28 March, 2014

Warm Roast Cauliflower, Chickpea and Quinoa Salad

Warm Roast Cauliflower, Chickpea and Quinoa Salad



It's Friday and it calls for a simple, healthy but always delicious recipe.
To combine vegetables, legumes and cereals in one meal is for me the closest thing to perfection. One dish that has everything to make you eat healthy, to feel full but light, to enjoy but without a little bit of guilt if you "exaggerate". You can't exaggerate with this salad, as much as you eat.
Making this salad, I also discovered my 19-month-old loves quinoa, which was really great. Now we can enjoy quinoa dishes together. And there will be more of them coming soon.
I got stuck on Gourmet Traveller page the other day, and discovered several quinoa recipes that I loved at first sight (and not only quinoa recipes, there are so many great recipes and pictures are simply mothwatering and so inviting). This is one of them.

Since this recipe is also gluten-free, I'm sending it to 100% Gluten Free (Fri)Day







Warm Roast Cauliflower, Chickpea and Quinoa Salad

* 350 g cauliflower
* 1 garlic clove
* 1 organic lemon, zest and juice
* 100 ml extra virgin olive oil
* 400 g canned chickpeas 
* 200 g quinoa
* 3 spring onions
* 1 TBspoon vinegar
* 100 g Greek feta or labne cheese
* fresh mint and parsley

Preheat the oven to 200°C.
Cut the cauliflower into small florets. In a mixing bowl, mix well the finely minced garlic, finely grated zest of 1/2 lemon, 2 TBspoons extra virgin olive oil, salt and pepper to taste. Add the cauliflower florets and toss to coat them evenly.
Spread the cauliflower florets on a baking tray lined with baking paper and roast them in the hot oven until golden and  tender, about 20 minutes. 
Drain and rinse the chickpeas, dry them with the absorbent paper and season with the zest of 1/2 lemon, 1 TBspoon of extra virgin olive oil, and a little salt. 
Spread them on a baking tray adn roast for 15 minutes.
Meanwhile, put the quinoa in a fine mash sieve and rinse well under cold running water.
Put the quinoa into a saucepan, add twice as much water and bring to a boil. Add a little salt, cover and simmer on low heat until the quinoa has absorbed all the water. Be careful towards the end. 
Spread the cooked quinoa on a large plate to cool down a little.
In a salad bowl, combine roughly torn parsley and mint, sliced spring onions, vinegar (I used apple vinegar), lemon juice and the remaining oil. Add the roasted cauliflower, the chickpeas and the quinoa. Toss everything to combine and scatter with crumbled feta or labne. 
Serve warm.




Warm Roast Cauliflower, Chickpea and Quinoa Salad


Insalata calda con cavolfiori arrostiti, ceci e quinoa

* 350 g di cavolfiore
* 1 spicchio d'aglio
* 1 limone non trattato, scorza e succo
* 100 ml di olio extra vergine d'oliva
* 400 g di ceci precotti
* 200 g quinoa
* 3 cipollotti
* 1 cucchiaio di aceto 
* 100 g di formaggio feta o labna
* foglioline fresche di menta e prezzemolo

Scaldate il forno a 200°C.
Dividete il cavolfiore in cimette piccole. In una ciotola mescolate l'aglio sminuzzato, la scorza finemente grattugiata di 1/2 limone, 2 cucchiai di olio EVO, sale e pepe. Aggiungete il cavolfiore e mescolate bene.
Stendete il cavolfiore su una teglia ricoperta con la carta da forno e infornate per circa 20 minuti o finché il cavolfiore non risulti dorato e tenero.
Scolate i ceci dal liquido e sciacquateli. Asciugateli sulla carta assorbente e poi conditeli con l'altra metà della scorza di limone grattugiata, 1 cucchiaio di olio EVO, e un pochino di sale. Infornate sempre a 200°C per 15 minuti.
Nel frattempo mettete la quinoa in un colino con le maglie fitte e sciacquatela bene sotto l'acqua fredda. Mettetela a cuocere con la doppia quantità di acqua. Quando inizia a bollire, salate leggermente coprite e lasciate cuocere a fuoco basso finché non sarà assorbita tutta l'acqua.
Stendete la quinoa cotta su un piatto largo e lasciatela raffreddare.
In un'insalatiera mescolate le foglie di prezzemolo e menta spezzettate, i cipollotti affettati, l'aceto (ho usato quello di mele), il succo di limone e l'olio EVO rimasto. Aggiungete il cavolfiore, i ceci e la quinoa. Mescolate bene e aggiungete il feta sbriciolato. 
Servite l'insalata ancora calda.





Warm Roast Cauliflower, Chickpea and Quinoa Salad


Topla salata od pečene cvjetače, slanutka i quinoe

* 350 g cvjetače
* 1 češanj bijelog luka
* 1 neprskani limun
* 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
* 400 g kuhanog slanutka
* 200 g quinoe
* 3 mlada luka
* 1 žlica octa 
* 100 g Grčke fete ili labneha

Zagrijte pećnicu na 200°C.
Izrežite cvjetaču na što manje cvjetiće. Pomiješajte u zdjeli usitnjeni češnjak, sitno naribanu koricu 1/2 limuna, 2 žlice maslinovog ulja, malo soli i papra (po ukusu). Dodajte cvjetaču i dobro izmiješajte. Rasporedite zatim cvjetaču na pleh obložen papirom za pečenje i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 20 minuta ili dok cvjetača nije zlatno smeđe boje i mekana.
Slanutak ocijedite i isperite. Posušite ga na upijajućem papiru, pa ga začinite sa žlicom maslinovog ulja, naribanom koricom 1/2 limuna i malo soli. Stavite ga peći 15 minuta.
U međuvremenu, stavite quinou u gusto cjedilo i isperite je pod mlazom hladne vode.
Stavite je kuhati u dvostrukoj količini vode (suhu quinou stavite u mjernu čašu pa odredite potrebnu količinu vode za kuhanje).  Kad voda prokuha, malo je posolite, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok quinoa ne upije svu vodu.
Istresite quinou na širi tanjur da se prohladi.
U zdjeli za salatu pomiješajte nakidane listiće mente i peršina s preostalim maslinovim uljem, octom (ja sam stavila jabukov), limunovim sokom. Dodajte pečenu cvjetaču, slanutak i quinou. Dobro izmiješajte pa dodajte izmrvljeni feta sir. 
Poslužite salatu toplu.



Warm Roast Cauliflower, Chickpea and Quinoa Salad



17 March, 2014

Crumble Apple Slices

Crumble Apple Slices

I've been teasing my facebook followers with photografs recently, promising to post the recipes soon. But things rarely happen in the order I have in mind. And one of the biggest problems is that I'm always most thrilled to share the latest recipe I tried.
And so, instead of Ensaimada, Sourdough Doughnuts or Cornmeal Braids, (all delicious, trust me), I decided to start this new week with a simple apple recipe. Simple and simply delicious.
I love anything apples, and I'm a little biased. But this cake was truly a great weekend treat.
Soft, cake like base, topped with slightly caramelized apples and cruncy crumbs on top. Tell me you could resist? But I know you wouldn't.



Crumble Apple Slices


Crumble Apple Slices

Crumble:
* 140 g flour
* 1/2 teaspoon baking powder
* 100 g cold butter
* 125 g sugar
Apple filling:
* 3 big apples (or 5 small ones)
* 20 g butter
* 2 TBspoons raw cane sugar
* 1/2 teaspoon ground cinnamon
Cake:
* 100 g butter (softened)
* 100 g sugar
* 1 egg
* 150 g flour
* 1 teaspoon baking powder
* 1 TBspoon milk

For crumble, sift the flour and the baking powder into a mixing bowl. Add the sugar and whisk together. Add the chopped cold butter. Rub the butter into the flour mixture to form coarse crumbs. Cover and place in the fridge until you need it. Can be prepared in advance.
Peel and cut the apples into small cubes.
Put them in a skillet with the butter, cinnamon and brown sugar. Stir on medium high heat until the butter and sugar have melted. Then cover, lower the heat and cook on low heat until apples are tender (about 5 minutes, depends on type of apples used)
For the cake, beat the softened butter with the sugar in an electric mixer until creamy. Add the egg and beat thoroughly. Stir in the flour sifted with the baking powder and the milk.
Line a 20x30 cm baking pan with parchment paper. Spread the dough evenly on the bottom of the pan helping yourself with a spoon (the dough has medium thick consistency, not very easy to spread, so I used a spoon that I often moistened with cold water so it stick less).
Top the base with apple filling and sprinkle the crumble mixture over the apples.
Place in the oven preheated to 180°C for about 40 minutes or until golden on top.
Let the cake cool down completely in the pan before cutting it.
Dust with a little powdered sugar before serving.



Crumble Apple Slices


Quadrotti alle mele e crumble

Crumble:
* 140 g di farina
* 1/2 cucchiaino di lievito per dolci
* 100 g di burro freddo
* 125 g di zucchero semolato
Ripieno di mele:
* 3 mele grandi (o 5 piccole)
* 20 g di burro
* 2 cucchiai di zucchero di canna integrale
* 1/2 cucchiaino di cannella in polvere
Impasto della torta:
* 100 g di burro ammorbidito
* 100 g di zucchero semolato
* 1 uovo
* 150 g di farina
* 1 cucchiaino di lievito per dolci
* 1 cucchiaio di latte

Per il crumble, setacciate la farina con il lievito. Aggiungete lo zucchero e il burro freddo tagliato a pezzettini. Lavorate con le punte delle dita per formare delle briciole. Mettete il composto nel frigo mentre preparate il resto.
Sbucciate le mele e tagliatele a dadini.
Saltate le mele in padella con il burro, la cannella e lo zucchero di canna. Quando il burro e lo zucchero si saranno sciolti, abbassate la fiamma, coprite la padella e lasciate cuocere le mele per circa 5 minuti, o finché morbide.
Lavorate il burro con lo zucchero usando lo sbattitore elettrico finché diventi cremoso.
Aggiungete l'uovo e continuate a sbattere.
Alla fine unite la farina setacciata con il lievito e il latte.
Trasferite il composto in una teglia 20x30 cm rivestita con la carta da forno. Distribuitelo uniformemente sul fondo della teglia aiutandovi con un cucchiaio bagnato con l'acqua fredda.
Distribuite le mele sopra l'impasto. Terminate con il composto di crumble distribuito sopra le mele senza premere.
Cuocete la torta nel forno già caldo a 180°C per circa 40 minuti o finché dorato in superficie.
Lasciate raffreddare il dolce nella teglia prima di tagliarlo a quadretti e spolveratelo leggermente con lo zucchero a velo.


Crumble Apple Slices


Crumble kocke s jabukama

Crumble:
* 140 g brašna
* 1/2 žličice praška za pecivo
* 100 g maslaca
* 125 g šećera
punjenje od jabuka:
* 3 velike jabuke (ili 5 manjih)
* 20 g maslaca
* 2 žlice smeđeg šećera
* 1/2 žličice cimeta u prahu
tijesto:
* 100 g maslaca
* 100 g šećera
* 1 jaje
* 150 g brašna
* 1 žličica praška za pecivo
* 1 žlica mlijeka

Za crumble, stavite u zdjelu brašno prosijano s praškom za pecivo. Dodajte šećer i maslac narezan na listiće ili kockice.
Utrljajte maslac u brašno da dobijete mrvičastu smjesu.
Stavite u hladnjak dok pripremate ostalo.
Jabuke ogulite i narežite na kockice.
Stavite ih u tavu s maslacem, smeđim šećerom i cimetom.
Zagrijavajte na jačoj vatri miješajući dok se maslac i šećer ne istope, minutu-dvije, a zatim smanjite vatru, poklopite i ostavite da se lagano kuhaju oko 5 minuta, da odmeknu.
Za tijesto, mutite mikserom omekšali maslac sa šećerom dok ne postane pjenast.
Dodajte jaje i opet dobro umutite.
Umiješajte na kraju brašno i mlijeko.
Pravokutni kalup promjera 20x30 cm obložite papirom za pečenje.
Na dno rasporedite tijesto - smjesa nije ni rijetka da se sama razlije, niti čvrsta poput prhkog tijesta da je možete razvaljati, stoga si pomozite žlicom koju s vremena na vrijeme navlažite hladnom vodom i rasporedite tijesto podjednako da pokrije dno pleha.
Preko tijesta rasporedite jabuke.
Po jabukama pospite crumble (mrvičastu smjesu).
Pecite kolač u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
Ostavite kolač da se potpuno ohladi u plehu, a tek onda ga režite na kocke, pospite s malo šećera u prahu i poslužite.


Crumble Apple Slices

07 March, 2014

Focaccia



Focaccia (thyme, olives and sundried tomatoes)

Two weeks of house detention have turned me into frenetic baker. To the point that I was left without flour, eggs or butter in the end, not being able to go shopping. Forced detention, seeing that my three kids keep handing down the viruses, bacteria and every possible germ present in the air to each other. I couldn't but fall victim myself. So, now, with all the beauties that keep coming out of my oven, from bread, pizzas, focaccias to sweet pastries, I haven't been able to feel tiniest scent. As for that, I don't feel the bad smells either, which isn't always as good as it may seem. My son knows something about it, as the poor thing goes around after having filled his diaper for hours without me noticing anything wrong.
Escaping to the kitchen, kneading and baking I've been trying to avoid becoming insane.
I think my husband thinks the same I'm insane, as every evening he comes home from work to find the kitchen full of bread, sweet pastries or other stuff. You would expect someone in my situation to rest and take a nap in the afternoon once the children are having one. But no!
I feel like if I sit down, I won't be able to get up any more.
I've been wanting to share this recipe for focaccia & pizza dough for weeks now, even longer. I've tried many, with more or less success, more or less complicated, with yeast or sourdough starter. But this dough has become our favourite one over the past few months. It's made with tiniest quantity of yeast which calls for long resting times, and results in soft and light dough once it's baked. Whether I make pizza or focaccia it's become my only choice.
Sometimes I leave a piece of the dough in the fridge so I can have a nice, warm focaccia for lunch or dinner the following day. Sometimes I make a double quantity of the dough. And sometimes I bake it for days in a row. Friends that had this focaccia at my house, can't wait to be invited over again. The focaccia disappears the moment I take it to the table. I could serve this focaccia only for dinner and everyone would be satisfied the same. But try adding some prosciutto, or salami, mortadella or cheese along, the only sound you'll hear will be mmmmmmmmmmmmmm!!!
To get the best result, however, don't rush the dough. It needs long period of proofing to reach the best result once it's baked.
Also the steam during the initial baking phase is important - it helps the dough spread/rise better, and the crust will be thin and crispy, not hard as a biscuit, while the interior will be airy and cotton soft. I create the steam by throwing a handful of ice cubes into the oven (steam is created instantly and last just the time necessary to bake the focaccia or pizza), you could also place a shallow pan with hot water during the first 10 minutes and then remove it and bake the focacca until done.
I hope you give it a try, you might never switch to another recipe, I'm warning you ;))


Focaccia (thyme, olives and sundried tomatoes)


Focaccia

* 630 g flour (Italian type "0")
* 400 ml water
* 2 g fresh yeast
* 4 g sugar
* 2 TBspoons extra virgin olive oil
* 14 g salt

DSC_0645  DSC_0646  DSC_0647  DSC_0649  Focaccia

Pour all the water into a mixing bowl. Dissolve the yeast and the sugar in it.
Add half of the flour and mix with a wooden spoon.
Stir in the oil, and then the rest of the flour and the salt.
Knead the dough on the kneading board dusting with a little flour just so it doesn't stick too much. However, it will be very soft and a little sticky. Don't worry if the dough at this point isn't nice and smooth. Form a ball, place it on a floured kneading board and cover with a large upturned bowl. Let the dough rest for 15 minutes and then knead it again for 10 seconds. Repeat three more times, letting the rest each time for 15 minutes (if I'm busy and forget about it, my dough sometimes rests for half an hour or more).
After the last rest, divide the dough in two parts (or more if you prefer making small focaccias). Form two balls and place each in a separate, lightly oiled container with a lid.
Let the dough proof at room temperature for 3-4 hours. If, instead, you intend baking it much later or even the following day, put the dough in the fridge (making sure you take it out in time - about 2 hours to reach room temperature and about 2-3 hours for final proofing).
Take one part of the dough and place it on a generously floured piece of baking paper (I use semolina flour for this purpose).
Flatten the dough gently - pressing with your hands, but without using a rolling pin or pulling and streching the dough, to approximately 1,5 to 2 cm thick.
Pour 2 TBspoons of good extra virgin olive oil and 1 TB spoon lukewarm water in the center of the flattened dough.  Mix them with the palm of your hand and spread all over the dough. Then push your fingertips energetically into the dough to create those tipical focaccia dimples.
Sprinkle the surface with whatever you like - freshly ground sea salt, fresh or dry herbs, sundried tomatoes, olives, sliced onion, cherry tomatoes etc.
Cover with a piece of oiled plastic foil and a cotton cloth, and forget about it for at least 2 hours.
You may decide to bake it after one hour, but if you don't hurry it, you'll be happier, trust me.
Preheat the oven to 250°C  and put the baking stone inside or an empty baking tray if you don't have a stone.
When the oven is real hot, slide the focaccia on the baking stone/baking tray and throw a handful of ice cubes on the bottom of the oven. Close the oven door quickly, so you don't lose the steam, and bake the focaccia until it's golden brown on top.
When it's done, take it out of the oven and place on the cooling rack to cool.
This focaccia is best served still a little warm or just cooled.




Focaccia
Rosemary and sea salt focaccia

Faccio spesso la pizza in casa, a volte anche due volte alla settimana. Lo stesso vale anche per il pane. Ma da quando uso il lievito madre per panificare, i ritmi quotidiani frenetici non mi permettono sempre di impastare in tempo, tra rinfreschi del lievito e impasto, insomma, ci vuole tanto tempo e pazienza. Nello stesso tempo, da quando uso il LM, impasti fatti con il lievito di birra non mi piacciono tanto. Ma ecco che arriva questa ricetta. Inizialmente la usavo per la pizza. La quantità di lievito è così piccola che neanche si sente, e richiede una lievitazione lunga e lenta, anche in frigo, volendo. Tutto ciò, fa sì che la pasta risulti leggera e saporita, nonostante sia fatta con il lievito e non LM.
Può sembrare complicato, ma in realtà la preparazione è semplice: una volta preparato l'impasto e lavorato 4 volte a distanza di 15 minuti (quindi un'oretta in tutto) pasta può essere lasciata per ore a temperatura ambiente o anche in frigo per rimandare ulteriormente la cottura, oppure volendo cuocere una parte subito e conservare il resto per il giorno dopo.
Quando la uso per fare la pizza la lascio lievitare per 5-7 ore. Per la focaccia invece divido i tempi di lievitazione in due parti, prima e dopo averla stesa.
Ogni volta che la preparo, è un successo, sparisce in tempi record. Amici che l'hanno assaggiata, sono rimasti così entusiasti che non vedono l'ora di ricevere un altro invito a cena :)))


Focaccia

* 630 g di farina "0")
* 400 ml di acqua
* 2 g di lievito di birra fresco
* 4 g di zucchero
* 2 cucchiai di olio extra vergine d'oliva
* 14 g sale

Versate l'acqua nella ciotola, aggiungete il lievito e lo zucchero e fateli sciogliere.
Unite metà farina e mescolate con un cucchiaio di legno.
Aggiungete l'olio, e successivamente il resto della farina e il sale.
Lavorate l'impasto sulla spianatoia aggiungendo se necessario poca farina alla volta. L'impasto deve comunque risultare morbido, anche un po' appiccicoso.
Formate una palla, mettetela sulla spianatoia infarinata e coprite con la ciotola a campana.
Dopo 15 minuti, riprendete la pasta e lavoratela di nuovo per una decina di secondi.
Ripetete altre 3 volte, lasciando sempre riposare la pasta 15 minuti.
Dividete poi la pasta in due parti uguali, formate due palle e lasciatele lievitare in contenitori con coperchio, per 3-4 ore. Se volete rimandare la cottura (anche per il giorno successivo) mettete la pasta a lievitare in frigo.
Riprendete la pasta lievitata e stendetela su un pezzo di carta da forno ben infarinato con la semola rimacinata. Stendetela con delicatezza a uno spessore di 1,5-2 cm.
Versate al centro della pasta stesa un paio di cucchiai di olio extra vergine e un cucchiaio d'acqua, mescolateli e stendete con la mano su tutta la superficie. Imprimete le dita energicamente nella pasta creando dei buchi.
Cospargete la focaccia con il sale grosso macinato al momento e foglie di rosmarino, timo o quello che più vi piace.
Coprite la focaccia con un foglio di pellicola unta d'olio perché non si attacchi alla pasta e lasciatela lievitare altre due ore.
Riscaldate poi il forno a 250°C. Scaldate insieme al forno anche la pietra refrattaria o se non l'avete una teglia vuota.
Quando il forno è ben caldo trasferite la focaccia sulla pietra/teglia aiutandovi con la carta da forno.
Buttate subito sul fondo del forno 4-5 cubetti di ghiaccio e chiudete il forno velocemente per non perdere il vapore. Il vapore farà a modo che la pasta cresca meglio in cottura e la formazione di una crosticina sottile e croccante lasciando l'interno morbidissimo.
Sfornate la focaccia quando avrà un colore bruno dorato e lasciatela raffreddare un po' sulla gratella.



Focaccia


Isprobala sam dosad nebrojene recepte za focacciu. Nekima sam bila oduševljena, nekima manje. Neke su bile odlične ali prilično zahtjevne pripreme koja bi oduzimala skoro cijeli dan. Pripremala sam ih s kvascem, ali i s prirodnim kvasom/starterom. Od kad sam isprobala ovo tijesto koje je zapravo bilo tijesto za pizzu, nisam ga više mijenjala (ok, osim jednog detaljčića - u početku sam stavljala 1 žličicu jajeta, ali me je to nakon nekog vremena zamrzilo i izbacila sam ga, ništa se nije značajno promijenilo). Može se činiti da je i ovo zahtjevno, nakon što pročitate recept, ali vjerujte mi nije. Nakon početne faze pripreme kad se tijesto četiri puta premijesi u razmaku od 15 minuta, možete ga ostaviti bez problema da se diže satima (jer ima tako malu količinu kvasca u sebi, da što se duže diže to je bolje), ili čak staviti u hladnjak i odgoditi tako pečenje. Dogodi mi se često da zamijesim tijesto ujutro i ostavim do navečer. Ili ispečem jednu focacciu za ručak, a drugu za večeru ili čak sutradan. Zgodno je imati ga u hladnjaku kao rezervu kad vam treba kruha.
Ostavite li tijesto da se dovoljno dugo diže, dobit ćete tako mekano i prozračno tijesto, da ćete zaboraviti uz što ste je htjeli poslužiti, najest ćete se samo focaccie. Prijatelji kad mi dolaze na večeru, sanjaju danima unaprijed da im je pripremim, toliko su svi oduševljeni.
Ako se još na kraju pitate zašto ubacujem led na dno pećnice, evo objašnjenja. Naime dodate li vodenu paru u početnoj fazi pečenja focaccie ili kruha općenito, tijesto će se bolje širiti, tj. narasti. Korica koja će stvoriti bit će tanka i hrskava, a ne tvrda poput keksa. Netko stavlja na dno posudu s vodom, ja sam došla do zaključka da mi je ova fora s ledom najjednostavnija i najbolja.
I za kraj, ovo isto tijesto koristim i za pizzu, samo ga podijelim na 3-4 dijela.

Focaccia

* 630 g brašna (talijansko tip "0")
* 400 ml vode
* 2 g svježeg kvasca
* 4 g šećera
* 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
* 14 g soli

Stavite vodu u zdjelu za miješenje, dodajte kvasac i šećer pa izmiješajte rukom da se istope.
Dodajte polovicu brašna i izmiješajte drvenom žlicom.
Umiješajte ulje, a zatim dodajte ostatak brašna i sol. Zamijesite tijesto prvo u zdjeli, a zatim prebacite na pobrašnjenu dasku, i kratko mijesite dodajući po potrebi malo brašno. Tijesto treba ostati dosta mekano i pomalo ljepljivo. Neće čak biti ni sasvim glatko.
Ostavite tijesto na pobrašnjenoj dasci, pokopite ga naopako okrenutom zdjelom.
Nakon 15 minuta tijesto premijesite, vrlo kratko, 10-ak sekundi. Primijetit ćete kako je tijesto postalo glatko i podatno. Ponovite to još 3 puta, uvijek u razmaku od 15 minuta.
Nakon toga tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki oblikujte u kuglu i stavite u pojedinačne spremnike s poklopcem.
Ostavite tijesto da se diže na sobnoj temperaturi 3-4 sata. Ili ga stavite u hladnjak, ako iz bilo kojeg razloga želite odgoditi pečenje, pa čak i do sljedećeg dana. Imajte samo na umu da ga izvadite na vrijeme iz hladnjaka (3-4 sata).
Kad je tijesto nadošlo, pobrašnite veći komad papira za pečenje i na njemu vrlo lagano rastanjite tijesto na debljinu od 1,5 do 2 cm. Ne vucite tijesto niti ga valjajte valjkom, već samo lagano pritišćite dlanovima.
Po površini tijesta pospite par žlica ulja i žlicu vode. Premažite cijelu površinu tijesta mješavinom ulja i vode, a zatim energično utisnite vršcima prstiju rupice po cijeloj površini.
Pospite krupnom morskom soli i dodacima po želji (npr. ružmarin, timijan, masline, sušene rajčice, luk, itd.).
Pokrijte focaccie komadom nauljene prozirne folije i ostavite da se opet diže barem 2 sata. Možete je peći i već nakon sat vremena, ali iz iskustva sam vidjela da što duže stoji bolje naraste u pečenju i bude mekša.
Zagrijte pećnicu na 250°C. Ako imate kamen za pečenje stavite odmah i njega da se zagrijava, ako nemate kamen stavite prazan pleh.
Kad je pećnica zagrijana, prebacite tijesto na kamen/pleh (budući da je već na papiru, lako ćete ga samo "skliznuti" unutra. Čim ste stavili focacciu unutra ubacite na dno pećnice 4-5 kockica leda (stvorit će se para koja će učiniti da se tijesto bolje širi i raste u pečenju, korica će biti tanka i hrskava, ali ne tvrda).
Pecite focacciu dok ne dobije zlatno smeđu boju. Ostavite je da se ohladi na rešetki.



Focaccia