24 December, 2014

Carrot Crescents wih Plum Jam

Carrot crescents with plum jam



Children are more and more impatient as always on Christmas Eve, counting hours till Santa arrives.
Checking continuously if we've got everything ready. Cookies and milk for Santa Claus and a carrot for his raindeer. We know he's tired and hungry by the time he gets here and we absolutely don't won't him to forget any of the presents we asked for.
Well this year, mom got particularly wise and prepared some carrot cookies so we can make both Santa and his raindeer happy.

These carrot crescents are really buttery and flaky. Not overly sweet (I actually added a tablespoon of sugar that you won't find in the original recipe). Most sweetness comes from the jam. And I used my homemade Plum, cinnamon and rum jam that I thought was perfect for this recipe.


I wish you all a Merry Christmas filled with joy and blessing.



Carrot Crescents with Plum Jam
(adapted from What's for lunch, Honey? blog)

* 200 g carrots, finely grated
* 300 g flour
* 1 teaspoon baking powder
* a pinch of cinnamon
* 250 g cold butter
* 1 TBspoon powdered sugar (+ more for dusting)
* Plum jam with rum and cinnamon (or jam of your choice)

Sift together the flour with 1 TBspoon powdered sugar, the cinnamon and the baking powder.
Add the finely grated carrots and the cold, chopped butter. Rub the butter into the flour and bring everything together forming smooth dough. Do not knead too much.
Divide the dough into two pieces, wrap them and refrigerate for about 40 minutes.
Preheat the oven to 180°C.
Roll each piece of the dough out, forming two circles, 3 mm thin. Spread a thin layer of jam all over the dough.
Cut each circle into 16 triangles (as if cutting a pizza) using a pizza cutter or a very sharp knife.
Roll each triangle up, starting from the base towards the point.
Place the crescents on a baking pan lined with baking paper.
Bake the crescents for about 25 minutes or until golden.
Let them cool and dust them with powdered sugar.
Store them in an airtight container for up to a week.



Carrot crescents with plum jam



Cornetti alle carote con la confettura di prugne
(ricetta adattata dal blog What's for lunch, Honey? )

* 200 g di carote, finemente grattugiate
* 300 g di farina 00
* 1 cucchiaino di lievito per dolci
* un pizzico di cannella
* 250 g di burro freddo
* 1 cucchiaio di zucchero a velo (+ altro per spolverare)
* Confettura di prugne con rum e cannella (o altra confettura a vostra scelta)

Setacciate insieme la farina con 1 cucchiaio di zucchero a velo, la cannella e il lievito.
Aggiungete le carote finemente grattugiate e il burro freddo tagliato a pezzettini. Impastate con le punte delle dita fino a formare un impasto liscio. Dividetelo in due parti. Avvolgete le due palline di pasta con la pellicola e lasciatele per circa 40 minuti a rassodare nel frigorifero.
Scaldate il forno a 180°C.
Stendete i due pezzi di pasta con il mattarello allo spessore di 3 mm, formando due cerchi.
Spalmate uno strato sottile su tutto il cerchio e poi usando una rotellina per la pizza tagliatelo in 16 spicchi.
Arrotolate ogni spicchio partendo dalla base verso la punta.
Sistemate i cornetti sulle placche da forno rivestite con la carta da forno.
Cuocete i cornetti per circa 25 minuti o finché leggermente dorati.
Lasciateli raffreddare e poi spolverateli con lo zucchero a velo.
Si conservano in un contenitore a chiusura ermetica fino a una settimana.






Carrot crescents with plum jam


Kiflice s mrkvom i pekmezom od šljiva
(recept prilagođen s bloga  What's for lunch, Honey?)

* 200 g mrkve, sitno naribane
* 300 g brašna
* 1 žličica praška za pecivo
* prstohvat cimeta u prahu
* 250 g hladnog maslaca
* 1 žlica šećera u prahu (+ dodatno za posipanje)
* Pekmez od šljive s rumom i cimetom (ili neki drugi pekmez po vašem izboru)

Prosijte skupa brašno sa šećerom u prahu, cimetom i praškom za pecivo.
Dodajte sitno naribanu mrkvu i hladan, nasjeckan maslac.
Trljajući prstima, zamijesite glatko tijesto.
Podijelite ga na dva dijela i svaki omotajte prozirnom folijom pa ostavite 40-ak minuta u hladnjaku.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Razavaljajte svaki dio tijesta u krug, na debljinu od 3 mm.
Premažite tijesto tankim slojem pekmeza pa ga narežite (poput pizze) na 16 trokutića.
Savijte trokutiće počevši od šireg dijela (osnovice) prema vrhu.
Složite kiflice na dva velika pleha obložena papirom za pečenje.
Pecite kiflice oko 25 minuta ili dok lagano ne porumene.
Kad se ohlade pospite ih šećerom u prahu.
Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana.




1 comment:

  1. Non ho mai fatto dei cornetti con la carota nell'impasto. Chissà che golosità.
    Tantissimi auguri di Buone Feste

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