spicchio, introducete un coltellino tra la polpa e la membrana interna ed estraetelo delicatamente.
Distribuite le foglie di belga a raggiera su un piatto, mettete 2-3 spicchi d'arancia in ognuna. Distribuite i chicchi di melagrana al centro. Per il condimento mescolate l'olio con il succo raccolto, sale e pepe. Versate il condimento sull'insalata e completate con l'erba cipollina tagliuzzata (se non siete sprovvisti come me ogni volta che vi serve).

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Salata od naranče tipičan je zimski prilog sicilijanske kuhinje, idealno poslužen uz ribu ili meso s grila, ali i uz sušeno meso i sireve.
Osnovni je recept sasvim jednostavan: naranče, luk, začinjeno dobrim maslinovim uljem pomiješanim sa sokom od naranče, soli, paprom i listom peršuna.
Ja sam htjela također isprobati nekoliko malo zanimljivijih, bogatijih recepata kao što je ovaj. Odlična kombinacija, doista. Kiselkaste naranče, gorka belgijska salata i slatka zrna nara - kad sve to spojite skupa nastaje eksplozija okusa.

SALATA OD NARANČE S BELGIJSKOM SALATOM I NAROM
(za 2 osobe)

2 naranče
1 belgijska endivija
1 nar
2-3 žlice maslinovog ulja
sol, papar
vlasac


Naranče ogulite nožem tako što ćete prvo odrezati gornji i donji dio, a zatim nožem odstranite koru zajedno s vanjskom bijelom kožicom ispod nje. Odvojite kriškice tako što ćete umetnuti nož između kriškice i unutarnje membrane, pa pažljivo izvadite. Dok to činite prikupljajte sok.
Očistite belgijsku salatu, podijelite listove, operite ih i osušite tapkajući ih kuhinjskim papirom.
Nar prepolovite pa izvadite sjemenke.
Rasporedite listove na veći tanjur, u svaki stavite 2-3 kriškice naranče. U sredinu tanjura stavite očišćena zrna nara i začinite umakom koji ćete pripremiti tako što ćete pomiješati maslinovo ulje sa sokom od naranče, posolite i popaprite pa prelijte preko salate. Pospite sitno narezanim vlascem.

24 comments:

  1. Lovely salad, you could just use the endive as a scoop. Sorry you back is painful, I have a bad back myself so I can empathize. Heh.

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  2. That's exactly what I did :))) Arils were trying to escape, didn't let them go far.

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  3. splendido abbinamento e presentazione superba.... anch'io avrei un pò di timore a mangiarla;)

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  4. Fantastica la ricetta e la presentazione :P

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  5. Molto molto molto bella.. e qanche buona :-)

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  6. beautiful salad hope your back gets better soon

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  7. It looks so light, fresh, and beautiful!

    My kids just love the snow as well. Hope your back is feeling better!

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  8. Gorgeous salad! Feel better! XO

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  9. Sei perfetta nelle tue preparazioni, è un piacere passare a trovarti.
    Bacioni.

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  10. Evo praznika za oci!!!

    veliki pozdrav , Vesna

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  11. effettivamente si presenta così bene che dispiacerebbe anche mangiarla!! :-)

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  12. Bella come una decorazione e golosa come una buona insalata. Mi piace questa idea di arance , indivia e melagranata! Brava Dajana...
    A presto

    Sabrine

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  13. ovo stvarno izgleda predobro. sve dođe čovjeku žao da strpa u usta ..

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  14. this is absolutely beautiful. It looks like a dish for royalty. Did it make you feel so feminine and special? Pretty funny that your husband thought it was a decoration LOL

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  15. so beautiful salad!!Hope your back is feeling better. =)

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  16. Dajana, this is drop dead gorgeous and a work of art. Bravo.
    Sam

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  17. ciao! ma lo sai che l'ho fatta cnhe io questa ricetta? L'ho messo come "intermezzo" tra i primi e i secondi nel pranzo di natale!!! Davvero fresca e buona, e poi è carina a vedersi... io però non ho fattoin tempo a scattare una foto... sigh! ciao ciao

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  18. * Thanks everyone for kind comments, it's really a pleasure for the eyes and palate, and don't worry, once you start eating it, you won't regret the pretty picture disappearing from your plate.

    *Hvala vam, drage Vesna, Jasenka i Andrea. Drago mi je da vam se sviđa salatica :)))))

    *Grazie per la conferma, Vale. Ottima idea di servirla tra il primo e il secondo, per ripulire il palato e creare spazio per il resto.
    *Grazie a tutti per i bellissimi commenti. Provateci anche voi, è molto semplice, ma un vero piacere per gli occhi e la gola

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  19. Buonissima insalata, faccio a meno dell'erba cipollina: non mi piace!!!

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  20. io non azzardo nemmeno un contorno del genere, mio marito non gradirebbe! però i piace molto l tuo modo di presentarlo, davvero artistico!
    baci.

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  21. Super blog, zanimljive ideje i recepti! Dodajem te na svoj blogroll.
    Saluti da Fiume!

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