13 April, 2015

Sablé Cake

Sablé Cake

I was looking for something simple to make yesterday, as a Sunday dessert. After all the complicated stuff I prepared over Easter holidays, I needed a plain, simple but as always delicious cake that everyone would appreciate.
Going through one of my dessert baking bibles, I stumbled across this cake.
It looks and tastes a lot like Margherita or Paradise cake, but it is yet, even though just slightly, different.
Sweet, melt-in-your-mouth type of a cake, with just a slight hint of rum.
As far as I could understand (I don't really speak French), it's a Breton cake.

The source: DOLCI: Manuale prattico di pasticceria, by Giovanni Pina

Sablé Cake


Sablé Cake

* 150 g butter, softened
* 150 g powdered sugar
* 100 g whole eggs (approx. 2 medium sized eggs)
* 75 g flour
* 75 g potato starch
* 3 g baking powder
* 5 g rum (1 TBspoon)

Start working the softened butter with an electric mixer. When it starts looking fluffy and pale, add the powdered sugar and continue beating the mixture.
Break the eggs in a small bowl, whisk them slightly with a fork, and add them gradually into the butter and sugar mixuture and continue beating at high speed until the eggs are well incorporated.
Mix and sift together the flour, the potato starch and the baking powder.
Add the dry ingredients into the batter and fold them thouroughly using a hand whisk.
In the end add the rum.
When the batter is smooth, pour it into a 20-cm round cake pan, greased and floured, and level the surface with a spatula.
Bake the cake in an oven preheated to 180°C for about 20-25 minutes or until a toothpick inserted in the center comes out clean.
Let the cake cool in the pan for 10 minutes, then remove from carefully and let cool on a cooling rack. The cake is rather fragile (the best thing is to use a springform, however.
Enjoy dusted with a little powdered sugar and with a serving of fresh, seasonal fruit, like strawberries or other berries.


Sablé Cake


Torta sabbiosa

*150 g di burro, ammorbidito
* 150 g di zucchero a velo
* 100 g di uova (circa 2 uova medie)
* 75 g di farina 00
* 75 g di fecola di patate
* 3 g di lievito in polvere
* 5 g di rum

Montate il burro ammorbidito con le fruste elettrice finché risulti ben gonfio e di colore chiaro.
Aggiungete lo zucchero a velo e continuate a montare la massa.
Sbattete le uova con una forchetta e aggiungetele lentamente nel composto di burro e zucchero, continuando a lavorare l'impasto ad alta velocità.
Mescolate e setacciate insieme la farina, la fecola e il lievito. Aggiungete gli ingredienti secchi all'impasto incorporandoli delicatamente, con una frusta a mano muovendola dall'alto verso il basso.
Per ultimo aggiungete il rum e mescolate bene.
Versate l'impasto nella tortiera da 20 cm, imburrata e infarinata.
Infornate la torta nel forno già riscaldato a 180°C per circa 20-25 minuti (uno stuzzicadenti inserito al centro deve uscire asciutto).
Lasciate raffreddare la torta per 10 minuti nello stampo, poi sformatela con attenzione perché molto delicata e spezza facilmente. Sarebbe molto meglio usare uno stampo a cerniera.
Lasciatela raffreddare completamente.
Servitela cosparsa con un po di zucchero a velo e accompagnandola con la frutta fresca di stagione.




Sablé Cake


Pješčana torta

* 150 g maslaca
* 150 g šećera u prahu
* 100 g jaja (otprilike 2 srednje velika jajeta)
* 75 g brašna
* 75 g škrobnog brašna
* 3 g praška za pecivo
* 5 g ruma (1 žlica)

Mutite omekšali maslac mikserom dok ne postane pjenast i svijetao.
Dodajte šećer u prahu i nastavite mutiti smjesu.
Jaja razmutite lagano vilicom pa ih dodajte polako u smjesu od maslaca i šećera i nastavite mutiti na najvećoj brzini dok jaja nisu dobro sjedinjena.
Pomiješajte i prosijte skupa brašno, škrobno brašno (po mogućnosti odaberite krumpirovo škrobno brašno, daje torti izrazitu mekoću i topivost) i prašak za pecivo.
Dodajte suhe sastojke u smjesu i umiješajte ih ručnom pjenjačom, preklapajući smjesu od gore prema dolje.
Na kraju umiješajte rum.
Istresite smjesu u okrugli kalup promjera 20 cm, prethodno namazan maslacem i pobrašnjen.
Pecite tortu oko 20-25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.
Izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu 10 minuta a zatim je pažljivo izvadite (torta je jako nježna i lako će se raspasti ako niste pažljivi, zato je preporučljivije koristiti kalup s pomičnim stranicama).
Ostavite tortu da se potpuno ohladi.
Poslužite je posutu šećerom u prahu i uz svježe sezonsko bobičasto voće, poput jagoda i sl.


Sablé Cake


3 comments:

  1. sai qual è uno dei miei grossi errori? fare scorta di libri fino a scoppiare, scrivere una lista di ricette da provare e...dimenticarmela nel cassetto. salvo poi ritrovarmi qualche volta a chiedermi: che faccio questo week end? non ho idee!!!!!!!!
    questa è una di quelle segnate da tempo immemorabile, che dici...sarà arrivata finalmente la sua ora? quelle fettine chiamano a gran voce :)
    un bacio, buona settimana

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  2. effettivamente la texture sembra molto simile a quella di una torta margherita. Sembra proprio soffice come una nuvola

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  3. I love my French cuisine but never have tried a sable breton cake before - it sure looks delicious though.

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