11 April, 2010

Canestrelli



The intense work loaded week is over, and I happened to forget (almost) that last week was my blog's first anniversary. Silly me, had to make up for it.
No cakes, no candles, just simple spring "flowers" that invaded my kitchen the other day with their delicate smell.
Yes, they are so delicate that you have to be careful or they'll melt even before they reach your mouth.
Grab your cup of tea or coffee, whatever the time is in your part of the world, and join me, 'cause I want to thank you all, for keeping me company all year round, supporting me, bringing smile to my face with every comment you left and especially when you let me know that one of my recipes successfully entered your kitchen as well.
I hope you'll keep coming back. T-H-A-N-X!!!



Canestrelli

150 g powdered sugar
150 g butter (softened)
45 g boiled egg yolks
250 g flour
1/2 teaspoon baking powder
zest from 1/2 lemon
or zest from 1/2 orange
or seeds from 1/2 vanilla bean

Boil the eggs for 8 minutes from the moment the water starts boiling and then let them cool. Take the yolks out and press them through a fine mesh strainer. (To get 45 g boiled egg yolks I boiled 3 medium size eggs).
Soften the butter either leaving it long enough at room temperature or, chop it and warm up in a microwave oven (take it out every 5-10 seconds, stir well and repeat until your butter is soft enough, but it absolutely MUST NOT start melting).
Mix the softened butter with the egg yolks using a wooden spoon, add the finely grated lemon zest (or orange zest or vanilla seeds) and the powdered sugar. Stir well until the mixture is smooth and homogeneous.
Add the flour sifted with the baking powder and work the dough just the time necessary for all the flour to get absorbed.
Wrap the dough and let it cool in the fridge for 1 hour.
Roll the dough out with a rolling pin on a lightly floured surface (however, I prefer rolling it out between two sheets of baking paper) to 4 mm thick.
Using a flower shaped cookie cutter, cut out the cookies and place them on non stick baking sheet (or lined with baking paper).
Bake them in an oven preheated to 190°C for about 12 minutes leaving the door open 10 cm (watch out, they should stay white).
Let them cool on a cooling rack, sprinkle with some powdered sugar and keep in an airtight container. They’ll keep well for up to 60 days, but I’m sure they’ll disappear much sooner.



Per il primo compleanno del mio blog volevo condividere con voi questi "fiorellini", così teneri, delicati, ma nello stesso tempo semplici e belli. E credetemi quando vi dico che cominciano a sciogliersi ancora prima di raggiungere la bocca.
Buona domenica a tutti.

Canestrelli
(ricetta di G. Pina, “Manuale pratico di pasticceria”)

150 g zucchero a velo
150 g burro (ammorbidito)
45 g tuorli sodi
250 g farina 00 (W150-160)
1/2 cucchiaino di lievito in polvere
scorza grattugiata di 1/2 limone
o 1/2 arancia
o la polpa di 1/2 bacca di vaniglia

Fatte bollire le uova in abbondante acqua salata per 8 minuti dall’inizio dell’ebollizione, raffreddatele poi in acqua fredda e separate i tuorli (per ottenere 45 g di tuorli sodi ho fatto bollire 3 uova medie).
Ammorbidite il burro (io lo taglio a pezzettini e metto nel forno a microonde, lo tiro fuori e mescolo bene ogni 5-10 secondi finché non diventi abbastanza morbido, ma non deve iniziare a sciogliersi. Altrimenti tenetelo fuori dal frigo per almeno un’ora).
Setacciate i tuorli e mescolateli al burro.
Aggiungete la scorza di limone (o arancia o la polpa di vaniglia) e lo zucchero a velo, mescolando con un cucchiaio di legno fino a ottenere un composto liscio e omogeneo.
Unite la farina setacciata con il lievito e lavorate l’impasto giusto il tempo necessario per assorbirla. Avvolgete l’impasto con la pellicola alimentare o un pezzo di carta da forno e lasciatelo riposare in frigo per circa un’ora.
Stendetelo poi su una superficie leggermente infarinata (io preferisco usare due fogli di carta da forno) allo spessore di 4 mm.
Usando uno tagliapasta per i canestrelli ritagliate i biscotti e disponeteli sulla teglia rivestita da carta da forno.
Cuocete i biscotti per circa 12 minuti in un forno preriscaldato a 190°C (165°C nel forno ventilato) lasciando il portello del forno aperto di 10 cm.



Canestrelli su klasični, jednostavni keksi od prhkog tijesta. Iako se u različitim talijanskim pokrajinama iza ovog imena kriju sasvim različite slastice, ono što se najčešće podrazumijeva pod ovim nazivom su Canestrelli iz Ligurije, to jest keksići koje vam predstavljam ovdje.
Prhki i neodoljivi, nježni poput proljetnih tratinčica, od kojih su i preuzeli oblik.

Uz ovaj recept želim ujedno i sretan prvi rođendan svom blogu. U dobrom društvu vrijeme leti. Hvala svima!

Canestrelli

150 g šećera u prahu
150 g maslaca
45 g kuhanih žumanjaka
250 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
naribana korica 1/2 limuna
ili korica 1/2 naranče
ili sjemenke 1/2 mahune vanilije

Skuhajte jaja (8 minuta od trenutka kad voda prokuha), ohladite ih pa izvadite žumanjke i protisnite ih kroz gusto cjedilo. Ja sam skuhala 3 jaja srednje veličine.
Omekšajte maslac - ja ga uvijek narežem na kockice pa zagrijavam u mikrovalnoj (izvadite svakih 5-10 sekundi i dobro promiješajte, ponavljajući tako dok maslac nije dovoljno mekan da ga možete s lakoćom miješati žlicom, ali se nikako ne smije početi topiti).
Omekšali maslac pomiješajte s protisnutim žumanjcima. Dobro izmiješajte, pa dodajte šećer u prahu i naribanu koricu limuna (ili narance ili sastrugane sjemenke 1/2 mahune vanilije).
Dobro izmiješajte da dobijete ujednačenu smjesu.
Dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo pa sve brzo zamijesite, tek toliko koliko je potrebno da smjesa upije brašno.
Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 1 sat.
Razvaljajte tijesto na 4 mm debljine i kalupom vadite kekse (idealno je ako imate kalupiće za vanilice koji ujedno rade i rupu u sredini). Stavljajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite kekse u pećnici zagrijanoj na 190°C, ali tako što ćete ostaviti vrata pećnice otvorena 10 cm, oko 12 minuta (u svakom slučaju pazite, jer trebaju ostati svijetli).

(*Time flies indeed. This is my daughter, Francesca, 5 years ago.)

32 comments:

  1. Preslatki su! Odlične fotografije! Takve keksići s manjim izmjenama u receptu, ali iste forme i ja radim i jako volim! :)

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  2. I canestrelli sono i miei biscotti preferiti!!!!! che bambina fantastica :)

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  3. * Hvala, Tadeja, u biti jako su slični našim vanilicama. Ono što im daju nevjerojatnu prhkost su kuhani žumanjci. A kad su ovako fotogenični, onda i slike moraju biti dobre :)))

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  4. * Grazie, Pasquy, la bambina è ormai cresciuta, la foto risale a 5 anni fa.

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  5. The cookies look so beautiful.
    Happy Anniversary!

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  6. Auguri per il blogcompleanno!:)
    bellissimi e perfetti questi canestrelli, dei biscotti che adoro, perfetti per festeggiare!:)
    Terry

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  7. Grazie per la ricetta, mi riporta indietro nel tempo a gite in barca durante le quali me ne facevo fuori pacchi interi, di canestrelli...

    Buon blogcompleanno al tuo bellssimo blog :-)

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  8. Happy Anniversay Dajana!! What a year it has been! Great blog with wonderful recipes! I wish you still better years to come and all the best!
    Those flowers are so simple yet look so delicious and beautiful! Wooow and look at your daughter now all a grown up lady helpin her momma in the kitchen, you couldnt be anymore proud! Good luck with everything hun!

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  9. Buon blogcompleanno....sono deliziosi!!

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  10. * thanks, Angie.

    * Terry, arabafelice, Alice, grazie.

    * Hvala, Sandy.

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  11. beautiful and I want to make daisy chains cute pic of your daughter, happy birthday to your lovely blog love ya

    Rebecca

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  12. HAPPY ANNIVERSARY! Hope you keep this up for a very, very long time!

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  13. Ti sono venuti benissimo!! prima o poi dovrò provarli a fare visto che in casa qualcuno li adora :). Bellissima la tua bimba!!! un bacione. Lisa

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  14. * thanks, Rebecca, I still feel like a little girl when I help my daughters make daisy chains, and they're so lovely.

    * Cindy Sue, thank you dear, hope you'll keep coming back, love your enthusiasm.

    * Lisa, allora, cosa aspetti? Ci vuole un'attimo :))) Grazie

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  15. Lovely blog and happy anniversary! That's a good idea to eat flower in spring :)

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  16. Happy Blogiversary!!! Has it been a year already? time flies by without us even noticing. Those pictures of your little girl are precious! Love the daisy wreath around her head :). And I love these cookies. they have an air of "innocence" about them. Btw...that first photo is beautiful!

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  17. Stvarno, u dobrom društvu vrijeme leti. Čestitke uz rođendan bloga:)))) Keksići su prekrasni a fotogenični su nema šta!

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  18. Ovo mi je došlo kao poručeno jer još imam jaja od Uskrsa. Cvjetići su prekrasni, volim te starinske keksiće, a kada nešto dolazi iz Italije to je za mene znak izvrsnosti.
    Nisam vidjela ni u komentarima niti u tvom teksz da li si ovo ti u tim tratinčicama?

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  19. * Danielle, thanks, girl. I can't believe it's been over a year since I met you all over at Bakespace, and if I hadn't, I probably would have never started my own blog.
    I love that first photo, I want to say once more: FOODGAWKER SUCKS, they didn't like it, for them it's just another dull one in a row :))))

    * Snježo, hvala ti, zbilja je nevjerojatno koliko sam ljudi virtualno upoznala u ovih godinu dana, kad bih u stvarnom životu bila okružena s toliko ljudi, ne bih vjerojatno imala vremena za blog :)))

    * Selma, drago mi je da ti se sviđaju, i baš sam zato i htjela objaviti ovaj recept, jer znam da se mnogi još bore s ostacima kuhanih jaja.
    Na slici je moja kći, Francesca kad je imala 13 mjeseci (odnosno prije točno 5 godina). Ali svi kažu da mi jako sliči.

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  20. Obožavam prhko tijesto. Koliko jaja je otprilike potrebno da se dobije 45g kuhanih žumanjaka? P.S.curica je preslatka!

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  21. * jubistacha, hvala, ja sam skuhala 3 jaja srednje veličine, i to je bilo baš taman koliko je trebalo. Ovisi naravno o veličini jaja.

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  22. Dajana, con questi biscottini ti sei proprio superata, sono PER-FET-TI!!
    Sono proprio come quelli di pasticceria...
    Complimenti di cuore.
    J

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  23. Čestitam ti godišnjicu bloga !! I neka ih bude još puno, puno.... :)
    Franceska u cvijeću i sa vjenčićem od cvijeća je preslatka ! Kao što su preslatki i tvoji cvjetasti keksići. Tako nježno i fino izgledaju . A osim što tako izgledaju i po sastojcima su mi predobri, super !!

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  24. *Jasmine, grazie, mi fai arrossire, che bel complimento

    *Branka, hvala na čestitkama i komplimentima.

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  25. sono i biscotti che amo di più al mondo! devo provarli anch'io! un bacione.

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  26. ciao Dajana!!!! grazi per questa ricetta: sono in grado di svuotare intere confezioni di canstrelli ma non li ho mai fatti! sono bellissimi!! ciao ciao
    Vale

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  27. Love the pictures! The cookies sound good too. ;)

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  28. prekrasni cvjetići, tako krhki i prhko djeluju...vjerujem a se tope u ustima :) sretan ti blogorođendan! želim ti još puno krasnih recepata i postova!

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  29. koje predivne fotke, a ja ih tek sad skužila!!!

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  30. Happy Blog Birthday! or should that be Blirthday? Those cookies look and sound awesome. I am intrigued by the use of boiled egg yolks. I must try these!

    P.S. You daughter is adorable!

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  31. Divne slikice a još bolji recept , uživam.

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  32. I canestrelli! I miei biscottini preferiti :-) Ti sono venuti alla perfezione, complimenti! Già in foto danno l'idea di quanto sono buoni e profumati...

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