25 May, 2015

Millet au Gratin with mushrooms and roasted cauliflower


Millet au Gratin with mushrooms and roasted cauliflower


There are periods when I'm very enthusiastic about an ingredient and others when I completely forget about it.
For a while I cooked millet quite often, and then I somehow got lazy or whatever. The point is that a bag of millet was sitting for too long in the cupboard and I started feeling guilty. Guilty because it's an extremely healthy food, a real treasure chest, full of vitamins, minerals, in a few words, nature was really generous with that tiny little seed, and we certanly fail to appreciate it as much as it deserves.
So I went back to rediscover millet, and prepared several things in the past few weeks, bread, a pie, and this Millet, mushroom and cauliflower au gratin. This last dish was so good, that I finished it off all by myself.
Hope you make it and love it as much as I did.

Millet au Gratin with mushrooms and roasted cauliflower


Millet au Gratin with mushrooms and roasted cauliflower

(2 servings)
* 300 g cauliflower (+ salt, pepper, paprika, fresh or dried herbs for seasoning)
* 50 g millet
* 100 g portobello o champignon mushrooms
* 1 teaspoon finely chopped fresh rosemary
* 1 small onion
* 1 celery stalk
* poppy seeds
* extra virgin olive oil
* salt and pepper

Slice the cauliflower or divide into florets. Place it into a mixing bowl and season with salt, pepper, and any other seasoning you like, plus some extra virgin olive oil. Place the cauliflower on a baking sheet lined with baking paper and roast it for 20-30 minutes in an oven preheated to 180°C (check here how I do it).
Put the millet in a saucepan with 150 ml water, bring to a boil, then lower the heat, cover and cook until tender and all the water's been absorbed.
Finely chop the onion and celery, as well as carefully washed and dried rosemary leaves. Sweat the onion, celery and rosemary with a cople TBspoons of extra virgin olive oil in a skillet for about 10 minutes. Add the sliced mushrooms and saute until tender.
Add the cooked millet, and saute everything together for a minute or two. Season to taste.
Remove from heat and stir in the roasted cauliflower.
Transfer everything into a baking pan, press a little with the back of a spoon to compact everything, sprinkle with poppy seeds, drizzle with a little extra virgin olive oil and and put into a hot oven, preheated to 200°C for about 15 minutes, or until golden on top and a thin crust has formed.



Millet au Gratin with mushrooms and roasted cauliflower


Miglio gratinato con funghi e cavolfiore arrostito

(per 2 persone)
* 300 g di cavolfiore (+ sale, pepe, paprika, erbe fresche o secche, secondo i propri gusti)
* 50 g di miglio decorticato
* 100 g funghi champignon 
* 1 cucchiaino di rosmarino frsco finemente tritato
* 1 cipolla piccola
* 1 costa di sedano
* semi di papavero
* olio extra vergine d'oliva
* sale e pepe

Tagliate il cavolfiore a fette oppure dividetelo in cimette più piccole. Mettetelo in una ciotola e conditelo a piacere con sale, pepe, paprika, erbe o altre spezie + qualche giro di olio EVO. Mescolate bene e po sistematelo su una teglia e infornate nel forno già caldo, a 180°C per 20-30 minuti (qui la ricetta per il cavolfiore arrostito).
Nel frattempo mettete a cuocere il miglio in un pentolino con 150 ml di acqua. Quando l'acqua inizia a bollire, abbassate la fiamma, coprite e lasciate cuocere finché il miglio diventi tenero e tutto il liquido sia assorbito.
Tritate finemente la cipolla e il sedano. Affettate i funghi. Tritate finemente il rosmarino.
Stufate la cipolla, il sedano e il rosmarino in una padella con un paio di cucchiai di olio EVO, sul fuoco basso per 10 minuti. Unite i funghi e lasciate cuocere finché teneri.
Unite il miglio e lasciate insaporire per un minuto o due.
Spegnete il fuoco e unite il cavolfiore arrostito. Mescolate bene e sistemate il tutto in una pirofila, compattando un po' con il dorso di un cucchiaio.
Cospargete con i semi di papavero e un giro di olio.
Infornate per una quindicina di minuti a 200°C o finché lo sformato diventi dorato e si formi una sottile crosticina in superficie.
Servitelo come antipasto, contorno, ma anche come un secondo vegetariano accompagnato da un'insalata di stagione.



Millet au Gratin with mushrooms and roasted cauliflower


Gratin od prosa s cvjetačom i gljivama

(za 2 osobe)
* 300 g cvjetače(+ sol, papar, slatka mljevena paprika, mješavina suhog začinskog bilja po želji)
* 50 g prosa (prošene kaše)
* 100 g šampinjona (ili drugih gljiva)
* 1 žličica nasjeckanog svježeg ružmarina
* 1 glavica crvenog luka
* 1 stapka celera
* 1 žlica maka
* maslinovo ulje
* sol i papar

Cvjetaču narežite ili podijelite na manje cvjetove, operite i pomiješajte u zdjeliu s maslinovim uljem i začinima. Rasporedite je na pleh obložen papirom za pečenje i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 20-30 minuta (ovdje možete pogledati recept za pečenu cvjetaču).
Stavite kuhati proso sa 150 ml vode. Kad provrije smanjite temperaturu na najnižu, malo posolite i kuhajte pokriveno dok proso nije kuhano i ne upije svu tekućinu.
Sitno nasjeckajte luk i celer. Gljive očistite i narežite na ploške. Ružmarin operite, posušite i sitno nasjeckajte. Na laganoj vatri pirjajte luk i celer na maslinovom ulju uz dodatak ružmarina, 10-ak minuta. Dodajte gljive i propirjajte dok malo ne odmeknu. Dodajte zatim kuhano proso, propirjajte sve 1 minutu na jačoj vatri. Kušajte i posolite i popaprite po ukusu.
Maknite s vatre, umiješajte cvjetaču i istresite sve u vatrostalnu posudu namaštenu s malo maslinovog ulja.
Poravnajte i pospite makom u zrnu. Polijte s malo ulja i stavite zapeći 10-15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.
Možete ga poslužiti kao toplo predjelo, prilog, ali i kao glavno jelo uz sezonsku salatu.

Millet au Gratin with mushrooms and roasted cauliflower

2 comments:

  1. Lo utilizzo troppo poco, in effetti il miglio ha tante buone proprietà. Questo gratin ha un aspetto molto invitante, e poi è anche sano e leggero

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    Replies
    1. Ed è sopratutto buonissimo ;)

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