27 January, 2010

Colour a grey winter day



Am I going crazy? It's snowing again, and here I am, posting this dish that looks more like a refreshing summer salad. No, no, I'm not nuts, I just need some colours in my life to contrast the grey skies outside. Helps me dream of spring or summer, why not?
A real explosion of colours and flavours on my plate, and yet something so light that I don't feel like falling asleep after lunch, like a bear, wishing I could hibernate till spring.

I actually made this a couple days ago, but the weather's been the same for more than a week, actually, I don't even remember seeing sun this year :))), the only difference is that the scenary from grey turned white.

I had a pleasant surprise on
Bakespace yesterday (and today still) when I saw that my recipe, this recipe, was chosen as the recipe of the day. Wow, first time ever, and it made me so happy. Thanks, Babs!

I've decided it's time I discovered some new cereals and ways of cooking them. I don't want to stick to the same things all my life. So, slowly and steadily, I'll be sharing my experiences with you.
The first victim of my exploration -
Kamut. It's an ancient type of wheat, rich in Selenium, Zinc, Magnesium, vitamins E, A and C, but also high energy wheat, ideal for people who do sports and/or have busy lives and need more energy. In about 70 % of cases, people allergic to wheat have reported to tolerate kamut very well. However, it does contain gluten, so it is, unfortunately, not suitable for people suffering from celiac disease. There's much more information on the site I linked if you're interested. Including some recipes, that I'd like to check as well.
This dish was something totally improvised, I just wanted to make something with kamut, opened my fridge, and threw some stuff I found in there into a skillet, added some frozen peas, and the game was done, in less than 20 minutes really.

KAMUT AND VEGETABLES SALAD

160-200 g kamut (I used quick cooking)
1 leek
1 zucchini
1 red pepper
100 g peas (frozen)
2 TBspoons Extra Virgin Olive Oil

Cook the kamut according to directions (approx.: 10 minutes for quick cooking, 50 mins for regular).

Clean, wash and dry all the vegetables. Slice the leek, cut the pepper into cubes, cut the zucchini into slices or sticks.
Saute all the vegetables in a deep skillet or wok with 2 TBspoons of olive oil for about 10 minutes.
Add the cooked and drained kamut, toss shortly together for flavours to mix. Season to your taste and serve warm or cold if you prefer it that way.

Serve alone, with meat or if you prefer cheese, I suggest to mix some fresh, low fat cheese with Greek yogurt, a little salt and chive. I loved the combo.



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Da un po' di tempo avevo intenzione di comprare e di usare in cucina il Kamut. Finalmente, eccolo qua.
Kamut è un antenato di grano duro, più ricco di minerali e proteine rispetto il frumento moderno. Si presta molto bene alla coltivazione biologica senza uso di insetticidi e pesticidi. Ricco di minerali come Selenio, Zinco, Magnesio, Vitamine A, E e C.
Potete leggere di più su questo cereale andando sul sito che vi ho linkato all'inizio, incluse alcune ricette.
Questo piatto così colorato è nato per caso, in giro di 15-20 minuti, buttando in padella quello che ho trovato nel frigo. Ho mangiato questa insalata ancora tiepida, ma penso che ugualmente buona fredda.

INSALATA DI KAMUT E VERDURE

160-200 g kamut (il mio era a cottura rapida)
1 porro
1 zucchina
1 peperone rosso
100 g piselli (surgelati)
2 cucchiai di olio EVO


Fate cuocere il kamut secondo le istruzioni sulla confezione (io ho usato quello a cottura rapida, quindi 10 minuti).
Pulite, lavate e asciugate le verdure. Tagliate i porri a rondelle, il peperone a quadratini, la zucchina a bastoncini (o rondelle).
Saltate tutte le verdure (i piselli ancora surgelati) con l'olio EVO per circa 10 minuti mescolando spesso.
Scollate il kamut e aggiungetelo alle verdure. Saltate tutto insieme per qualche minuto.
Servite questo piatto a piacere, caldo, tiepido o freddo.
Io l'ho accompagnato con un po' di fiocchi di latte mescolati con lo yogurt greco e qualche stello di erba cipollina.

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KAMUT je vrsta pradavne pšenice, dugo zaboravljena, a sad ponovno otkrivena. Pogodna je za biološki uzgoj, bez uporabe insekticida i pesticida. Ima značajne hranjive vrijednosti, sadrži selenij, cink, magnezij, vitamine E, A i C. U 70 % slučajeva osobe alergične na pšenicu, manje su osjetljive na ovu žitaricu.
U zrnu se koristi za izradu jela poput “rižota”, salata ili se može dodati u juhe. Brašno se također koristi za izradu kruha, peciva, kolača.

SALATA OD KAMUTA I POVRĆA

160-200 g kamuta (u mom slučaju brzokuhajući)
1 poriluk
1 tikvica
1 paprika (crvena ili druge)
100 g graška (smrznutog)
2 žlice maslinovog ulja

Skuhajte kamut prema uputama (budući da sam ja imala brzokuhajući dovoljno mu je 10 minuta, onaj normalni ako se ne varam oko 50 minuta).
Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u dubljoj tavi. Dodajte povrće (poriluk narezan na kolutiće, papriku na kockice, tikvice na kolutiće ili štapiće, i neodmrznuti grašak, i/ili sve drugo povrće po želji).
Uz miješanje izdinstajte sve oko 10 minuta, posolite i dodajte skuhan i ocijeđen kamut. Još kratko sve skupa izdinstajte da se okusi spoje i prožmu.
Poslužite toplo, mlako, hladno, kako vam najviše odgovara.

And this is not a UFO attack, it's just snowflakes :)))


19 comments:

  1. what an interesting recipe! yummy!

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  2. Io lo adoro il kamut...
    Bello questo piatto..
    complimentissimi..
    Matteo

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  3. Bas si dobro osvežila ove zimske dane,salate rado pravim,i hvala bogu sada i kod nas mogu da se kupe razne namirnice u svako doba godine,tako da i zimi moze da se napravi nesto frisko od povrća!

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  4. non ho mai assaggiato il Kamut ma nella tua versione mi stuzzica provare il sapore,appena lo trovo lo compro...le foto sono bellissime..bacio

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  5. It's freezing here too, but this salad looks hearty and delicious and for sure perfect for the snowy days!

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  6. Kod nas je danas prehladno. Snijeg i bura, smrzava se krv u žilama. Išla sam na posao pješke jer se bojim voziti po ledu i snijegu, suze su mi frcale koliko je hladno, naročito po rukama.
    Ali, zato sada iz topline svoga doma komentiram ovu prekrasnu salatu. sSviđa mi se jer strašno volim povrće i žitarice. Još kada bi u Kninu bilo kamuta!?

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  7. Cestitam na receptu dana :). Ovo mi zaista zvuci i izgleda savrseno i za leto i za zimu :)

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  8. Sai che non ho mai fatto il kamut? Ho adoperato svariati cereali, ma questo mai!! Rimedierò... :-))

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  9. Strepitoso questo piatto. Annoto la ricetta e al più presto la provo. Ciao. Lisa

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  10. sembra deliziosa, con dei colori freschi ed invitanti!!! Bravissima

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  11. Buono....questi piattini così colorati e saporiti mi fanno impazzire!!
    E quanta neve...da noi sono tre giorni di sotto zero...ieri -7 gradi...bbbrrr che freddo!!!
    ciaoooo

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  12. Trying new things is good! I've never tasted Kamut. Thanks for the great information on it. Your salad is so pretty. Congratulations on the Bakespace feature, how fun!

    The snow looks pretty too! :)

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  13. I've never heard of kamut, but it sounds good. I'll have to see if I can find it around here.

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  14. che bel piatto colorato e invitante!! complimenti come sempre!

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  15. Ciao Dajana, che bello passare di qui! Adoro il grano kamut, mi piace molto più del riso e lo cucino spessissimo. Questo piattino bello colorato è perfetto per tirare un po' su il morale: anch'io non ne posso più del grigiore e del freddo dell'inverno e sogno già il caldo dell'estate ^_^
    Ciao cara, a presto :*

    Ah, se ti va di passare da me
    http://notedicioccolato.blogspot.com
    e tenermi compagnia sarei felicissima ^-^

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  16. Dajana, your pictures came out so beautifully! Like it's right out of "La Cucina Italiana". And just like when I read the magazine, I am now Ravenously hungry. LOL Awesome Recipe!

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  17. Oh how incredible!!! We LOVE Kamut :) We just got some for the first time last week and it is delish for sure - we even just had Kamut pancakes this morning - mmmm! Your salad looks fantastic.

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  18. Greetings from Montana!

    Can we just say, we are with you on the snow dilemma. Winter is a LONG season here. I represent Kamut International and I have to say your article is so refreshing. We love that you love this great grain and provide the awesome health benefits. Thank you so much for spreading the word!

    If you like, you can follow us on Twitter at http://twitter.com/kamutwheat

    We would love to see any new recipe reviews or blogs!

    Cheers!

    Hannah

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