03 November, 2014

Pumpkin Tangerine Pudding


Pumpkin and Tangerine Pudding

I've used pumpking in different ways so far. But mostly it was soups, a cake occasionally. I must say that the only way I didn't appreciate so far was pasta (ravioli or tortelloni) and risotto.
A pumpkin pudding intrigued me, but kind of didn't know what to expect. Will I like it? or not?
Curiosity this time didn't kill the cat. The cat licked it's whiskers and asked for the second bowl.

When a day starts kind of heavy, and you don't even realize it's Monday and wonder why on Earth is that alarm clock ringing at 7 am, this pudding, with its amazingly beautiful colour will wake up your senses and bring you a little better mood. That's what it did to me. And that's what I wish to you today.

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Pumpkin Tangerine Pudding

* 150 g pumpkin pulp 
* 250 ml milk
* 50 g corn starch
* 70 g light brown sugar
* 3 tangerines
* a pinch of salt
* a pinch of cinnamon (optional)

Clean the pumpkin pulp and cut it into small cubes. Place them on a baking sheet lined with parchment paper and bake for 20 minutes in an oven preheated to 180°C.
Let the pumpkin cool down a little, put a few cubes aside (sprinkle them with a little sugar and tangerine juice), and puree the rest, using a fork or an immersion blender.
Squeeze the juice from all three tangerines. If using organic ones, add the zest of one or two of them to the juice, as well.
Mix the milk and the corn starch in a saucepan. Heat the milk on a low heat whisking continuously until the mixture starts thickening and reaches the boil.
Remove from heat, for a moment. Whisk in the sugar, the tangerine juice, the the mashed pumpkin, the salt and the cinnamon. Put back on the stove, and whisking bring to a boil again.
Pour the pudding into 2 or 3 serving glasses. Let it cool down at room temperature. Chill the pudding in the fridge for 1/2 hour before serving.
Garnish with a few pumpkin cubes that you set aside.




Pumpkin and Tangerine Pudding


Budino di zucca e mandarino

* 150 g di polpa pulita di zucca
* 250 ml di latte
* 50 g di maizena
* 70 g di zucchero di canna chiaro
* 3 mandarini
* un pizzico di sale
* un pizzico di cannella (optional)

Pulite la zucca e tagliatela a dadini. Sistematela su una placca da forno rivestita con la carta da forno i infornate per 20 minuti a 180°.
Lasciatela intiepidire. Mettete da parte qualche cubetto (cospargeteli con un pochino di zucchero e succo di mandarino) e riducete in purea il resto (usate o una forchetta o un frullatore).
Spremete il succo dei mandarini. Se avete dei mandarini non trattati, aggiungete al succo anche la buccia grattugiata di uno o due mandarini.
Mescolate in un pentolino il latte con la maizena. Portate a bollore sul fuoco basso mescolando continuamente con una frusta a mano.
Quando inizia a bollire e si è addensato, togliete dal fuoco e unite lo zucchero, il succo di mandarini, sale e volendo un po' di cannella.
Rimettete sul fuoco e portate di nuovo a bollore mescolando.
Distribuite il budino in 2 o 3 bicchieri e lasciatelo raffreddare a temperatura ambiente.
Passatelo in frigo per 1/2 ora prima di servirlo.
Decorate i bicchieri con i cubetti di zucca lasciati da parte.



Pumpkin and Tangerine Pudding


Puding od bundeve i mandarina

* 150 g očišćenog mesa bundeve 
* 250 ml mlijeka
* 50 g škrobnog brašna 
* 70 g smeđeg šećera (svijetlog)
* 3 mandarine
* prstohvat soli
* prstohvat mljevenog cimeta

Očistite meso bundeve od kore i koštica. Narežite na kockice. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje pa pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 20 minuta.
Ostavite da se prohladi, odvojite nekoliko kockica sa strane (pospite ih s malo šećera i soka mandarine) pa ostatak onda smrvite vilicom ili izmiksajte u blenderu/štapnim mikserom.
Iscijedite sok mandarina. Ako imate bio/neprskane, onda naribajte i koricu jedne do dvije mandarine i dodajte u sok.
Pomiješajte mlijeko sa škrobnim brašnom i stavite kuhati na laganoj vatri neprestano miješajući pjenjačom. Kad se smjesa počne zgušnjavati i dostigne točku ključanja, maknite s vatre i umiješajte šećer, sok mandarina i na kraju pire od bundeve, mrvicu soli i ako želite cimet.
Izmiješajte dobro pjenjačom da se smjesa izjednači, vratite na vatru, i opet zakuhajte neprestano miješajući.
Raspodijelite puding u 2 ili 3 čaše i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Rashladite ga pola sata u hladnjaku prije posluživanja.
Ukrasite kockicama pečene bundeve koje ste sačuvali.


Pumpkin and Tangerine Pudding


4 comments:

  1. Che idea sfiziosa, non avrei mai pensato alla zucca per un budino

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  2. Che bel dessert colorato e allegro... e sicuramente delizioso! w la zucca!

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  3. Aaaa, predivan je. Bas divna kombinacija bundeve i mandarine:) Prave jesenje boje u casi.

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  4. Divno iskorištena bundeva i kombinacija sa mandarinama, bilježim i probam !

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