Rye and buckwheat granola

Homemade Rye and Buckwheat granola

Creating a new, delicious, healthy snack and covering three important things at the same time: using up things sitting for too long in the pantry (like those rye flakes), trying something new (who new toasted buckwheat was so delicious and crunchy) and see your 2,5-year-old munch on it like it was a piece of chocolate... Well, I call that a little big satisfaction.
However, don't feel like you have to follow the formula too strictly. Don't have any rye flakes, but oats or spelt ones in abundance? Use those.  Don't have any almonds, and prefer hazelnuts or other nuts? Go for it. Seeds... choose what you have, regular sesame seeds or even mixed ones. But do me a favour. If you never tried toasted buckwheat, don't omit it. Besides being very healthy, buckwheat is also incredibly tasty when toasted. I never thought it was so, until I read this recipe, and I definitly recommend it.
And one more thing. If you're trying to reduce the sugar intake, feel free to omit the brown sugar in the recipe. I like it for the slightly caramelized taste it brings, but it is absolutely not obligatory.
Make your own granola mix and enjoy a tasty, healthy breakfast or as a snack when you feel you need a little energy booster.


Homemade Rye and Buckwheat granola


Rye and buckwheat granola

* 1 C rye flakes
* 3 TBspoons buckwheat (seeds)
* 1 TBspoon black sesame seeds
* 1 TB spoon flax seeds
* 1/2 slivered almonds (or roughly chopped)
* 3 TBspoons honey
* 2 TBspoons raw cane sugar
* 1 TBspoon butter

Mix the butter, honey and sugar in a saucepan and warm up over low heat whisking, until melted and smooth.
Mix all the other ingredients (flakes, seeds and almonds) in a bowl. Pour the liquid mixture over them and stir well until evenly distributed.
Press the mixture into a baking pan lined with parchment paper.
Bake in an oven preheated to 150°C for 20-25 minutes.
Let the granola cool in the pan then break it into smaller or bigger pieces and store in an airtight container.





Homemade Rye and Buckwheat granola


Granola con fiocchi di segale e grano saraceno

* 1 tazza di fiochi di segale
* 3 cucchiai di grano saraceno (semi interi)
* 1 cucchiaio di semi di sesamo nero
* 1 cucchiaio di semi di lino
* 1/2 tazza di mandorle (affettate oppure tritate grossolanamente)
* 3 cucchiai/45 ml di miele
* 2 cucchiai di zucchero di canna integrale
* 1 cucchiaio/15 g di burro

Mettete il burro, il miele e lo zucchero in un pentolino. Scaldate il tutto sul fuoco dolce per far sciogliere il burro e il miele.
Mescolate in una ciotola il resto dei ingredienti (fiocchi, semi e mandorle). Versateci sopra il composto liquido di burro, miele e zucchero e mescolate bene per distribuirli bene.
Stendete il composto su una teglia rivestita di carta da forno e infornate a 150°C per circa 20-25 minuti.
Sfornate la granola e lasciatela raffreddare nella teglia. Una volta fredda, si indurirà, spezzettatela e sistemate in un contenitore a chiusura ermetica.
Ottima da sgranocchiare al posto delle barrette energetiche oppure da mangiare con il latte.
nota: a me piace lasciarla raffreddare prima e poi spezzarla in pezzi piuttosto grossolani. Ma se si vogliono ottenere i pezzettini piccoli, basta mescolarla sia durante la cottura che una volta sfornata, prima che si raffreddi e indurisca in un unico blocco.






Homemade Rye and Buckwheat granola


Granola s raženim pahuljicama i heljdom

* 1 šalica raženih pahuljica
* 3 žlice heljde
* 1 žlica sjemenki crnog sezama
* 1 žlica lanenih sjemenki
* 1/2 šalice badema narezanih na listiće ili krupno nasjeckanih
* 3 žlice/45 ml meda
* 2 žlice integralnog smeđeg šećera
* 1 žlica/15 g maslaca

U manju posudu stavite med, maslac i šećer. Zagrijte na tihoj vatri da se maslac i med istope.
U zdjeli pomiješajte preostale sastojke (pahuljice, sjemenke i bademe).
Prelijte tekućom mješavino maslaca, meda i šećera i dobro izmiješajte da se sastojci jednolično rasporede.
Raširite smjesu u tankom sloju na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite granolu u pećnici zagrijanoj na 150°C oko 20-25 minuta (da porumeni i postane hrskava).
Ostavite da se ohladi u plahu a zatim izlomite na manje ili veće komade, po želji.
Ja volim ostaviti veće komadiće koje grickamo poput energetskih pločica. A po potrebi se lako mogu smrviti u mlijeko.





Homemade Rye and Buckwheat granola

Comments

  1. Io la adoro a colazione con lo yogurt. E' da un bel po' che non la preparo, bisogna che torni alle buone abitudini

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    1. è proprio quello che mi ha spinto di rifarla dopo parecchio tempo... tornare alle buone abitudini e l'intestino ringrazia ;)))

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  2. Healthy, nutritious and delicious! Homemade granola is simply the BEST!
    Thanks for sharing, Dajana!

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  3. Znam da je ovo jako zdravo i dobro, ali nikada nisam posebno voljela ovakav tip obroka za doručak. Ne znam zašto (možda i zato što ne volim doručkovati). Odlično izgleda i za one koji ovo vole, prava je stavr.

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  4. Volim domaću granolu i ova kombinacija mi baš sjajno zvuči!!! :)

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