01 September, 2016

Sourdough Pancakes


Sourdough Pancakes


If it was up to me, some days at least, I'd have breakfast three times a day.
With very little effort you can prepare a hearty meal, whether it's sweet or savoury and enjoy with a cup of your favourite coffee or tea.

So, to use my sourdough starter for something different than just bread,  I decided to try pancakes. Well, I suddenly had a crave for pancakes while on vacation. And couldn't wait to come back home to make them.
I'm really, really happy with the recipe I chose to try, the one you can find on King Arthur Flour site. Apparently the same batter can be used for waffles as well, but for now I only tried making pancakes, and I halved the recipe as well.
About the pancakes? Well I think they were great. They tasted just so light and fluffy, I couldn't stop eating them. Then why did I make just half the recipe? Because, unfortunately, or fortunately for me, my kids don't like pancakes. Weird kidos, they have no idea what they've been missing.
But I know your're clever and that you'll be giving these a chance.

Sourdough Pancakes



Sourdough Pancakes

Overnight sponge:
* 150 g (1C) flour of your choice
* 1 TBspoon sugar
* 1 cup buttermilk
* 90 g (1/2 cup) sourdough starter, unfed

Pancake batter:
*all of the overnight sponge
* 1 large egg
* 30 ml (1/8 C) cold pressed sunflower oil or melted butter
* 1/4 teaspoon salt
* 1/2 teaspoon baking soda

To make the overnight sponge, stir down your refrigerated starter, and remove 1/2 cup.
In a large mixing bowl, stir together the starter, flour, sugar, and buttermilk.
Cover and let rest at room temperature overnight.
In a small bowl or mixing cup, beat together the eggs, and oil or butter. Add to the overnight sponge.
Add the salt and baking soda, stirring to combine. The batter will bubble.
Pour batter onto your preheated, lightly greased skillet, and bake for a couple minutes on both sides.
Serve pancakes warm.
Yields 10-12 pancakes.


Pancakes con lievito madre

Sponge (prefermento):
* 150 g di farina (ho usato la farina tipo 1)
* 1 cucchiaio di zucchero
* 240 ml di latticello (buttermilk)
* 90 g di li.co.li (lievito madre idratato al 100%), non rinfrescato

L'impasto per pancake:
* tutto lo sponge
* 1 uovo grande
* 30 ml di olio di girasole spremuto a freddo (o altro olio vegetale) o burro fuso
* 1/4 di cucchiaino di sale
* 1/2 cucchiaino di bicarbonato di sodio

Per preparare lo sponge, prelevate il licoli direttamente dal frigo.
In una ciotola mescolate il licoli, la farina, lo zucchero e il latticello.
Coprite la ciotola e lasciate fermentare a temperatura ambiente tutta la notte.
In una ciotola rompete l'uovo e sbattetelo con una frusta a mano insieme al olio o burro. Aggiungete l'uovo allo sponge, insieme al sale e bicarbonato. Mescolate fino a ottenere un impasto omogeneo.
Scaldate una padella antiaderente, ungetela con qualche goccia di olio e cuocete un mestolo d'impasto alla volta, per un paio di minuti per lato.
Servite i pancakes caldi con lo sciroppo d'acero, marmellata, frutta fresca ecc.
Per circa 10 pancakes.




Američke palačinke s matičnim kvasom

Sponge (predferment):
* 150 g brašna po izboru (kod mene poluintegralno)
* 1 žlica šećera
* 240 ml mlaćenice
* 90 g nenahranjenog matičnog kvasa sa 100%-tnom hidratacijom

Smjesa za palačinke:
* sav sponge
* 1 veliko jaje
* 30 ml hladno prešanog suncokretovog (ili dr.) ulja ili otopljenog maslaca
* 1/4 žličice soli
* 1/2 žličice sode bikarbone

Za sponge, odvojite 90 g kvasa izravno iz hladnjaka, bez da ga prethodno nahranite.
Pomiješajte u zdjeli kvas s brašnom, šećerom i mlaćenicom.
Pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći.
U manjoj posudi razbijte jaje i lagano ga razmutite ručnom pjenjačom zajedno s uljem ili maslacem.
Dodajte jaje u sponge smjesu, zajedno sa soli i sodom bikarbonom, i dobro izmiješajte da dobijete ujednačenu smjesu.
Smjesa će se lagano zapjeniti.
Zagrijte tavu u kojoj ćete peći palačinke, lagano je nauljite i stavljajte peći po manju grabilicu smjese za svaku palačinku. Pecite palačinke po par minuta sa svake strane.
Poslužite palačinke još tople prelivene javorovim sirupom, uz voće, pekmez i sl.
Od smjese se dobije oko 10-12 palačinki ovisno o veličini.


                         Sourdough Pancakes   Sourdough Pancakes

4 comments:

  1. Ahhhh i pancakes, che buoni. Io adoro la colazione, fosse per me farei solo delle colazioni tutto il giorno. Ma come fanno i tuoi bimbi a non mangiarli?

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    1. Ci sono cose che neanche io mi spiego. Oggi ho fatto la torta Margherita, e una delle mie figlie non la mangia, perché lei mangia solo ed esclusivamente le torte al cioccolato.

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  2. Perfetti per iniziare la giornata in modo dolce :)

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